Μπουτάρης: Είμαι ΠΑΣΟΚ, γουστάρω Ποτάμι, ψηφίζω ΔΗΜΑΡ!

Η ιδεολογική και πολιτική χρεοκοπία της μεταλλαγμένης «κεντροαριστεράς» που έχει εκφυλιστεί σε συμπληρωματική λάιτ εκδοχή της Δεξιάς φαίνεται από τις απανωτές κωλοτούμπες του πολιτικού προσωπικού που κινείται σε αυτό το χώρο. Χαρακτηριστική είνια η περίπτωση του δήμαρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Το 2002 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του ΚΚΕ  (Αγάπιος Σαχίνης). Το 2004 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Το 2006 ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Το 2009 μαζί με τον Στέφανο Μάνο και τον  Βασίλη Κοντογιαννόπουλο υπήρξε ένας από τους τρεις ιδρυτές και συν-αρχηγούς του κόμματος Δράση. Η Δράση ήταν μια αποτυχημένη  προσπάθεια ανασύστασης του παλιού (πιο σκληροπυρηνικά νεοφιλελεύθερου)  κόμματος των «Φιλελευθέρων» («τα ταυράκια» που πήγαν άκλαφτα) αλλά σε νέα συσκευασία (το 2014 ουσιαστικά διαλύθηκε στις Ποταμιού και ΝΔ γωνία).  Το 2010 ήταν ο νικητής των εκλογών για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης με τη συμμαχία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Επανεξελέγη το 2014,  στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και δει από το μηχανισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου στην πόλη.

 

drasi
« Ο Μάνος, ο Μπουτάρης, ο Κοντογιαννόπουλος και..εσύ» ήταν το αρχικό διαφημιστικό μήνυμα της αποτυχημένης κίνησης

 

Από τις αρχές του έτους άλλξε τρεις φορές  γνώμη για το ποιό κόμμα θα ψηφίσει;

31/12: «Είμαι ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα γουστάρω Ποτάμι»

«Δεν κρύβω την κομματική μου ταυτότητα. Όταν λέω ότι είμαι πιο ΠΑΣΟΚος από τους ΠΑΣΟΚους, εννοώ ότι είμαι σοσιαλδημοκράτης ενσυνείδητος. Τώρα λέω ναι, μου αρέσει το Ποτάμι. Το Ποτάμι έχει μια φωνή λογικής. Το ΠΑΣΟΚ ξέχασε τι θα πει λογική. Όταν έχει σήμερα από τη μια τον πρώην αρχηγό του που θέλει να κάνει άλλο κόμμα και από την άλλη τον σημερινό που έβαλε πλάτη για να στηριχτεί η χώρα και αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεννοηθούν.Το ΠΑΣΟΚ έχασε τη λογική του. Δεν έχασα εγώ την ιδεολογία μου. Αυτή τη στιγμή ακούω τον Θεοδωράκη. Έχει κοινή λογική, αυτό που λείπει από την Ελλάδα»,

09/01: «Στηρίζω Βενιζέλο, είναι ήρωας»

«Επειδή ειπώθηκαν διάφορα για τη σχέση μου με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, έχω πει ότι είναι ήρωας, διότι με τη δική του παρουσία και τη δική του πολιτική υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια που οδήγησε την οικονομία να είναι ένα στάδιο πριν την οριστική ανάκαμψη. Στηρίζω τον Βαγγέλη Βενιζέλο με κεφαλαία». Για τον Θεοδωράκη περιορίστηκε αυτή το φορά σε ευχές «να πάει καλά».

15/01  «Να είχε αρχίδια ο Γιωργάκης Παπανδρέου να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ»!

Θέση στη μονομαχία στον πράσινο βάλτο μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου και σαφέστατη εκλογική στήριξη στον πρώτο πρόσφερε στις 15 Γενάρη μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη, άφησε τους πάντες άφωνους δηλώνοντας «Αν ο Γιώργος είχε αρχ..α θα έμενε στρατιώτης στο ΠΑΣΟΚ και το κόμμα τα έπαιρνε 15%». Είπε ότι η κίνηση του «Γιωργάκη του Παπανδρέου» είναι ότι πιο τραγικό συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος την καταδικάζει…απερίφραστα.

Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας «Στηρίζω την προσπάθεια, θα το παλέψουμε, πάμε καλά».

 

17/01 Τελικά θα ψηφίσω ΔΗΜΑΡ

Τελικά ούτε ο ίδιος είχε τα…μπαλάκια  να στηρίξει τον Βενιζέλο (σύμφωνα με τη δική του λογική λίγες μέρες πριν!).

Στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος «Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ» στη συμπρωτεύουσα ανακάλυψε ότι…τελικά .«είμαι συναισθηματικά δεμένος με τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ»,

«Πολιτικά δεν είναι κρυφό ότι είμαι με την κεντροαριστερά και παρά τα όσα είπα θα ψηφίσω ΔΗΜΑΡ και γιατί εκτός των άλλων είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης ο φίλος μου και στενός μου συνεργάτης Απόστολος Σοφιαλίδης (σ.σ. νομικός σύμβουλος του δημάρχου)», τόνισε ο Γ. Μπουτάρης!   Οι Βενιζελικοί θεωρούν αυτή τη νέα στροφή σχεδόν προδοσία απέναντι στην στήριξη που του έδωσαν στις δημοτικές εκλογές και θεωρούν ότι ο δήμαρχος έκανε την ασφαλή επιλογή να στηρίξει εκλογικά ένα νεκρό κόμμα (που ίσως αποσπάσει τελικά λιγότερο από 1%) για να αποστασιοποιηθεί από το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ και να έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και συμμαχιών μετεκλογικά.

 

Για να δούμε μέχρι τις 25 Ιανουαρίου έχουμε καιρό, ίσως ο Γιάννης Μπουτάρης  πει τελικά κάτι όπως: «Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ…δεν γαμ…  θα ψηφίσω τελικά τη ΝΔ να τελειώνουμε!»

Απάντηση