Ακόμη ευκολότερες οι απολύσεις;

Νέες πιέσεις ασκούν οι τροϊκανοί στα εργασιακά, για νέες τομές εναντίον κεκτημένων του εργατικού δικαίου. Το θέμα των αποζημιώσεων απόλυσης άνοιξαν εκ νέου οι επικεφαλής της τρόικας στη χτεσινή συνάντησή τους με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση, ζητώντας ευθέως την μείωσή τους ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που θέλουν να προχωρήσουν σε απολύσεις. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να μειωθεί σημαντικά ο ελάχιστος χρόνος προειδοποίησης του υπό απόλυση εργαζομένου από τους 6 στους 4 μήνες, προκειμένου να λάβει τη μισή από την προβλεπόμενη αποζημίωση.

Πρόκειται ασφαλώς για το θέμα αυτό είχαν θέσει οι τροϊκανοί πριν ένα περίπου μήνα με ένα περιβόητο e-mail, το περιεχόμενο του οποίου είχε τότε διαψευσθεί. Τότε με παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ο Γ. Βρούτσης είχε σταματήσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τα θέματα αυτά όμως η τρόικα τα επανέφερε χτες. Παραμύθια!

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας απέρριψε κατ’ αρχήν το αίτημα, λέγοντας όμως ότι δεν είναι ακόμα ώριμος ο χρόνος για να ανοίξει θέμα αποζημιώσεων. Μετά τη συνάντησή του με την Τρόικα, ο κ. Βρούτσης παραδέχτηκε πως «τέθηκε το θέμα της μείωσης του κόστους αποζημίωσης λόγω απόλυσης, ένα ζήτημα για το οποίο είναι γνωστή η θέση μας ότι δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο να ανοίξει».

Παρόλ’ αυτά, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πει το «ναι». Ορίστε τι απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, στη συνέντευξη που παραχώρηση στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Γ. Βρούτσης (οι υπογραμμίζεις δικές μας):

– Θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των αποζημιώσεων απόλυσης, και τι ακριβώς σχεδιάζετε για τα εργασιακά;

– Είναι αλήθεια ότι το ύψος των αποζημιώσεων απόλυσης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας είναι πολύ υψηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο. Από την άλλη, όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι με νόμο πριν δύο χρόνια επήλθε σημαντική μείωση του χρόνου προειδοποίησης, βάσει του οποίου ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει μόνο τη μισή αποζημίωση. Και ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται επαρκές δίκτυο προστασίας των ανέργων και, κυρίως, ολοκληρωμένοι μηχανισμοί άμεσης επιστροφής τους στην απασχόληση, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη και σε όλα τα επίπεδα διαπραγμάτευσης. Σε κάθε περίπτωση, ο δικός μας σχεδιασμός για τη θεσμική επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας βασίζεται καταρχήν στην παραδοχή ότι πρέπει ο χώρος της απασχόλησης να ισορροπήσει ξανά και να ωριμάσουν οι επιπτώσεις των αλλαγών που ήδη έχουν γίνει. Από εκεί και πέρα, να συζητήσουμε ειλικρινά – και όχι προσχηματικά όπως στο παρελθόν – με τους κοινωνικούς εταίρους ποιες επιπλέον αλλαγές χρειάζονται και να αποφασίσουμε συνειδητά τι και πως θα το κάνουμε. Αυτή τη φορά, με το δικό μας μεταρρυθμιστικό βηματισμό, τη δική μας στρατηγική στοχοθεσία.

Απάντηση