Τι είπε ο Μπερίσα για την Πρέβεζα

Πολιτικό σάλο έχει προκαλέσει ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα με αναφορά στην Πρέβεζα ως αλβανικό έδαφος. Η δήλωση προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο καθώς από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας».

Τι είπε όμως  ο Μπερίσα;

Το βράδυ της Τρίτης ο Σαλί Μπερίσα και η σύζυγός του Λίρι Μπερίσα έφτασαν στην Αυλώνα «για να γιορτάσουν με τους κατοίκους την κήρυξη της ανεξαρτησίας πριν από έναν αιώνα», όπως ανακοινώνεται στον επίσημο ιστότοπο του Αλβανού πρωθυπουργού. Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση και η ομιλία Μπερίσα:

Ο πρωθυπουργός είχε μια εμπειρία με ιδιαίτερη συγκίνηση από την εξαιρετική υποδοχή που επιφυλάχθηκε από τους πολίτες, οι οποίοι συνόδευσαν τον πρωθυπουργό από ένα τμήμα του δρόμου από την Λεβάν στην είσοδο της πόλης.

Από τον ενθουσιασμό των πολιτών, ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έκανε μια ειδική αναφορά στην Αυλώνα προς όλους τους Αλβανούς:

«Καλησπέρα Αυλώνα! Καλησπέρα σε όλη την Αλβανία και τους Αλβανούς όπου και αν βρίσκεστε! Αδελφικούς χαιρετισμούς από την Αυλώνα σημαία του Ισμαήλ Κεμάλ, την Αυλώνα της ανεξαρτησίας. Εκφράζω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για αυτή την αδελφική υποδοχή. Θα ακούσετε  εδώ αυτές τις λίγες λέξεις που έγραψα για την περγαμηνή:

Αυλώνα, πολίτες της, Ισμαήλ Κεμάλ  και άλλοι άνδρες του έθνους, δηλώσατε σε αυτή την αιώνια πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, των Αλβανών, την ανεξαρτησία της Αλβανίας και όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα στο Πρέσεβο , από τα Σκόπια στην Ποντγκόριτσα. Τιμάμε την ανεξαρτησία της Αλβανίας από τον Ισμαήλ Κεμάλ και τους άνδρες που υπέγραψαν την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, οι πολίτες του Αυλώνα και όλης της Αλβανίας! Καλή 100η επέτειο! «

Αυτή η αφιέρωση προς τον Πρωθυπουργό Μπερίσα, γραμμένη σε περγαμηνή, θα τοποθετηθεί και θα διατηρείται στο Μουσείο της Ανεξαρτησίας του Νότου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Μπερίσα και Λίρι Μπερίσα, το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιοζεφίνα Τοπάλι, αξιωματούχοι της χώρας από την αλβανική επικράτεια και το εξωτερικό παρακολούθησαν τη συναυλία στην πλατεία Σημαίας στην Αυλώνα, για την 100ή επέτειο της Ανεξαρτησίας της.

Μετά την ακύρωση του ταξιδιού του Δ. Αβραμόπουλου, η αλαβανική κυβέρνηση εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζει συνοπτικά: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Μπερίσα χθες στην Αυλώνα, ο οποίος αναφέρθηκε Πρέβεζα και αναφέρει ότι η δήλωση του πρωθυπουργού αναφέρεται σε μια ιστορία πριν από 100 χρόνια και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση εναντίον των γειτόνων μας από το Νότο το Βορρά ή την Ανατολή».

Ήδη βέβαια προκλήθηκε σάλος στην Ελλάδα. Η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της τόνισε ότι «οι εμπρηστικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα είναι έξω από κάθε έννοια συνεργασίας στα Βαλκάνια, υποσκάπτουν την ειρηνική συνύπαρξη του Αλβανικού με τον Ελληνικό λαό και τροφοδοτούν τον ακραίο εθνικισμό. Είναι επικίνδυνες και απολύτως καταδικαστέες». Ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του Συνασπισμού, Κώστας Ήσυχος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η εθνικιστική υστερία  φωνών που δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και  των κυβερνήσεων στην περιοχή μας, είναι ανιστόρητη, επικίνδυνη και ρίχνει λάδι στη φωτιά των  ακροδεξιών χώρων  που εκμεταλλεύονται ανεύθυνα τέτοιες δηλώσεις». Το ΚΚΕ με σύντομο σχόλιό του σημείωσε: «Η εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ έκανε λόγο για «κατάπτυστες θέσεις».

[η μετάφραση του κειμένου έγινε από την επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης]

Απάντηση