Στο πλευρό της Κούβας η όμορφη Καμίλα Βαγιέχο

 Η πιο διάσημη Καμίλα πλέον δεν είναι η στρυφνή σύζυγος του αιώνιου πρίγκηπα Καρόλου αλλά η γλυκύτατη Καμίλα Βεγιέχο  η πιο διάσημη επαναστάτρια της Νότιας Αμερικής μετά τον Τσε Γκεβάρα. 

Η Κ. Βεγιέχο εξηγεί στο προσωπικό της blog τους λόγους για τους οποίους επισκέφτηκε την Κούβα  και συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο στην παρούσα συγκυρία λίγο μετά την πολυσυζητημένη επίσκεψη του Πάπα.  Η πανέμορφη Καμίλα είναι η αδιαφιλονίκητη ηγέτης του φοιτητικού κινήματος και μέλος της χιλιανής κομμουνιστική νεολαίας.

Η 23χρονη Καμίλα η δεύτερη γυναίκα που εκλέγεται αρχηγός της φοιτητικής ομοσπονδίας, αναδείχτηκε ως πρόσωπο και φωνή της λαϊκής εξέγερσης με τη δημοτικότητα της να ξεπερνάει το 80% και τους followers στο twitter να πλησιάζουν τις 500.000.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση και στη Νότια Αμερική ότι όπως και ο Φιντέλ η μεγάλη κουβανική επανάσταση πνέει τα λοίσθια και η σταδιακή πορεία προς τον καπιταλισμό είναι χωρίς επιστροφή.  Η απόφαση της Καμίλα να δεχτεί την πρόταση να επισκεφτεί την Κούβα, συνάντησε αντιδράσεις από την αριστερή τάση του φοιτητικού κινήματος και της χιλιανής νεολαίας, ωστόσο απάντησε μόνο στις αντιδράσεις από τα δεξιά της.  «Είναι αντιφατικό»  ,τονίζει η Βαγιέχο, «να βλέπεις να κατακρίνουν την Κούβα και να υποκρίνονται ότι δήθεν ανησυχούν για την καταπίεση των δικαιωμάτων  όλοι αυτοί που καθημερινά ποδοπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων, που οδηγούν το λαό της χώρας μου στη λιμοκτονία και στην εξαθλίωση. Οι λακέδες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

Η Καμίλα εξηγεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Κούβα και πως οι δεσμοί της με την κουβανική κουλτούρα και τους ανθρώπους της είναι βαθύτεροι. Δεν μασάει τα λόγια της όταν παραδέχεται πως η Κούβα κάθε άλλο παρά αποτελεί μια τέλεια κοινωνία και ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί το όραμα της για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.  Ωστόσο δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στους Κουβανούς. ‘Οπως τονίζει, πρόκειται για  ένα λαό γεμάτο πάθος, ενεργητικότητα, ανεκτικότητα και διάθεση να συζητήσει ανοιχτά τα προβλήματα της κοινωνίας και το μέλλον της επανάστασης.  Ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας και ενίσχυσης σοσιαλιστικών στοιχείων όπως είναι η δωρεάν υγεία, η παιδεία και οι άλλες κοινωνικές παροχές και στην ακόμα πιο απαραίτητη αντίσταση στην ανεπίστρεπτη πορεία εκφυλισμού η ρομαντική Καμίλα επιμένει ότι η υπεράσπιση των επαναστατικών κατακτήσεων δεν είναι ασυμβίβαστη με την κριτική στο καθεστώς και της γραφειοκρατίας του.  Εμείς στη Χιλή θα οικοδομήσουμε ένα νέο κόσμο επιμένει. Και πως μπορείς να της πεις όχι;

Τιμή μου και καμάρι μου που συναντήθηκα με τον Φιντέλ δηλώνει η Καμίλα

Απάντηση