Από «μπουλούκ ασκέρ» ενιαίος φορέας
Ποιο ήταν το νόημα για να κάνει συνδιάσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ; Η σημερινή διαδικασία θα καταλήξει σε υιοθέτηση ενός κειμένου διακήρυξης βάσει της εισήγησης και των τροποποιήσεων που έχουν κατατεθεί. Θα εκλέξει επίσης και κεντρικό όργανο, στη θέση της παλιάς Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σύμφωνα με την εισήγηση, θα έχει 301 μέλη, εκ των οποίων τα 226 (75%+1) θα εκλεγούν απευθείας από τη Συνδιάσκεψη και τα 75 (25%) θα υποδειχθούν από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
«Συγκροτούμε έναν πολιτικό φορέα δημοκρατικό, συμμετοχικό, ζωντανό», είπε στην εισαγωγική του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι το νέο κόμμα που θα γεννηθεί σήμερα «θα δίνει διαρκείς μάχες στο εσωτερικό του για να μην κυριαρχούν γραφειοκρατικές και συντηρητικές δομές».
Στην πραγματικότητα, ένας από τους βασικούς λόγους που επέβαλλαν τη σημερινή συνδιάσκεψη ήταν η απάντηση από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία των αντιπάλων του ότι δεν αποτελεί παρά συνονθύλευμα τάσεων με αντιφατικές απόψεις.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 στις 11 Νοεμβρίου 2012, χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα κόμμα ασύντακτο, γεμάτο διαιρέσεις, χωρίς κανένα πρόγραμμα, καμιά απολύτως λύση. Αλλαγή και μπουλούκ ασκέρ δεν πάνε μαζί«, για να απευθυνθεί έπειτα στον Αλέξη Τσίπρα: «Θα σας μείνουνε πολλές οι συνιστώσες. Αλλά θα σας μείνει κι ο καημός, συνισταμένη δεν θα αποκτήσετε ποτέ».
Στις 22 Νοεμβρίου ο Τέρενς Κουίκ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενός κόμματος που σενάρια το έφεραν πιθανό κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια αντιμνημονιακή αυριανή κυβέρνηση, θέλησε να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και ανέφερε τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λέει ότι είναι ένα κόμμα, εν δυνάμει προς την εξουσία, αλλά ταλαιπωρείται από τις συνιστώσες του… Μια πολυγλωσσία που δεν προϊδεάζει σταθερότητα ή συνέπεια λόγου και πράξεων. Εγώ προσωπικά δεν ενθουσιάζομαι με την ιδέα να κυβερνηθεί η χώρα με αυτές τις συνιστώσες και τις νοοτροπίες«. Και συνέχισε πιο γλαφυρά: «Εκείνοι έχουν τους διάφορους Βουλευτές που ο ένας λέει καλύτερα η δραχμή, ο άλλος λέει έξω από την Ευρώπη, ο τρίτος λέει δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να κυβερνήσουμε και ο τέταρτος λέει ότι δεν θέλουμε μεγαλοκεφαλαιούχους να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Τη Δευτέρα πιθανότατα οι κατηγορίες αυτές να σταματήσουν, με την έννοια ότι θα έχει γεννηθεί ένα κόμμα με την παραδοσιακή έννοια του όρου, δηλ. με μέλη και ηγεσία, παγιωμένους σε αριθμούς συσχετισμούς. Έτσι μπορεί οι ΑΝΕΛ και η ΝΔ να μην μπορούν πλέον να μιλούν για «μπουλούκ ασκέρ», όμως θα έχει ενταφιαστεί ένα πραγματικά πρωτότυπο πολιτικό εγχείρημα πολιτικής συνύπαρξης και κουλτούρας που υπερέβαινε τα όρια του πολυ-καταδικασμένου σημερινού πολιτικού συστήματος.