1,5 δισ δώρο της ΝΔ στους επιχειρηματίες που την έκαναν για Βαλκάνια

Για όσους ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι η νεοφιλελεύθερη Δεξιά είναι στην εξουσία, ο υπερ-υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είπε να προσθέσει και τον προσδιορισμό «Επιχειρηματικών Ενισχύσεων» στον μακρύ τίτλο του. Έτσι ανακοίνωσε χτες ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με στόχο να ενισχύσει τις …χειμαζόμενες ελληνικές επιχειρήσεις που μετανάστευσαν στα Βαλκάνια!

Σαν να μην έφτανε που οι Έλληνες επιχειρηματίες την έκαναν προς Βουλγαρία για να βρουν χαμηλότερους μισθούς, χαμηλότερη (ή ανύπαρκτη) φορολογία, για να είναι δίπλα στα σύνορα και που απέλυσαν τόσες χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα μας, τώρα επιβραβεύονται με 1,5 δισ. ευρώ από την τρικομματική αλλά φανατικά δεξιά κυβέρνηση! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη χρηματοδότηση διασυνοριακών επενδυτικών σχεδίων ανάμεσα στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες, στην ενέργεια, τις υποδομές μεταφορών, τη διαχείριση αποβλήτων κλπ. Με άλλα λόγια όποιος μετανάστευσε αφήνοντας πίσω του συντρίμμια, τώρα επιβραβεύεται!

Στόχος της συνεργασίας με την EBRD, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, είναι «η υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στις χώρες όπου αυτή δραστηριοποιείται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που οφείλονται στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ίδιες αγορές και έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό, να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες και να αξιοποιήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Μάλλον ξεχνά ο υπουργός τη νεοφιλελεύθερη παιδεία του και απεμπολεί την υπέρτατη αρχή των Παιδιών του Σικάγο, ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να αφήνεται απολύτως ελεύθερη να αυτορρυθμίζεται. Προσχωρεί κι αυτός στο στρατόπεδο εκείνων που ζητούν ανεξαρτησία από το κράτος μόνο ως προς τη φορολογία, αλλά μια χαρά βλέπουν τις κρατικές ενισχύσεις σε ρευστό και όχι μόνο.

Ίσως είναι τυχαίο ότι την ίδια μέρα των ανακοινώσεων αυτών, συνέπεσε η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ όπου παρουσία του πρωθυπουργού η γαλάζια νεολαία ανέλυσε τις 40 προτάσεις  της για την επιχειρηματικότητα των νέων. Σε αυτές περιλαμβάνονται ασφαλώς η «πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και όλων ανεξαιρέτως των επαγγελμάτων», η «επαναφορά του αφορολόγητου για τα κέρδη μέχρι τριάντα χιλιάδες ευρώ από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγέλματος, όσων υποβάλλουν δήλωση για πρώτη φορά», η «διαγραφή των χρεών προς το Δημόσιο των επιχειρήσεων που απέτυχαν χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουν δόλο»(!). Αλλά ξέχασαν να πουν ότι υπέρτατη αρχή του Έλληνα επιχειρηματία είναι με τις ευλογίες της ΝΔ, το ντάμπινγκ, η μετανάστευση εκτός συνόρων, η κινεζοποίηση και κατόπιν η απαίτηση κρατικής αρωγής.

Απάντηση