Το Citigroup επιμένει: Εκτός Ευρώ η Ελλάδα το 2013

 

Ο αμερικανικός οίκος Citigroup σε νέα του έκθεση όπως αναφέρουν Τα Νέα  δίνει πιθανότητες 50% έως 75% ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ μέσα στο 2013.  Οι αναλυτές του ιδρύματος εκτιμούν ότι η τρόικα θα μπορούσε να χορηγήσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ωστόσο χαρακτηρίζουν απίθανο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ να συμφωνήσουν στο αίτημα της Ελλάδας για αλλαγές στο Μνημόνιο. Η ανάλυση της Citigroup σχεδόν προεξοφλεί πως η αντιπαράθεση κυβέρνησης – τρόικας θα προκαλέσει καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των 30 δισ. ευρώ του Αυγούστου, ενώ σημειώνει πως ακόμη και αν η εκταμίευση της δόσης γίνει στο τέλος του καλοκαιριού, ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το νέο τροποποιημένο Μνημόνιο είναι πιθανό να παγώσει τις υπόλοιπες δόσεις στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τη Citigroup για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική της κατάσταση, να επιδείξει ικανότητα στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις, να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους της επιβαρύνοντας το δημόσιο τομέα, αλλά και να εξακολουθήσει να λαμβάνει στήριξη από ΔΝΤ και ΕΕ.   Κάτι που ωστόσο κινείται έξω από τα όρια αντοχών της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013.

 

One thought on “Το Citigroup επιμένει: Εκτός Ευρώ η Ελλάδα το 2013

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: