Τι θέλει να πει ο ποιητής, δηλ. ο Χωμενίδης;

Λάθος, τι θέλει να πει ο πεζογράφος αναρωτιέται ο καλόπιστος αναγνώστης της δήλωσης με την οποία ο Χρήστος Χωμενίδης ανακοινώνει την παραίτησή του από τη ΔΗΜΑΡ:

«Η στάση της ηγεσίας της Δημοκρατικής Αριστεράς απέναντι στις εξελίξεις στην ΕΡΤ με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Ή θα έπρεπε να υποστηρίξει ευθαρσώς την απόφαση της κυβέρνησης, ως ένα επώδυνο πλην αναγκαίο μέτρο. Ή θα όφειλε να αποσύρει σήμερα κιόλας την κοινοβουλευτική της στήριξη και να επωμιστεί το βάρος της προσφυγής στις κάλπες.

Στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε, αμφίθυμες αντιδράσεις, δυσανάγνωστες για τον Έλληνα πολίτη ενστάσεις, πολυλογάδικα “ναι μεν αλλά” είναι κατώτερά της ιστορίας μας και αυτοκτονικά. Πόσω δε μάλλον όταν διακινείται αδιάψευστη η φήμη πως η Δημοκρατική Αριστερά είχε προκαταβολικά ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για ό,τι θα συνέβαινε στην ΕΡΤ.

Κατόπιν τούτου, παραιτούμαι από την Κεντρική Επιτροπή και αποχωρώ, με βαθιά προσωπική οδύνη, από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Εύχομαι σε όλους σας προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και ελπίζω να συναντηθούμε ξανά στο μέλλον».

Προφανώς ο Χ.Χ. δεν είχε πρόβλημα όσο η ΔΗΜΑΡ ψήφιζε τα αντιλαϊκά μέτρα των 12 τελευταίων μηνών και στήριζε την κυβέρνηση. Τώρα ενοχλήθηκε επειδή η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση μετά κριτικής. Για την ίδια την απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ και τα όσα αυτή η απόφαση μπορεί να σημαίνει όχι μόνο για τους 2.500 εργαζόμενους αλλά για όλους μας, ο ποιητής σωπαίνει. «Είναι κατώτερα της ιστορίας μας». Έτσι χαρακτηρίζει ο Χ.Χ. «τις ενστάσεις» και τα «πολυλογάδικα “ναι μεν”» αλλά του μέχρι χθες κόμματός του.  Όχι και τόσο πολυλογάδικα, να λέμε και της στραβής ΔΗΜΑΡ το δίκιο. Όσο για την ένδοξη «ιστορία»… ποια ιστορία; Μια ιστορία ξεφτίλας και κοροϊδίας.

Με τη δήλωσή του αυτή -ένα αμφίσημο, αμφίθυμο, δυσανάγνωστο και πασπαρτού “ναι μεν αλλά”- ο κ. Χωμενίδης μπορεί να καταλάβει με το σπαθί του μια θέση ειδικού συμβούλου στην κυοφορούμενη ΝΕΠΙΤ.

Απάντηση