Θάνατος Αραφάτ: η πολιτική δολοφονία του αιώνα!

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που διενήργησαν Ελβετοί ειδικοί, στη σορό του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, βρέθηκαν πολύ υψηλά επίπεδα του ραδιενεργού ισότοπου πολώνιου -18 φορές πάνω από το κανονικό, γεγονός που ενισχύει την εκδοχή της δηλητηρίασης. Για «πολιτική δολοφονία» μίλησε χθες η χήρα του Αραφάτ.

Οι επιστήμονες τονίζουν, πάντως, ότι υπήρξαν σοβαρά καίριας σημασίας προβλήματα σχετικά με την έρευνά τους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονός ότι βασίστηκε σε περιορισμένα δείγματα, ορισμένα εκ των οποίων δεν είναι σαφές μέσω ποιων ατόμων έφτασαν στο εργαστήριο, καθώς και ότι μεσολάβησαν οκτώ έτη μεταξύ του θανάτου του Αραφάτ και του ελέγχου.

Ο Αραφάτ, ο οποίος ηγήθηκε της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης επί 35 χρόνια και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής το 1996, ασθένησε σοβαρά τον Οκτώβριο του 2004 στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

Δύο εβδομάδες αργότερα μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 11 Νοεμβρίου του 2004 σε ηλικία 75 ετών. Στο ιατρικό αρχείο αναφέρεται πως απεβίωσε πως εγκεφαλικό επεισόδιο συνεπεία ασθένειας του αίματος.

Η Γαλλία «άνοιξε» έρευνα σχετικά με πιθανή δολοφονία τον Αύγουστο το 2012 αφότου Ελβετοί ειδικοί που συνεργάζονταν στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τον Αραφάτ εντόπισαν ραδιενεργό πολώνιο-210 σε προσωπικά αντικείμενά του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αμφισβήτησε το πόρισμα των Ελβετών επιστημόνων. Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε καμία ανάμιξη και παρόμοια δήλωση έκανε ο Dov Weissglass, πρώην σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, που ήταν πρωθυπουργός την εποχή του θανάτου του Αραφάτ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, o δημοσιογράφος Ντάνι Ρουμπινστάιν και συγγραφέας ενός βιβλίου για τον Αραφάτ, λέει ότι λίγες εβδομάδες και μήνες πριν από το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη, «οι άνθρωποι στο στενό κύκλο του Σαρόν μιλούσαν διαρκώς για το πώς θα απαλλάσσονταν απ’ αυτόν: «Για μένα ήταν καθαρό εξαρχής. Κάθε μέρα αυτό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης: να τον εξορίσουμε, να τον σκοτώσουμε ή να βομβαρδίσουμε το αρχηγείο του. Για μένα ήταν σαφές ότι θα έβρισκαν έναν τρόπο».

Πολώνιο-210: το δηλητήριο που προκάλεσε το θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Alexander LitvinenkoΠολλοί θυμούνται την ανατριχιαστική φωτογραφία του ετοιμοθάνατου Ρώσου πρώην πράκτορα και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006. Ήταν μια από τις πιο πολυσυζητημένες δολοφονίες των τελευταίων χρόνων. Τότε o Λιτβινένκο συναντήθηκε με δύο Ρώσους σε ένα ξενοδοχείο του Λονδίνου. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, κάποιος από τους δύο έριξε  μια άχρωμη και άοσμη ουσία στο τσάι του και η ποσότητα αυτή ήταν αρκετή για να βρει ο Λιτβινένκο φριχτό θάνατο σε ένα βρετανικό νοσοκομείο τρεις εβδομάδες αργότερα. Η ουσία που προκάλεσε το θάνατο ήταν το πολώνιο-210, ένα σπάνιο και πολύ ραδιενεργό ισότοπο σαν και αυτό που ανακαλύφθηκε στη σορό του Αραφάτ.

 

 

Απάντηση