Τι στο διάολο είναι αυτό το «αναρχικό» ψηφιακό νόμισμα bitcoin;

 Είναι το Bitcoin το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο;

Το «αναρχικό» ψηφιακό νόμισμα μπορεί να είναι απλώς μια φάρσα, μπορεί και όxι αρχίζει, πάντως, να κάνει θόρυβο στην ψηφιακή μας τσέπη.

 Μετά τη συμμορία της Δραχμής, έρχεται η συμμορία του ψηφιακού Bitcoin;

Απόδοση: Αναστασία Κυριανίδη-Νικολαϊδη από το capital.gr

Ένα από τα πιο παράξενα κομμάτια των ειδήσεων που προέκυψαν από την οικονομική κατάρρευση της Κύπρου ήταν η συνεπακόλουθη άνοδος της αξίας του αγαπημένου του Internet, φιλικού προς τα μέσα ενημέρωσης, αναρχικού κρυπτο-νομίσματος bitcoin. Στην Ισπανία, οι αναζητήσεις στην Google για «bitcoin» και τα downloads εφαρμογών του bitcoin έφτασαν στα ύψη. Η τιμή του bitcoin ανήλθε στα 78 δολάρια. Κάποιος εξέδωσε δελτίο Τύπου που υπόσχεται ΑΤΜ bitcoins στην Κύπρο. Μακριά, στον Καναδά, κάποιος είπε ότι θα πουλούσε το σπίτι του αντί 5.362 BTC.

Το bitcoin δημιουργήθηκε το 2009 από έναν ή μία χάκερ με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto (που μπορεί να είναι και πολλά άτομα). Είναι μια μορφή εικονικών μετρητών για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου. Ακόμα και με όρους Διαδικτύου, πρόκειται για ένα παράξενο και αρκετά «προχωρημένο» φαινόμενο. Αυτό συμβαίνει όταν το λογισμικό και τα δίκτυα συναντούν την έννοια του νομίσματος, όταν παίρνεις δίκτυα peer-to-peer και προηγμένη κρυπτογράφηση και αναρωτιέσαι «Πώς μπορώ να δημιουργήσω μια νέα οικονομία;».

Υπάρχουν 10.952.975 bitcoins σε κυκλοφορία. (Με ένα ψηφιακό νόμισμα μπορείς να είσαι πολύ ακριβής.) Το bitcoin δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σκληρό νόμισμα -με κεφαλαιοποίηση 864 εκατ. δολ., όλο κι όλο αξίζει λιγότερο από όσα πλήρωσε το Facebook για το Instagram-, αλλά έχει γίνει μεγαλύτερο απ΄ ό,τι περίμενε κανείς. Και πολύς κόσμος θα σας πει ότι η ύπαρξη ενός νομίσματος παγκόσμιας κυκλοφορίας, που δεν υπόκειται στον έλεγχο ή στη δικαιοδοσία οποιασδήποτε κυβέρνησης, είναι πολύ πραγματική και ότι ήρθε η ώρα να το πάρουμε στα σοβαρά.

Όσο το Διαδίκτυο παραμένει ενεργοποιημένο, το bitcoin θα βρίσκεται εκεί – για τους οπαδούς του είναι το πλατωνικό νόμισμα. Το χαρτονόμισμα του δολαρίου φέρει έναν αύξοντα αριθμό και ταξιδεύει από αγοραστή σε πωλητή. Ένα bitcoin δεν αποτελεί τόσο ένα αντικείμενο όσο μια συνεννόηση, μια ισορροπία μέσα σε ένα αποκεντρωμένο γενικό καθολικό ή «μια κίνηση λογαριασμού». Τα bitcoins δημιουργούνται ως παρενέργεια μιας άνευ νοήματος τεράστιας υπολογιστικής δραστηριότητας.

Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής θα μπορούσε να εργάζεται πάνω στους πρωτεϊνικούς κώδικες ή στην επεξεργασία εικόνων ή να κάνει κάτι άλλο με τον χρόνο του, αλλά, αντ΄ αυτού, χρησιμοποιείται για να «εξορύσσει» bitcoins, αναζητώντας μαθηματικές βελόνες σε ένα δικτυωμένο αχυρώνα.

Μόλις βρεθεί μια βελόνα, ένα «μπλοκ» από bitcoins γεννιέται. Τα bitcoins ζουν σε ένα bit λογισμικού γνωστό ως το «πορτοφόλι» σου.

Πώς βρέθηκαν εκεί; Ίσως «κόψατε» τα νέα νομίσματα μέσω της διαδικασίας «εξόρυξης» (mining) ή τα πήρατε ανταλλάσσοντας στην ισοτιμία τους ή τα αποκτήσατε ως πληρωμή για την προσφορά μιας υπηρεσίας. Πλέον, αυτά τα bitcoins κάνουν θόρυβο στην ψηφιακή σας τσέπη και θέλετε να αγοράσετε κάτι.

