Διαλέξεις στην Ηλιούπολη για τα ρεύματα στον κινηματογράφο

Νέο κύκλο διαλέξεων με θέμα τα «Αισθητικά ρεύματα στον κινηματογράφο» πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου της Ηλιούπολης (Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.)-Γρηγόρης Γρηγορίου, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης.

Ο κύκλος άνοιξε τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 και θα ολοκληρωθεί σε πέντε διαλέξεις, στις 18/02, 25/02, 4/03 και 11/03 αντίστοιχα, στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου της Ηλιούπολης και ώρα 19:00-21:00.

Οι διαλέξεις φιλοδοξούν, μέσα από την επιστημονική προσέγγιση καταξιωμένων ιστορικών και κριτικών του κινηματογράφου, να παρουσιάσουν τα σημαντικότερα αισθητικά ρεύματα που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξη της έβδομης τέχνης. Εκκινώντας από το βουβό κινηματογράφο και καταλήγοντας στο σύγχρονο σινεμά της παγκοσμιοποίησης, οι πέντε θεματικές ενότητες θα αναδείξουν τα ρεύματα, τις σχολές, τις υφολογικές και εκφραστικές τάσεις που αναπτύχθηκαν από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τις μέρες μας, μελετώντας παράλληλα τη σχέση του κινηματογράφου με τα ιστορικά γεγονότα, την καθημερινότητα κάθε εποχής και την τεχνολογική πρόοδο.

Συγκεκριμένα, οι θεματικές ενότητες των επόμενων διαλέξεων είναι οι εξής:

«Από τον βουβό στον ομιλούντα», με εισηγητή τον ιστορικό κινηματογράφου και συγγραφέα κ. Στάθη Βαλούκο (Δευτέρα 18/02)
«Νεορεαλισμός: Η εκκίνηση αλλά και το παρόν του νεότερου κινηματογράφου», με εισηγητή τον κριτικό κινηματογράφου κ. Γιάννη Μπακογιαννόπουλο (Δευτέρα 25/02)
«Free Cinema στη Μ. Βρετανία – Nouvelle Vague στη Γαλλία – “Ανεξάρτητοι” στην Αμερική», με εισηγήτρια την κριτικό κινηματογράφου κ. Βένια Βέργου (Δευτέρα 4/03)
«Εικόνες χωρίς Σύνορα», με εισηγητή τον κριτικό κινηματογράφου κ. Ανδρέα Τύρο (Δευτέρα 11/03)

Οι εισηγήσεις θα συνοδεύονται από σχετικά αποσπάσματα ταινιών, προκειμένου το κοινό να κατανοήσει σε βάθος τη θεωρητική κριτική προσέγγιση.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Όλες οι διαλέξεις ξεκινούν στις 7 μ.μ. και ολοκληρώνονται στις 9 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα www.politismos-ilioupoli.gr ή να καλείτε στο τηλ: 210-9940699.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Απάντηση