Μεγάλη Νίκη Τσάβες με 54,42%

Άνετη νέα νίκη στις προεδρικές εκλογές σημείωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, κατατροπώνοντας την αντιπολίτευση που έχασε άλλη μία ευκαιρία να τον βγάλει από τη μέση μετά από 14 χρόνια στη θέση του. Πρόκειται πλέον για μια από τις κυρίαρχες προσωπικότητες στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής που συνδέει το όνομά του με τις απελευθερωτικές προσπάθειες του κόσμου, για ένα εναλλακτικό του καπιταλισμού μοντέλο οικονομίας και κοινωνικής ανάπτυξης.

Αμέσως ξεχύθηκαν στους δρόμους του Καράκας χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου ο οποίος ανάμεσα στους φτωχούς κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση. Τα αποτελέσματα ικανοποίησαν βεβαίως και τις φίλες χώρες Βολιβία και Κούβα, με τις οποίες συνιστούν ένα νέο μπλοκ κρατών που ευνοούν έναν άλλο δρόμο.

Με το 90% των ψήφων καταμετρημένο, ο Τσάβες πήρε 54,42%, ενώ ο αντίπαλός του, Ενρίκε Καπρίλες, συγκέντρωσε 44,97%. Ο Καπρίλες παραδέχτηκε την πολιτική του ήττα αλλά δήλωσε με τρόπο που επιδέχεται πολλές ερμηνείες πως «ελπίζω ένα πολιτικό κίνημα που κατέχει την εξουσία επί 14 χρόνια να καταλαβαίνει ότι σχεδόν η μισή χώρα δεν συμφωνεί μαζί του».

 

Απάντηση