Διαδικτυακή συζήτηση μέσω twitter: Το πουλάκι Τσίπρας!
Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε χθες Τετάρτη (14.01) να συζητήσει ζωντανά με τους χρήστες του διαδικτύου. Μια ομάδα τουιτεράδων ανέλαβε να μαζέψει τις ερωτήσεις από τους χρήστες, να τις αξιολογήσει και να τις θέσει στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιτυχία της ιδέας ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες των διοργανωτών κάτι που δείχνει κaι πόσο έχει μεγαλώσει (χωρίς να έχει ανάλογα ωριμάσει) η ελληνική κοινότητα του twitter. Το hashtag #asktsipras πλημμύρισε το twitter και έγινε αμέσως πρώτο θέμα συζήτησης. Δύσκολη δουλειά η αξιολόγηση χιλιάδων ερωτήσεων (12.000 πριν την έναρξη της συζήτησης αν και όχι όλες σοβαρές) σε μικρό χρονικό διάστημα και 3ο topic παγκοσμίως!.
H ομάδα που επέλεξε η Αυγή αποτελείται από τους Γιάννη Μπογιόπουλο @yboyio (που έχει το ρόλο του συντονιστή της ομάδας), Φώτη Κόλλια @fotisk, Στράτο Σαφιολέα @stratosathens, Σώτο Μητρόγλου @sotomi, Γαλαξιάρχη @galaxyarchis, Jaquou Utopie @Jaquoutopie και Δολερό @doleross, ενώ τον συνολικό συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι Μιχάλης Παναγιωτάκης @talws, Ματθαίος Τσιμιτάκης @tsimitakis (που ήταν και ο παρουσιαστής) και Αποστόλης Καπαρουδάκης @O_Kanalarhis.
Ευχαριστούμε τη συντακτική ομάδα για την επιλογή των ερωτήσεων και όλους & όλες που μας έθεσαν τις ερωτήσεις. pic.twitter.com/uUK9PjwzH0
— a.tsipras (@atsipras) January 14, 2015
Η ένσταση που κάποιοι χρήστες διατύπωσαν είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ποτέ στο παρελθόν δεν είχε απαντήσει προσωπικά στο τουίτερ σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς της γενιάς του. Το να διαχειρίζεται ένας πολιτικός προσωπικά το λογαριασμό του και να συζητάει με τους χρήστες θεωρείται προσόν για έναν σύγχρονο πολιτικό (όσο ψηλά και αν βρίσκεται βλέπε πρωθυπουργό Λουξεμβούργου)
Από DM: πόσο κακή διοργάνωση να σου λέει ο μέλλων πρωθυπουργός ότι θέλει να απαντήσει σ'ακόμα περισσότερα ερωτήματα κόσμου κ να λες δε μπορώ
— Andrea Κοκοβίλα (@cocobilly) January 14, 2015
— spyros gkelis (@northaura) January 14, 2015
Η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της Αυγής. Οι ερωτήσεις που επιλέχτηκαν έγιναν retweet από το λογαριασμό της @AvgiOnline στο twitter. Τα τεχνικά προβλήματα δεν έλλειψαν. Μερίδα χρηστών δεν έκρυψε μια μικρή απογοήτευση για την πορεία που πήρε η συζήτηση καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αρκετά κουμπωμένος και δεν είχε την αμεσότητα και την απλόητητα που ταιριάζει περισσότερο σε ένα νεανικό εναλλακτικό και διαδραστικό δίκτυο όπως το τουίτερ.
Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον Τσίπρα, από αυτούς που στήνουν μια διαδικτυακή συνέντεξη όμως έχουμε προσδοκίες. #asktsipras — Eirini Giannaki (@EiriniGiannaki) January 14, 2015
Οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν έκρυβαν μεγάλες εκπλήξεις. Δεν συμπαθούμε το ΝΑΤΟ αλλά πρέπει να έχουμε ισχυρή παρουσία σε αυτό. Ναι στην αστυνόμευση, όχι στην αστυνομοκρατία. Είμαστε με την Παλαιστίνη αλλά και υπέρ του Ισραήλ. Είμαστε υπέρ του διακριτού ρόλου κράτους και εκκλησίας αλλά σε πρώτη φάση με τον εξορθολογισμό αυτού του ρόλου. «Αυτό μπορεί να προκύψει μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο» σημείωσε.
Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε κριτική στην ομάδα συντονισμού,η "συνέντευξη"δεν βγήκε…κάτι άλλο χρειαζόταν προφανώς.Δεν ήταν το twitter αυτό
— dromografos (@dromografos) January 14, 2015
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υποστήριξε την κατάργηση των κέντρων κράτησης και τη δημιουργία κέντρων ανθρώπινης φιλοξενίας, ενώ τάχθηκε υπέρ του να δίνεται η ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στη χώρας μας. Τάχθηκε επιπλέον υπέρ της αναθεώρησης αντί της κατάργησης της συνθήκης «Δουβλίνο 2».
Έρχονται τα ροζ ΜΑΤ για "μικρές διαδηλώσεις". Μετά το "βλέποντας κ κάνοντας" για τα ομόφυλα ζευγάρια κ "επανακαθορισμό" σχέσεων με εκκλησία.
— Μάλλον Ακίνδυνος (@galaxyarchis) January 14, 2015
Αναφορικά με την αστυνομία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ανάγκη μίας συνολικής μεταρρύθμισης ώστε να… εκδημοκρατιστεί και να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στο ρόλο και στο έργο της. «Θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση, όχι αστυνομοκρατία» υποστήριξε ενώ σχετικά με τις κατηγορίες που δέχεται το κόμμα του από τη ΝΔ περί αφοπλισμού της αστυνομίας διευκρίνισε ότι πρόθεση του κόμματός του είναι όχι να αφοπλίσει την αστυνομία, αλλά να αφοπλίσει όσους έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές. Πως θα γίνει εκδημοκρατισμός σε ένα αστυνομικό σώμα που κατά 30-40% ψηφίζει Χρυσή Αυγή παραμένει αδιευκρίνιστο.
απ το χωρισμο στον εξορθολογισμο μια μελλουσα πρωθυπουργια δρομος #asktsipras
— Corto Maltese (@Crt_Mlts) January 14, 2015