Ψηφιακός γύψος από το facebook

Aν έχετε λογαριασμό στο Facebook, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τo όνομα «Κουφοντίνας». Πείτε το περιφραστικά, π.χ. «ο Ξέρεις Ποιος», όπως κάνουν στο σύμπαν του Χάρι Πότερ όσοι αναφέρονται στον σατανικό λόρδο Βόλντεμορτ. Οτιδήποτε σχετίζεται με την απεργία πείνας και το αίτημα του κρατούμενου για μεταφορά του στον Κορυδαλλό μπορεί να θέσει κάποια άτομα και ΜΜΕ εκτός Facebook. Πρώτα έρχεται η προειδοποίηση και ακολουθούν η διαγραφή μεμονωμένων αναρτήσεων και το πάγωμα λογαριασμών. Ο γνωστός «γύψος» του δικτάτορα Παπαδόπουλου συναντά την «Αστυνομία Σκέψης» του Οργουελ.

Σύμφωνα με την απάντηση της εταιρείας στην εφημερίδα «Αυγή», ο Δ. Κουφοντίνας ανήκει «στα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων». Μα πώς μπορεί κανείς να είναι μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει εδώ και 20 χρόνια διαλυθεί; Βαρυποινίτης είναι ο άνθρωπος (πιο βαρυποινίτης δεν γίνεται), πληρώνει για τις πράξεις του και η άρνησή μας να δεχτούμε νεκρό απεργό πείνας εν έτει 2021 σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «επιδοκιμασία και υποστήριξη… Επικίνδυνων Ατόμων και Οργανώσεων», όπως ισχυρίζεται η Facebook.

Οι αρμοδιότητες της Αστυνομίας Σκέψης του «1984» διευρύνονται καθώς αυτή γίνεται Αστυνομία Αναφοράς, αφού και μόνο η αναγραφή ενός ονόματος μπορεί να είναι η αιτία για άσκηση λογοκρισίας.

Σήμερα η λέξη-κλειδί είναι «Κουφοντίνας». Αύριο μπορεί να είναι λέξεις όπως «(σκέτη) απεργία», «διαδήλωση», «διαμαρτυρία». Και ίσως τότε θυμηθούμε την προτροπή της Κατερίνας Γώγου να φυλάξουμε «λέξεις και έννοιες σαν και αυτές / απροσάρμοστοι-καταπίεση-μοναξιά-τιμή-κέρδος-εξευτελισμός / για το μάθημα της ιστορίας». Αλήθεια, αυτή τη Γώγου δεν την έχουν ακόμα βάλει στον ψηφιακό γύψο;

Απάντηση