Δένουν οι κάβοι, κανονικά η απεργία της ΠΝΟ


Επαναβεβαίωσε την προηγούμενη, από 2 Απριλίου 2012 απόφασή της για κήρυξη 48ωρης Πανελλαδικής απεργίας των
πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012 και από ώρα 00.01 και λήξη την Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και ώρα 24.00 η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Η παραπάνω 48ωρη απεργία αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της προηγούμενης 48ωρης απεργίας της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε την 19-21 Μαρτίου 2012, μια και οι Έλληνες ναυτεργάτες συνεχίζουν να διαπιστώνουν μια ολομέτωπη επίθεση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, επίθεση που είναι μεθοδευμένη και συντονισμένη για την κατεδάφιση και αποσάθρωση των κατακτήσεών τους από την Κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη 48ωρη απεργία, η Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στη Βουλή δύο επαίσχυντα από κάθε άποψη σχέδια νόμων, το πρώτο που αφορά «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Νέα Εταιρική Μορφή – Σήματα – Μεσίτες Ακινήτων – Ρύθμιση Θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις» και το δεύτερο «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και λοιπές διατάξεις».

Η ΠΝΟ απαιτεί την απόσυρση των δύο αυτών νόμων. Επίσης διεκδικεί: «Άμεση αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας. -Άμεση Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μη καταστρατήγησή τους και υπεράσπισή τους, αντιπαλεύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση και την τρόικα για την κατάργησή τους -Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στο προ του Ν. 3845/2010 καθεστώς (αφορά το πρώτο Μνημόνιο) -Ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών, μη κατάργηση του ΓΕΝΕ και υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ. -Μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών και λοιπών παροχών. -Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ και σε κάθε περίπτωση μη κατάργηση του συστήματος της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης».

Κατά της απεργίας τάχθηκε αυτομάτως η Νέα Δημοκρατία. Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ, βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης και ο βουλευτής Χίου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μουσουρούλης, έκαναν κοινή δήλωση στην οποία τόνισαν ότι «η αναγγελία της Π.Ν.Ο για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα δεν είναι ούτε ψύχραιμη ούτε συνετή» και κάλεσαν «έστω και την ύστατη αυτή ώρα, όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα και να πράξουν το σωστό προς το κοινωνικό συμφέρον». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Δημοκρατική Αριστερά, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως οι απεργοί ναυτεργάτες «πρέπει να αναπροσαρμόσουν την αγωνιστική τους πρακτική και να επιτρέψουν να λειτουργήσει ομαλά η καθημερινότητα, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες».

Στον αντίποδα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της εύχεται «καλή επιτυχία» στην απεργία σχολιάζοντας πως «η απεργία αυτή είναι μια μάχη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, με διαλυμένο το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό προκαλεί και το μένος των εφοπλιστών και των εργοδοτικών φορέων».

Απάντηση