Γιατί είπες τις απεργοσπάστριες γαϊδούρες;

Tι να το κάνεις το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας, όταν έχεις το Συνδικαλιστικό του ΣΚΑΪ;

 

Eπί περίπου 10 λεπτά ο Νίκος Ευαγγελάτος, στο δελτίο του ΣΚΑΪ, πίεζε ένα συνδικαλιστή από τα Τρίκαλα να παραδεχτεί ότι φέρθηκε τραμπούκικα και να ζητήσει συγγνώμη επειδή είπε κάποιες εργαζόμενες “γαϊδούρες”.

Όχι όμως κάποιες τυχαίες εργαζόμενες, αλλά κάποιες κατά συρροήν απεργοσπάστριες.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το οπτικό χαλί της εισαγγελικής αγόρευσης ήταν ένα βίντεο που έχει κάνει το γύρο του διαδίκτυου και δείχνει τον -ίσως όχι και τόσο χαρισματικό- πρόεδρο των εργαζομένων στο Δήμο Τρικάλων να βγάζει έξω τις συναδέλφους του που ήθελαν ντε και καλό να εργαστούν τη μέρα της απεργίας (8 Νοεμβρίου), την οποία είχε αποφασίσει η γενική συνέλευση. Ο οργισμένος συνδικαλιστής κατεβάζει το διακόπτη του ηλεκτρικού, λέει επιτακτικά “όλοι έξω” και γίνεται έξαλλος από οργή όταν μια κυρία γελάει. “Δεν ντρέπεστε, δεν έχετε τσίπα πάνω σας”, τους λέει. “Ούτε στη γενική συνέλευση ήρθατε. Αύριο θα απολυθούν 200 συνάδελφοί σας και δεν σας νοιάζει. Γαϊδούρες, ε, γαϊδούρες!” Αυτές ήταν οι πιο ακραίες φράσεις που έκαναν τον σαλονάτο  Ευαγγελάτο να φρίξει.

Κάθε απεργία είναι μια σκληρή και δύσκολη μάχη αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές οι εικόνες δεν δίνουν πολύ κολακευτική εικόνα για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.    Οι αλαζονικές συμπεριφορές αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του βαθιού μνημονιακού στρατοπέδου που δεν χάνει την ευκαιρία να τις αξιοποιήσει προς όφελος του. Εικόνες που μοιάζουν ξένες για τη συντριπτική πλειονότητα του ιδιωτικού τομέα που δεν τολμάει να απεργήσει κάτω από τη Δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης.

Ο συνδικαλιστής παραδέχτηκε ότι παραφέρθηκε, ότι ήταν εκτός εαυτού γιατί οι κυρίες γαϊδούρες τον προκάλεσαν λέγοντάς του ότι δεν τους ενδιαφέρει αν απολυθούν οι συνάδελφοί τους, με τους οποίους είναι κάθε μέρα μαζί. Όμως συγγνώμη δεν ζήτησε.

Τότε ο Ν. Ευαγγελάτος τού είπε ότι η δικαιολογία του δεν διαφέρει από εκείνη ενός βιαστή που πρώτα βιάζει και ύστερα ισχυρίζεται ότι ήταν η κοντή φούστα που τον προκάλεσε!

“Μιλάω για κώδικα συμπεριφοράς”, τσίριζε ο τηλεοπτικός εισαγγελέας.

Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Και να φανταστεί κανείς ότι αυτά συμβαίνουν στο κανάλι που υψώνει το λάβαρο κατά του λαϊκισμού.

Η παράσταση αυτή δόθηκε: 1) Για να ξεδιπλωθούν τα υποκριτικά προσόντα του Ευαγγελάτου που γούρλωνε το μάτι και έδειχνε να τον πνίγει αυτός ο συνδικαλιστικός πρωτογονισμός. 2) Για να συκοφαντηθεί ο κάθε είδους συνδικαλισμός. Κοιτάξτε τους τραμπούκους πώς εκφοβίζουν τις γυναικούλες! 3) Για να ξεχάσουμε το δάσος (τις χιλιάδες απολύσεις) και να σταθούμε στο δέντρο (στη συμπεριφορά ενός ανθρώπου σε μια οριακή στιγμή). 4) Για να υποδαυλιστεί ο κοινωνικός αυτοματισμός: δείτε πώς μιλάει ο εξασφαλισμένος. Αν ήταν ιδιωτικός υπάλληλος, δεν θα είχε αυτό τον αέρα της εξουσίας.

Κάποιος από το πάνελ πετάγεται και λέει ότι ο πρόεδρος “έχει συνδικαλιστική προστασία”. Η απάντηση: “Αύριο απολύεται ο αντιπρόεδρος του σωματείου μας”.

Επιπλέον, η έμφαση στο επεισόδιο δείχνει ότι οι τηλεστάρ τύπου Ευαγγελάτου δεν ξέρουν τι σημαίνει απεργία και “κατεβάζω τον διακόπτη» και “παίρνω το ρίσκο και κατεβάζω τον κόσμο σε απεργία”, δεν ξέρουν τι σημαίνει σύγκρουση, δεν ξέρουν πόσες ροχάλες πέφτουν, είτε μπροστά στην κάμερα είτε στα μουλωχτά. Ο συνδικαλιστής δεν άπλωσε χέρι σε καμία γυναίκα, εξάλλου, οι γαϊδύρες ήταν πολλές και αυτός ένας, ενώ πολλοί απεργοί βρίσκονταν στο διάδρομο, έξω από τα γραφεία. Η συμπεριφορά του ήταν απότομη αλλά όχι υβριστική, ενώ όταν η απόγνωση χτυπάει κόκκινο, οι καλοί τρόποι, το σεις και το σας, πάνε περίπατο.

Ο Ν. Ευαγγελάτος δεν επέδειξε τα εισαγγελικά προσόντα του μόνο και μόνο για το χατήρι της τηλεθέασης. Την ίδια ακριβώς γραμμή ακολούθησε, στο δελτίο των εννέα του Σκάι, και η Σία Κοσιώνη μιλώντας για τις δύο Ελλάδας: την Ελλάδα των επενδύσεων (συμφωνία Hewlett Packard και κινεζικής Κόσκο) και την Ελλάδα των τραμπούκων συνδικαλιστών. ‘Οσο για την Ελλάδα των σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανέργων, αυτή παραμένει εκτός πλάνου.

Τρίτη και φαρμακερή στο Σκάι στην εκπομπή του κυρίου Μπογδάνου προβλήθηκε το ίδιο βίντεο και ζητήθηκε ιδιαίτερα επίμονα από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να καταδικάσει το συνδικαλιστή. Μάλιστα ο φέρελπις  παρουσιαστής βιάστηκε να μιλήσει  για «συμπεριφορές τύπου Φωτόπουλου» με τον οποίο ο όμιλος Αλαφούζου έχει βεντέτα και να προσπαθεί άκομψα να εκμαιεύσει από τον Παναγόπουλο μια δήλωση αποδοκιμασίας του προέδρου των εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Απάντηση