Λευτεριά στον Μπράντλεϊ Μάνιγκ!

    Ο πραγματικός ήρωας στην υπόθεση των Wikileaks δεν είναι ο πολυδιαφημισμένος Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά ο 25χρονος στρατιώτης Μπράντλει Μάνιγκ, ο οποίος κατηγορείται για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπο Wikileaks.  Ο Μάνιγκ κρατείται σε ειδικές συνθήκες εγκλεισμού από το 2010 και ενώ παραδέχτηκε την «ενοχή» του για τις 10 από τις 22 συνολικά κατηγορίες αρνείται την πιο σοβαρή κατηγορία που αντιμετωπίζει «για παροχή βοήθειας προς τον εχθρό» που επισύρει την ποινή των ισοβίων. Οι κατηγορίες που έχει ήδη παραδεχτεί είναι από μόνες του πολύ σοβαρές και επισύρουν φυλάκιση έως 20 έτη.  

Είναι εντυπωσιακό πως η φονταμενταλιστική Δεξιά επιχειρεί να τον παρουσιάσει σαν προδότη της χώρας του, σχεδόν σαν τον  Νίκολας Μπρόντι από τη σειρά Homeland!  Ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα που δημοσιοποίησε περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες που βρέθηκαν στα χέρια της Αλ Κάιντα, έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδες πρακτόρων των ΗΠΑ και τα στρατιωτικά τους σχέδια! Μάλιστα όπως ειπώθηκε τα έγγραφα αυτά τα βρήκανε και στον υπολογιστή του ίδιου του Μπιν Λάντεν!

Διαβάζοντας δήλωσή του ενώπιον του δικαστηρίου, ο 25χρονος πρώην αναλυτής του γραφείου πληροφοριών στο Ιράκ, εξήγησε γιατί έγινε ο πληροφοριοδότης του WikiLeaks, προμηθεύοντας τον ιστότοπο αυτό, από το Νοέμβριο 2009 μέχρι το Μάιο του 2010, με αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και 260.000 τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θεωρείται η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ.

«Πίστευα ότι η δημοσιοποίηση (των εγγράφων) θα μπορούσε να προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση για τις ένοπλες δυνάμεις μας και την εξωτερική μας πολιτική γενικότερα», εξήγησε στη δικαστή κατά την προκαταρκτική διαδικασία ενόψει της δίκης του που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου.

«Θεωρούσα ότι αυτά τα έγγραφα ήταν ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα που δείχνει την ανάγκη για μία πιο ανοιχτή διπλωματία», είπε.

brad3

«Πίστευα ότι αυτά τα τηλεγραφήματα δεν θα έβλαπταν τις ΗΠΑ. Ωστόσο, πίστευα ότι θα προκαλούσαν ενόχληση», πρόσθεσε.

Ο στρατιώτης Μάνιγκ δήλωσε ακόμα ότι ένιωσε σοκ όταν ανακάλυψε ένα βίντεο από μία αεροπορική επιδρομή στο Ιράκ, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο υπάλληλοι του Reuters.

«Το πιο ανησυχητικό για μένα στο βίντεο ήταν η φαινομενικά ηδονική δίψα για αίμα που είχε η ομάδα αεροπορικών βομβαρδισμών», υπογράμμισε, παρομοιάζοντας τα μέλη της με παιδιά «που βασανίζουν μυρμήγκια με μεγεθυντικό φακό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπεράσπιση επέλεξε την πολιτικοποίηση της δίκης παρουσιάζοντας τον Μάνινγκ ως έναν νεαρό ιδεαλιστή για τον οποίο η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια έχει μεγάλη αξία.

Ο Μάνιγκ δεν είναι ένας συνηθισμένος στρατιώτης δήλωσε ο δικηγόρος του. Δεν ενδιαφέρεται μόνο για τις ζωές των αμερικανών στρατιωτών αλλά θέλει να πάνε σπίτια τους σώοι και αβλαβείς και οι ιρακινοί!  Η συζήτηση στις ΗΠΑ για το αν ο Μάνιγκ είναι «προδότης» ή πραγματικός πατριώτης φουντώνει.  Θέλει πολύ θάρρος πάντως να στραφείς ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας σου και να αποκαλύψεις τα φρικαλέα εγκλήματα της σε όλο τον κόσμο όπως έκανε αυτός ο νεαρός στρατιώτης. Καλή λευτεριά.

 

Πηγές: The Verge,

Ναυτεμπορική

Απάντηση