Ο ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιά με την αυτοδυναμία

Τελευταία Κυριακή προ των εκλογών και τα ΜΜΕ ήδη προσπαθούν να διαχειριστούν -αρκετά αμήχανα- τη νέα κατάσταση.   Αυτό που δεν λένε ανοιχτά αλλά παραδέχονται οι κυριακάτικες εφημερίδες στα παραπολιτικά τους σχόλια είναι ότι η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους εκδοτικά συγκροτήματα εμφανίζουν το αληθινό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται από 6 έως 8 μονάδες.  Το εκλογικό ρεύμα είναι φυσικά μη αντιστρέψιμο και η δυνατότητα αυτοδυναμίας μοιάζει απολυτως εφικτή χωρίς φυσικά να είναι εξασφαλισμένη.

Σύμφωνα με τα παραπολιτικά σχόλια στο Βήμα, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι δεν απέχουν από την αυτοδυναμία αν δύο κόμματα, αυτό του Γ. Παπανδρέου και αυτό του Π. Καμμένου, μείνουν εκτός Βουλής και συγκεντρώσουν και τα δύο μαζί ποσοστό γύρω στο 5%.  Αν προστεθεί σε αυτό και περίπου 7% (ίσως και περισσότερο) από άλλα μικρότερα κόμματα που θα μεινουν εκτός, τότε η πολυπόθητη αυτοδυναμία μπορεί να προκύψει με 36%.

Πάντα σύμφωνα με το σχόλιο της εφημερίδας Βήμα, εκείνο που απασχολεί τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ενώ απομένει μια μόλις βδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση τα ποσοστά του κόμματος παραμένουν στο 34,5%% σαν να έχουν πιάσει οροφή, έχοντας όμως διαφορά από τη ΝΔ 6,5 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή κατά τις εκτιμήσεις τους απέχουν μόλις μιάμιση μονάδα από την αυτοδυναμία. Τους ικανοποιεί ωστόσο η βελτίωση που παρουσιάζουν τα ποιότικά στοιχεία.
Ποιός θα είναι τρίτο κόμμα; 

 

του Βασίλη Παπαγεωργίου
του Βασίλη Παπαγεωργίου

 

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις Ποτάμι, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την είσοδο τους στη Βουλή (το ΠΑΣΟΚ είναι εκτός σε κάποιες μετρήσεις, αλλά η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι τα εκλογικά του ποσοστά είναι μεγαλύτερα από τα δημοσκοπικά).  Το Ποτάμι έχει προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις έναντι της Χρυσής Αυγής, κάτι που ενδέχεται στην κάλπη να ανατραπεί καθώς πολλοί ψηφοφόροι φοβούνται ή ντρέπονται να παραδεχτούν ότι ψηφίζουν μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση.    Το επιτελείο της ΝΔ πιέζει να εμφανίσει μια ψεύτικη εικόνα «ντέρμπι» ώστε να επαναπατρίσει στο μαντρί της νεοναζί ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με το Βήμα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι στη Χρυσή Αυγή υπάρχει η λεγόμενη «κρυφή ψήφος»  και ότι οι ψηφοφόροι της είναι πιο οργανωμένοι. Για την πέμπτη και την έκτη θέση φαίνεται να παλεύουν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετρήσεις σύμφωνα με τις οποίες ένα 25% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ προτιμούν κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.  Υπάρχει η εκτίμηση ότι σε συνθήκες ακραίας πόλωσης ενδέχεται να σημειωθούν μεγάλες διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στους ψηφοφόρους αμβλύνονται τα στεγανά που βάζουν οι ηγεσίες.

Το σχόλιο του Βήματος βασίζεται σε εκτιμήσεις κομματικών επιτελείων τις οποίες ωστόσο επιβεβαιώνουν και  οι πολύ υπαρκτές δημοσκοπήσεις που κρίθηκαν «μη δημοσιεύσιμες»!

Απάντηση