Αρουραίο στη σούβλα φέρνει η κινεζοποίηση της εργασίας!

 

Στην Ελλάδα οι καλόγεροι βάφτιζαν το ψάρι κρέας, όμως στην Κίνα βαφτίζουν το ποντίκι αρνί! H Kίνα σήμερα δεν είναι μόνο η χώρα του παροξυσμικού καπιταλισμού, αλλά και ένας διατροφικός εφιάλτης. Το αλογίσιο κρέας, για το οποίο ανησυχεί η Ευρώπη, δεν είναι τίποτα μπροστά στα διατροφικά σκάνδαλα που έχουν γίνει ενδημικά στην Κίνα. Μετά το χοιρινό κρέας που φωσφορίζει στο σκοτάδι, τα καρπούζια που εκρήγνυνται και το βρεφικό γάλα με μελαμίνη, ήρθαν τα χειρότερα: την Πέμπτη το υπουργείο δημόσιας ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν συλληφθεί 904 άτομα επειδή πουλούσαν κρέας αγελάδας, βιζόν και αρουραίου για αρνάκι! Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα οι αρχές έχουν κατασχέσει 20.000 τόνους παράνομων προϊόντων και έχουν εντοπίσει 382 περιπτώσεις εγκλημάτων που συνδέονται με το κρέας, κυρίως την πώληση τοξικών, αλλοιωμένων και βαφτισμένων με άλλο όνομα κρεάτων. Τις πληροφορίες αυτές δημοσιεύει σήμερα ο Guardian, σε άρθρο του ανταποκριτή της στο Πεκίνο.

Οι συμμορίες του κρέατος επεξεργάζονται κρέας από ποντίκια και άλλα ζώα με ζελατίνη, απαγορευμένα συντηρητικά και χρωστικές ουσίες (π.χ., με καρμινικό οξύ που προέρχεται από αποξηραμένο σώμα εντόμων) και ποικίλα ενισχυτικά γεύσης ύποπτης προέλευσης και στη συνέχεια το πουλούν σαν αρνάκι γάλακτος! Άλλα εργοστάσια κοκκινίζουν με χημικές ουσίες το χορινό κρέας ώστε να το πουλήσουν σαν βοδινό.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι Κινέζοι τρώνε τετραπλάσια ποσότητα κρέατος απ’ ό,τι παλαιότερα, όμως η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν γίνεται όλο και πιο αμφίβολη. Ας θυμηθούμε ότι το 2008 πάνω από 54.000 μωρά και νήπια αρρώστησαν και έξι πέθαναν επειδή κατανάλωσαν ένα βρεφικό γάλα μολυσμένο με μελαμίνη.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε λόγους ν’ ανησυχούμε… προς το παρόν. Το πολύ πολύ να φάμε σκοπιανό ή ρουμάνικο αρνί νομίζοντας ότι είναι ελληνικό, όμως κανείς μας δεν θα καταλάβει τη διαφορά. Όμως, αν είχαμε μεταναστεύσει στην Κίνα και θέλαμε αύριο να τιμήσουμε το πατροπαράδοτο έθιμο του οβελία, μπορεί να λέγαμε:

Ποντίκι άσπρο και παχύ

της μάνας του καμάρι

σουβλίσαμε στην εξοχή

και στο χλωρό χορτάρι.

 

Απ’ τη χαρά μου την πολλή

απρόσεχτα δαγκώνω

γουρούνι παίρνω στο σακί

για βόδι το πληρώνω.

 

Λέτε η κινεζοποίηση της εργασίας, που ήδη συντελείται στην Ελλάδα, να συνοδευτεί και από την κινεζοποίηση του αρνιού; Με την ελπίδα ότι οι λαϊκοί αγώνες θα ανατρέψουν την τοξική αυτή διαδικασία, η ιστοσελίδα MediA Oasis σάς εύχεται καλό Πάσχα!

Απάντηση