Αγιο Φως και Άγιος Σκοταδισμός

Την περασμένη Κυριακή ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, επέλεξε να κάνει τον ψάλτη σε μια λειτουργία κεκλεισμένων (αρχικά) των θυρών, μαζί με τον μητροπολίτη Μεσογαίας. Έξω από τον ναό της «ατομικής λειτουργίας» δεκάδες άτομα συνωστίστηκαν για να ανάψουν ένα κερί, παραβαίνοντας τον κανονισμό κατά των συναθροίσεων, ο οποίος όπως φαίνεται είχε στόχο αποκλειστικά την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας. Ανάλογες σκηνές συνωστισμού παρατηρήθηκαν και σε άλλους ναούς, πιστοί έτρεξαν να φιλήσουν εικόνες και να πάρουν αγιασμό, ελλείψει αντισηπτικών στην αγορά! Το Κρυφό Σχολειό είναι ένας από τους πιο γνωστούς εθνικούς μύθους, η Κρυφή Εκκλησιά, όμως, εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας, είναι ένα εντελώς υπαρκτό φαινόμενο, αποκαλυπτικό του αντιδραστικού χαρακτήρα του κράτους και της σχέσης του με την εκκλησία.
Χαρακτηριστικά, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος κάλεσε τους πιστούς να αψηφήσουν την απαγόρευση και να προσέλθουν στους ιερούς ναούς προκειμένου να κοινωνήσουν. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όχι μόνο δεν επέβαλε κυρώσεις αλλά έστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιτρέψει σε όλους τους ναούς να λειτουργούν κανονικά «κεκλεισμένων των θυρών», κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι στην πράξη δεν θα τηρηθεί.

Επιπλέον, ήδη έχει αρχίσει να συζητείται το πώς, εν μέσω πανδημίας, θα γίνει η αεροπορική μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο , από το Ισραήλ (που έχει κλείσει τα σύνορά του) στην Αθήνα και πώς θα οργανωθεί η υποδοχή του στρατιωτικού αεροπλάνου με τιμές αρχηγού κράτους! Κι όλα αυτά παρόλο που είναι σίγουρο ότι φέτος όλοι στην Ελλάδα θα κάνουν Ανάσταση στο σπίτι τους, εκτός και αν εφαρμοστεί η «απόσταση των 2 μέτρων» και στις εκκλησίες!  ‘Αγιο Φως και Άγιος Σκοταδισμός.
Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες που η θέση της εκκλησίας είναι ισχυρή (Βραζιλία, Ρωσία ακόμα και ΗΠΑ) έχουν καθιερώσει επικίνδυνες εξαιρέσεις για θρησκευτικούς λόγους. Σήμερα αναδεικνύεται η αμεσότητα και ωριμότητα του αιτήματος για πλήρη διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, κατάργηση της μισθοδοσίας των κληρικών και δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Απάντηση