Τζεϊλάν: Το «άλλο» κορίτσι που εξαφανίστηκε

Η λάμψη του αληθινού κοριτσιού που εξαφανίστηκε στο συριακό Κουρδιστάν έχει επισκιάσει το «Κορίτσι που εξαφανίστηκε», το θρίλερ που προβάλλεται αυτές τις μέρες στις κινηματογραφικές αίθουσες. Για την ακρίβεια, θα έπρεπε να μιλάμε για το κορίτσι που «φέρεται ότι» εξαφανίστηκε… αλλά ας μη μαρτυρήσουμε το τέλος της ταινίας.

Εδώ μιλάμε για τη 19χρονη Τζεϊλάν (ενδεχομένως Οζάλπ, την Κούρδισσα που εμφανίστηκε σε μια εκπομπή του BBC συγκινώντας, είναι αλήθεια, όλο τον κόσμο με την ομορφιά, τα νιάτα της και την παλικαριά της. H Τζεϊλάν με πάθος και αγωνιστική φλόγα υποστήριξε ότι μια κούρδισσα αντάρτισσα αξίζει όσο 100 τζιχαντιστές άντρες.

 

 

Όλη η υφήλιος συγκλονίστηκε όταν πληροφορήθηκε ότι η κοπέλα αυτή έδωσε μια ηρωική μάχη στο Κομπάνι, στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τον ISIS και ότι αφού πολέμησε με γενναιότητα και της τελείωσαν τα πυρομαχικά, φύλαξε την τελευταία σφαίρα της για τον εαυτό της, είπε το στερνό της αντίο και αυτοκτόνησε προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών και τη βιάσουν, της κόψουν το κεφάλι ή κάτι άλλο ανάλογο.

Αυτό που ακολούθησε ήταν αναπάντεχο. Η Τζεϊλάν στιγμιαία βαπτίστηκε θηλυκός Τσε Γκεβάρα και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου της έστειλαν αγωνιστικούς χαιρετισμούς  μέσα από τα σόσιαλ μίντια αποχαιρετώντας τη με σπαρακτικά λόγια, με μηνύματα και κραυγές για  αιώνια δόξα και τιμή στη θυσία και στον αγώνα της.

isis33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Οι φήμες του θανάτου ήταν κάπως υπερβολικές; 

 

«Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι οι φήμες περί του θανάτου μου είναι κάπως υπερβολικές». Μ’ αυτήν τη διάσημη φράση είχε αντιδράσει ο Μαρκ  Τουέιν όταν ψευδώς δημοσιεύτηκε ότι πέθανε ενώ ο ίδιος ήταν ολοζώντανος.

Την είδηση -ή την ιστορία- για το θάνατο της ηρωϊδας Τζεϊλάν μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Radical και αναδημοσιεύτηκε από χιλιάδες διεθνή ΜΜΕ χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί.  Γρήγορα τη διέψευσε η τουρκική εφημερίδα Milliyet, επικαλούμενη κουρδικές πηγές. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η Τζεϊλάν ποτέ δεν έφυγε καν από την πόλη Jezaa στη βόρεια Συρία, που εξακολουθεί να ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις.

 

Βέβαια, η Τζεϊλάν δεν είναι η μόνη. Χιλιάδες ανώνυμοι μαχητές, άνδρες και γυναίκες των Μονάδων Προστασίας το Λαού, στο Κομπάνι και αλλού, μάχονται ηρωικά… όμως αναρίθμητοι Κούρδοι αγωνιστές, άνδρες και γυναίκες, κάνουν το ίδιο εδώ και δεκάδες χρόνια. Η Τζεϊλάν έκλεψε τις καρδιές των άκαπνων Δυτικών επειδή είναι νέα, πανέμορφη και μαχητική… δε θα συνέβαινε όμως το ίδιο αν ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και λιγότερο ελκυστική. Τα σχόλια για την αδικοχαμένη (;) Τζεϊλάν στα social media υπογραμμίζουν πόσο απελπισμένη ανάγκη έχουμε από ήρωες larger than life ή μάλλον larger από τη δική μας μίζερη ζωή.

 

Υ.Γ:  Το Ceylan προφέρεται Τζε-ι-λάν στα τούρκικα, διεθνή ΜΜΕ πρόφεραν το όνομα της ως Τσειλαν ή Σεϊλάν.

Απάντηση