Προεκλογικό «μπόνους» 7,7 εκατ. ευρώ δίνει ο Παπαδήμος στα πολιτικά κόμματα

Οι εκλογές γεμίζουν τα κομματικά ταμεία

Αποδεσμεύτηκε την Τρίτη με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών η δόση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης για τα πολιτικά κόμματα που φτάνει στο ποσό των 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος του οποίου σύμφωνα με τη νομοθεσία το παίρνουν τα κόμματα για «ερευνητικούς και επιστημονικούς σκοπούς»!   Το προεκλογικό μπόνους Παπαδήμου στα πολιτικά κόμματα επηρεάζει ακόμα και τις διεργασίες για τις εκλογές σύμφωνα με καταγγελίες.

Τη μερίδα του λέοντος εισπράττουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (3,1 εκατ. ευρώ και 2,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Το ΚΚΕ θα λάβει 746.737 ευρώ, ο ΛΑΟΣ 622.748 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 556.005 ευρώ (73% ο Συνασπισμός, από 5% ΚΟΕ, ΑΚΟΑ, ΔΗΚΚΙ και το υπόλοιπο ποσό οι μικρότερες συνιστώσες)και οι Οικολόγοι 257.333 ευρώ.

Τα ίδια κόμματα θα λάβουν με την προκήρυξη των εκλογών άλλα 10 εκατ. ευρώ ως α’ δόση της έκτακτης εκλογικής επιχορήγησης, ενώ η β’ δόση θα κατανεμηθεί μετά τις εκλογές.

Σε ειδικό νομοσχέδιο που έχει προετοιμάσει ο Τάσος Γιαννίτσης προτείνεται η ετήσια επιχορήγηση να μην υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα περικοπεί μόνο το 25% με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Το αίτημα για οριστική κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς όλα τα κόμματα, δεν περιορίζει το βαθμό ανεξαρτησίας τους από ιδιωτικά συμφέροντα. Τα κόμματα για να εκφράζουν την κοινωνία  πρέπει να στηρίζονται οικονομικά από τα μέλη τους και να ελέγχονται από αυτά.

Απάντηση