Πώς μπορείτε να τα ξοδέψετε; Κάνοντας κλικ στην εφαρμογή του ψηφιακού σας πορτοφολιού, δημιουργείτε μια πληρωμή και βάζετε τη διεύθυνση bitcoin του παραλήπτη – κάτι διασκεδαστικό που να θυμάστε εύκολα, όπως 1Ns1 7iag9jJgTHD1VXjvLCEnZu Q3rJDE9L. Λίγα λεπτά αργότερα και αφού το peer-to-peer δίκτυο εγκρίνει τη συναλλαγή ως νόμιμη, το πορτοφόλι του παραλήπτη, όπου κι αν βρίσκεται, θα εμφανίσει την ένδειξη ότι έχετε πληρώσει.

image

 

 

 

 

 

 

 

Τι το κάνει ξεχωριστό;

Σε τι διαφέρει όλο αυτό από το PayPal; Θεωρητικά, κάποιος θα μπορούσε να «τρέξει» τη δική του εκδοχή του PayPal σε έναν server και να τη χρησιμοποιήσει για να μεταφέρει κεφάλαια μεταξύ δύο μερών. Ο ίδιος, όμως, θα έχει να κάνει με τα παγκόσμια νομίσματα, θα πρέπει να φροντίσει το θέμα της ασφάλειας και να υπακούσει στους κανονισμούς. Ομοίως, οι τράπεζες υπόσχονται προστασία πάνω και πέρα από τη φύλαξη μετρητών σε ένα στρώμα ή τη μεταφορά τους σε χάρτινες σακούλες. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εμπορευματοποιούν την εμπιστοσύνη – δεν είναι δικά τους χρήματα στην τελική. Είναι δικά σας. Ωστόσο, τις εμπιστεύεστε περισσότερο από ό,τι τον ίδιο σας τον εαυτό.

Το bitcoin αποστασιοποιείται από όλα αυτά. Δεν είναι συνδεδεμένο με τίποτα και δεν υπάρχουν κανονισμοί. Το βασικότερο όλων είναι ότι δεν υπάρχει καμία τράπεζα, καμία Federal Reserve που να μπαίνει στη μέση, και η εμπιστοσύνη αποκεντροποιείται. Κάθε συναλλαγή αποθηκεύεται σε όλο το δίκτυο και κάθε νόμισμα έχει τη δική του ιστορία. Δεν χρειάζεται να εμπιστευτείτε κανέναν, παρά τα μαθηματικά. Ξαφνικά μια ιδέα που ακουγόταν φρικτή -ένα εντελώς αποκεντροποιημένο νόμισμα, χωρίς μία κεντρική Αρχή, όπου ημι-ανώνυμα μέρη ανταλλάσσουν ανούσια tokens- γίνεται προσφιλής, μια πηγή δύναμης και εξουσίας. Και εκεί είναι που θριαμβεύει το bitcoin: στο ότι ο κόσμος προτιμά να ρισκάρει με ανώνυμους αγνώστους παρά με την παγκόσμια οικονομία.

To bitcoin δεν έχει σχεδιαστεί, σε αντίθεση με ένα ETF, ως μέσο αντιστάθμισης κινδύνου έναντι των διακυμάνσεων του δολαρίου. To bitcoin είναι ένα μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου έναντι ολόκληρου του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Και δεν είναι απαραίτητη η ανταλλαγή, εκτός αν θέλετε να μετατρέψετε το bitcoin σας σε ένα πραγματικό σκληρό νόμισμα.

Δεν είναι πιο αυθαίρετο από τα παράγωγα ή τα CDS. Δεδομένου ότι οι τακτικοί πελάτες, αν είναι προχωρημένοι και ενδιαφέρονται για τα bitcoins, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νόμισμα για κάθε είδους συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων συναλλαγών, είναι αναμφισβήτητα ένα λιγότερο αυθαίρετο εργαλείο.

Ίσως οι οπαδοί του bitcoin να έχουν δίκιο και να είναι πράγματι το νόμισμα του μέλλοντος. Ή ίσως είναι απλώς ένα γελοίο αστείο – μια κερδοσκοπική, αστεία επιχείρηση που έχει τα πιο παράλογα αποτελέσματα. Δεδομένου ότι ο ιδρυτής είναι άφαντος, μοιάζει με φάρσα, με παρωδία της παγκόσμιας οικονομίας. Το γεγονός ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή του έχει, μέχρι στιγμής, αποδειχθεί άψογη και πληρως λειτουργική και το ψηφιακό νόμισμα στην πραγματικότητα ανταλλάσσεται το κάνει να φαίνεται ακόμα πιο αστείο. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει και τόση σημασία αν είναι ένα αστείο ή όχι. Δουλεύει!

bitty

Διαβάστε περισσότερα:Ξεκίνημα με το bitcoin

Μέχρι να είστε σίγουροι τι ακριβώς κάνετε ακολουθήστε τη συμβουλή από τη συνωμοσιολογική σειρά X-Files: «trust NO one».

 

 

 

Απάντηση