«ΔΗΜΑΡίτες στην πάντα, ΣΥΡΙΖΑίοι ερχόμαστε»

Μετά τη νέα απόρριψη από μεριάς ΔΗΜΑΡ δημιουργίας σοσιαλδημοκρατικού πόλου με την Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδίδει στην Αγίου Κωνσταντίνου «περίεργο πολιτικό τυχοδιωκτισμό». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εκτενώς στη σχέση του κόμματος με τη ΔΗΜΑΡ, ενώ δεν έκρυψε ότι διακαής πόθος και όρος επιβίωσης για το πάλαι ποτέ κόμμα της αλλαγής, είναι ο «επαναπατρισμός» των ψηφοφόρων που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για τη ΔΗΜΑΡ, ο Βενιζέλος είπε πως «δημιουργεί μια σύγχυση, η οποία διασταυρώνεται με μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που δεν ανήκουν ιστορικά στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς από τον οποίο προέρχεται η ΔΗΜΑΡ, του ευρωκομμουνισμού, του παλιού ΚΚΕ Εσωτερικού, αλλά ανήκουν ιστορικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επιδίδονται σε αυτό τον περίεργο πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Δεν θέλουν φυσικά να καταγραφούν ως παντελώς ανεύθυνοι και να συμπράξουν με το λεγόμενο δήθεν αντιμνημονιακό χώρο, αλλά αναζητούν προσχήματα, ή οχήματα ευκαιρίας τα οποία δεν πρέπει να τους τα δίνει η ΔΗΜΑΡ».

Περαιτέρω, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια κρίση περασμένου μεγαλείου τόνισε στα στελέχη του κόμματος ότι «εκφράζουμε μια παράταξη και έχουμε συνείδηση μεγάλου κόμματος και δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε ένα ρόλο ο οποίος είναι δεύτερος ή τρίτος. Η ΔΗΜΑΡ έχει άλλη διαδρομή. Μπορεί να αρκείται στο ρόλο ενός μικρού κόμματος, μπορεί να αρκείται σε ένα μονοψήφιο ποσοστό. Η αντίληψή μας για την κομματική οντότητα και την κομματική υπόσταση είναι διαφορετική». Και κατηγορώντας το κόμμα του Φ. Κουβέλη για «κομματικό υπερπατριωτισμό» τόνισε: «Εμείς είμαστε ευγενικοί, το είπαμε μια φορά, το είπαμε δυο. Είπαμε στο συνέδριό μας ότι θα προχωρήσουμε μόνοι μας, δεν εξαρτόμαστε από κανέναν, δεν θεωρούμε προϋπόθεση την αποδοχή και τη συμφωνία κανενός άλλου. Δεν διαβάζουν τις αποφάσεις του συνεδρίου μας; Ή τις υποτιμούν; Να μην τις υποτιμούν και να τις διαβάζουν».

Τέλος, ο Βενιζέλος έθεσε στο πολιτικό στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, «μας ενδιαφέρει ο επαναπατρισμός της βάσης του ΠΑΣΟΚ που πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ ως εκλογική λύση ανάγκης. Η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ που πήγε εκλογικά στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διασπασμένη. Αυτή στην δημοκρατική παράταξη ανήκει. Δεν ανήκει στη Ριζοσπαστική Αριστερά, ή στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ». Μιλώντας ευθέως, είπε πως «αναδεικνύοντας την αξεπέραστη αντίφαση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ηγεσία, στη βάση του απευθυνόμαστε και λέμε να επαναπατριστεί εκεί που ανήκει».

Προχώρησε μάλιστα στην εκτίμηση ότι …σε λίγο τελειώνει το Μνημόνιο, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει λόγο ύπαρξης! Είπε συγκεκριμένα: «Ιδίως τώρα που τελειώνει το ζήτημα του μνημονίου, γιατί θα βγούμε από το μνημόνιο ούτως ή άλλως και άρα τι συζητάμε για μνημόνιο – αντιμνημόνιο;».

Απάντηση