Βαρουφάκης: Μεταρρυθμίσεις ναι, τρόικα όχι

Ανυποχώρητο εμφανίζεται το Eurogroup, μέχρι τις 28 Φλεβάρη η προθεσμία για συμφωνία 

Επιβεβαιώθηκε η ρήξη μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των οργάνων της ΕΕ μετά τη συνάντηση των ελλήνων αξιωματούχων με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.   Πίσω από τα σφιγμένα χαμόγελα, την αμήχανη κουβεντούλα για τον καιρό και τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό, αλλά όχι να ενταφιάσει με το καλημέρα κάθε ριζοσπαστικό στοιχείο του προγράμματος της, δεν μπορεί πια να κρυφτεί το γεγονός ότι η απόσταση μεταξύ των δύο σχεδίων δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς η μια από τις δύο πλευρές να εγκαταλείψει τις θέσεις πίσω από τις οποίες στέκεται σήμερα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και Γερούν Ντάισελμπλουμ διαφώνησαν κάθετα για δύο βασικά θέματα: Για τη συνέχιση του προγράμματος και το ρόλο της τρόικας.

Η ελληνική πλευρά έκανε σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για παράταση αλλά για νέα συμφωνία.

«Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση των προηγούμενων συμφωνιών (arrangements) δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogrpup. «Είμαστε σε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει παραταθεί» είπε και πρόσθεσε ότι μια από τις πρώτες συμφωνίες πρέπει να είναι η συνέχιση του προγράμματος.

Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αναφορικά με την τρόικα, ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως με αυτή τα σαθρά δομημένη επιτροπή, την αντιευρωπαϊκή «δεν θα συνεργαστούμε»! Ωστόσο διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τους τρεις πυλώνες της τρόικας ξεχωριστά, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) και το ΔΝΤ.

Διαγραφή του χρέους; Ποιά διαγραφή; 

Με το καλημέρα έκοψε ο Ντάισελμπλουμ κάθε συζήτηση για «ευρωπαϊκή διάσκεψη» για το χρέος! «Αυτή η διάσκεψη υπάρχει ήδη και λέγεται…Γιουρογρουπ» υποστήριξε.

Η ελληνική πλευρά φάνηκε διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις.  Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την προσοδοφορία που πλήτει βαναυσα τη χώρα πριν ακόμη δημιουργηθεί η ευρωζώνη, δήλωσε ο Γ.  Βαρουφάκης.    Ο  υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην εγγύηση που προσφέρει η κυβέρνηση πρώτα στον ελληνικό λαό και μετά στους εταίρους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρό πλεόνασμα στο διηνεκές.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης στις προεκλογικές του εμφανίσεις ήταν σαφέστατος σε ένα πράγμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σε καμία περίπτωση χωρίς σημαντική διαγραφή/διευθέτηση του.  Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει ήδη υποχωρήσει σε μια μίνιμουμ γραμμή μαζινό που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να πάρει ανάσες ανάπτυξης, τον ελληνικό λαό ανάσες ανακούφισης και στο ελληνικό χρέος …απλά ανακούφιση (δηλαδή παράταση της αποπληρωμής) με το αίτημα της διαγραφής να μην αποτελεί -φραστικά τουλάχιστον- προτεραιότητα.

 

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την άλλη είναι σαφέστατο ότι θέλουν να στείλουν μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, ότι ναι μεν δεν είναι αδιάλλακτοι, αλλά και ότι ταυτόχρονα δεν έχουν τρομοκρατηθεί καθόλου από το πρωτοφανές γεγονός της εκλογικής επικράτησης ενός αριστερού κόμματος (η περίπτωση της Κύπρου και του ΑΚΕΛ έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά)  στην ηγεσία μιας χώρας της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση καλό θα είναι τουλάχιστον να αφήσει τις προσπάθειες εξωραϊσμού της πραγματικότητας και να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό.  Ακόμα και αυτό το μίνιμουμ πρόγραμμα «εθνικής σωτηρίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» δεν πρόκειται να περάσει από τον ευρωπαϊκό προκρούστη χωρίς μετωπική σύγκρουση.

Απάντηση