Σικάγο: “ηχητικά κανόνια” κατά του πλήθους

Γι’ άλλη μια φορά, η προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία της αστυνομίας για τη διάλυση συγκεντρώσεων.

 

Δεκάδες τραυματίες και 44 συλλήψεις ήταν ο απολογισμός της μεγάλης ειρηνικής πορείας που έγινε την Κυριακή στο Σικάγο με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Όπως γράφτηκε στην Guardian, η αστυνομία της πόλης έχει αγοράσει εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων: εξαρτήματα που προσαρτώνται στο κράνος για την προστασία του προσώπου και του λαιμού των αστυνομικών, “προφυλακτήρες” για τα άλογα της έφιππης αστυνομίας και “ηχητικά κανόνια” ή LRAD (Long Range Acoustic Device), τα οποία θεωρούνται ακόμα πιο επικίνδυνα από τα “τέιζερ”, τα όπλα ακινητοποίησης μέσω ελαφράς ηλεκτροπληξίας.

Οι συσκευές LRAD, που χρησιμοποιήθηκαν την Κυριακή, παράγουν έναν εκκωφαντικό διαπεραστικό ήχο ή μεταδίδουν εντολές προς το πλήθος για τη διάλυσή του και λειτουργούν σε μια ένταση που μπορεί να ακουστεί πάνω από το συνηθισμένο θόρυβο μιας διαδήλωσης και προκαλεί αφόρητο πόνο στο ακουστικό τύμπανο. Τα ηχητικά αυτά κανόνια πρωτοχρησιμοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2009 στο Πίτσμπουργκ, σε μια διαδήλωση ενάντια σε μια Σύνοδο της G20 και έκτοτε πολλοί διαδηλωτές παραπονούνται ότι παρουσιάζουν προβλήματα κώφωσης. Συσκευές LRADs έχουν αγοραστεί από το Πεζικό και το Ναυτικό των ΗΠΑ, καθώς και από εμπορικά σκάφη για την απομάκρυνση πειρατών.

Εκτός από τον χημικό πόλεμο κατά των διαδηλωτών, υπάρχει και ο ηχητικός. Στην Ελλάδα ο “εκσυγχρονισμός” της αστυνομίας δεν έχει φτάσει μέχρι την προμήθεια LRADs, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει…

Τα ηχητικά αυτά κανόνια αποτελούν εύγλωττο παράδειγμα εφαρμογής της στρατιωτικής τεχνολογίας όχι στο πεδίο της μάχης, αλλά σε κατοικημένες περιοχές, στην καρδιά της πόλης με σκοπό την εξουδετέρωση του “εσωτερικού εχθρού”. To παρακάτω βίντεο είναι από το Πίτσμπουργκ (2009).

 

One thought on “Σικάγο: “ηχητικά κανόνια” κατά του πλήθους

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: