Aίγυπτος: ψωμί με έξυπνη κάρτα ή ο εκσυγχρονισμός της εξαθλίωσης

Egypt-bread-lineupΤο κατοχικό δελτίο τροφίμων ανήκει στο παρελθόν. Τώρα οι φτωχοί θα προμηθεύονται ψωμί μέσω μιας έξυπνης κάρτας (smart card) που θα περιέχει ένα ηλεκτρονικό τσιπάκι που θα «διαβάζει» πόσο ψωμί δικαιούται ο κάτοχός της. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει στην Αίγυπτο όπου το ψωμί, μαζί με τα όσπρια, είναι το βασικό είδος διατροφής και που η ακριβή τιμή του στάθηκε αφορμή για αιματηρές εξεγέρσεις όπως συνέβη το 1977 και το 2008 επί Μουμπάρακ.

Με την κάρτα αυτή αναλογούν, σε κάθε οικογένεια 5 ψωμάκια για κάθε μέλος μιας οικογένειας, δηλαδή 150 μονάδες άρτου για ένα μήνα. Τα ψωμάκια αυτά δεν είναι κανονικές φραντζόλες, αλλά κάτι σαν τις γνωστές μας αραβικές πίτες. Μέχρι τώρα το κράτος επιδοτούσε το αλέυρι που αγόραζαν οι φούρνοι αλλά το σύστημα αυτό άφηνε πολλά παραθυράκια για διαφθορά και κερδοσκοπία. Tο σύστημα αυτό άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά σε ορισμένες περιοχές από πέρυσι τον Φεβρουάριο, αλλά από αυτό το μήνα θα ισχύει για τις περισσότερες πόλεις της Αιγύπτου, με εξαίρεση κάποιες πυκνοκατοικημένες συνοικίες του Καϊρου.

Με το σύστημα αυτό θα εκλείψουν οι ουρές, λένε οι αιγυπτιακές αρχές, καθώς κάθε Αιγύπτιος θα μπορεί να παίρνει ψωμί από το φούρνο της προτίμησής του και όχι μόνο από τους φούρνους που πουλούσαν το επιδοτούμενο ψωμί. Επίσης όποιος δεν καταναλώνει και τις 150 μονάδες άρτου, που δικαιούται για ένα μήνα, μπορεί με τις αχρησιμοποίητες μονάδες να αγοράζει άλλα τρόφιμα, π.χ. παντεσπάνι.

Υπεύθυνη για το σύστημα της πλαστικής κάρτας για την προμήθεια ψωμιού στην Αίγυπτο είναι μια αμερικανική εταιρεία, η SMART. Kάθε φούρνος θα είναι εφοδιασμένος με δύο μηχανές ανάγνωσης των καρτών, ώστε να αποφεύγονται οι μακριές ουρές.

Προχωρημένη η Αίγυπτος λοιπόν. Πιο προχωρημένη και από τον Σταύρο Θεοδωράκη που, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Μega μετά το συνέδριο του Ποταμιού, φιλοδοξεί να καταργήσει τα συσσίτια και να εισαγάγει κουπόνια με τα οποία οι φτωχοί θα αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ σαν κανονικοί πελάτες και όχι σαν άποροι…  Να τι είπε ο Σταύρος:

«Οι ευρωπαϊκές χώρες ουσιαστικά, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και η Αμερική, έχουν απαγορεύσει τα συσσίτια. Τι έχουν κάνει όμως; Ξέρουν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από φαγητά. Τους έχουν καταγράψει και τους επισκέπτεται ο κοινωνικός λειτουργός, ή η μη κυβερνητική οργάνωση, ή η εκκλησία και του δίνει το κουπόνι που μπορεί από συγκεκριμένα σημεία super market να αγοράσει συγκεκριμένα είδη τα οποία είναι το φαγητό του. Έτσι εξαλείφεις την εξευτελιστική εικόνα της ουράς, δηλαδή να περιμένει ο άλλος το μεσημέρι να φάει, ή τέλος πάντων απευθύνεσαι μόνο σε αυτούς τους ελάχιστους που είναι στο δρόμο. Δηλαδή εκεί πάς και μοιράζεις».

Κάποιος πρέπει να πει στο Ποτάμι ότι τα κουπόνια είναι πασέ. Τώρα οι έξυπνες κάρτες έχουν το λόγο. Δηλαδή αντί να καταργηθεί η ακραία φτώχεια, εκσυγχρονίζεται το σύστημα της διαιώνισής της.

Απάντηση