Σφαγή στη Charlie Hebdo: πλήγμα κατά της ελευθερίας -και όχι μόνο του τύπου
«Μάχιμη, αριστερή, αντικληρικαλιστική, άθεη»: έτσι χαρακτήριζε τη Charlie Hebdo ο διευθυντής της ο Charb (ψευδώνυμο του 47χρονο Stéphane Charbonnier) ο οποίος σκοτώθηκε σήμερα από τα πυρά των ένοπλων κουκουλοφόρων. Η εβδομαδιαία αυτή εφημερίδα αυτή, που ιδρύθηκε μετά την απαγόρευση, το 1970, του θρυλικού σατιρικού περιοδικού Hara Kiri, θεωρείται «γνήσιο τέκνο του γαλλικού Μάη, της ελευθερίας, της πρόκλησης», έγραφε το Νοέμβρη του 2013 η εφημερίδα Le Monde, όταν αρκετοί κύκλοι επέκριναν τη Charlie για… ρατσισμό κατά των μουσουλμάνων. Ιδίως κατά τη 1οετία του ’70, η εφημερίδα αυτή συνέβαλε στη διαμόρφωση του κριτικού πνεύματος μιας ολόκληρης γενιάς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Η σατιρική της διάθεση δεν στρεφόταν μόνο κατά του δεξιού ισλάμ, αλλά και κατά του χριστιανικού και του εβραϊκού εξτρεμισμού, όπως βλέπουμε και από το σκίτσο με τρεις αγριεμένους θρησκευτικούς ηγέτες, έναν ιμάμη, έναν ραβίνο και έναν καθολικό επίσκοπο, που ζητούν να φορέσει φερετζέ η εφημερίδα. Η σημερινή πολύνεκρη επίθεση είναι η πιο αιματηρή κατάληξη του μακρόχρονου πολέμου του εξτρεμιστικού Ισλάμ κατά της εφημερίδας. To Φεβρουάριο του 2006 η Charlie Hebdo δημοσίευσε τα 12 σκίτσα του Μωάμθε που είχαν εμφανιστεί λίγους μήνες νωρίτερα στη δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten. Ιδίως ένα απ’ αυτά, που δείχνει έναν Μωάμεθ να λέει «C’est dur d’être aimé par des cons » ξεσήκωσε άγρια πολεμική. Ο σχεδιαστής του, ο Cabu, σκοτώθηκε κι αυτός σήμερα… Πολλές μουσουλμανικές οργανώσεις έκαναν τότε αγωγές κατά του περιοδικού, οι πωλήσεις του οποίου ξεπέρασαν τα 600.000 αντίτυπα (δέκα φορές παραπάνω από ό,τι συνήθως). Έκτοτε οι συντάκτες του περιοδικού συνέχισαν να δέχονται απειλές και συχνά να βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία. Το 2011, μετά από μια έκτακτη έκδοση με τίτλο «Charia Hebdo» (λογοπαίγνιο με τη σαρία) τα γραφεία του περιοδικού δέχτηκαν επίθεση με μολότοφ (η φωτογραφία του τίτλου από τα χαλάσματα που άφησε η έκρηξη). Για πολλές ημέρες, μέχρι ν’ αποκατασταθούν οι ζημιές, οι συντάκτες της εφημερίδες φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Libération.
Το 2012 δημοσιεύτηκαν νέα σκίτσα του Μωάμεθ. Ξανά άγρια πολεμική. H Charlie επικρίθηκε ότι καταφεύγει στην πρόκληση για να αυξήσει την κυκλοφορία της και αρκετά μέλη της κυβέρνησης κράτησαν τότε αποστάσεις. Κάποιοι παρατήρησαν ότι η Charlie αφιερώνει περισσότερες σελίδες για να σατιρίσει τον ισλαμικό εξτρεμισμό και ελάχιστες για την οικονομία, αν και η αλήθεια είναι ότι η εφημερίδα αυτή είχε σταθερό αντιρατσιστικό προσανατολισμό.
Η αιματηρή ένοπλη επίθεση στα γραφεία της Charlie δεν είναι μόνο πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου, αλλά κατά της ελευθερίας γενικά. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, με τον οποίο άρχισε ο 21ος αιώνας, αναβιώνει με νέα μορφή και οι επιπτώσεις του θα είναι ανυπολόγιστες. Η Μαρί Λεπέν και όλη η ευρωπαϊκή ξενοφοβική και ρατσιστική ακροδεξιά θα είναι βραχυπρόθεσμα οι κερδισμένοι απ’ αυτή την ιστορία.
Αισχρή προσπάθεια εκμετάλλευσης από ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία επιδίδεται σε μια αισχρή εκστρατεία αξιοποίησης του χτυπήματος για να πει ότι….«οι φράχτες (και τα στρατόπεδα εγκλεισμού μεταναστών) τώρα δικαιώνονται».
Το χτύπημα στο Παρίσι μπορεί να αποδειχθεί για την Ευρώπη το τέλος της αθωότητος με το Ισλάμ. Οι του Σύριζα εδώ λένε να ανοίξουν τα σύνορα.
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) January 7, 2015
Η στιγμή της επίθεσης.
Attentats au siège de Charlie Hebdo : images de… by lemondefr