50ή μέρα απεργίας πείνας για να μην παραδοθούν στους δήμιους τους

Την 50ή μέρα απεργίας πείνας, φρουρούμενοι στο Ασκληπιείο της Βούλας διανύουν οι αγωνιστές από την Τουρκία, Ερντογάν Τζακίρ και Μεχμέτ Γιαϊλά.

Συνολικά, τέσσερις αγωνιστές πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις ελληνικές φυλακές και υπάρχει γι’ αυτούς αίτημα για την έκδοσή τους από Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία. Το έγκλημά που τους καταλογίζεται από τις χώρες αυτές είναι η πολιτική τους δράση.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης επισημαίνει: «Αν ο AHMET DUSGUN YUKSEL εκδοθεί στην Γερμανία θα φυλακιστεί για 3 χρόνια σε καθεστώς απομόνωσης. Πολύχρονη φυλάκιση περιμένει και τονERDOGAN CAKIR, αν εκδοθεί στη Γαλλία. Η έκδοση στην Τουρκία των HASAN BIBER και MEHMET YAYLA θα σημαίνει για τους δύο αγωνιστές φυλάκιση, βασανιστήρια, εξόντωση«.

Οι 4 φυλακισμένοι αγωνιστές βρίσκονται σε απεργία πείνας αορίστου χρόνου από τις 24 Σεπτέμβρη ενάντια στις άδικες δικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους και με αίτημα τη μη έκδοσή τους.

Αναγκαστική νοσηλεία

Με εντολή του εισαγγελέα φυλακών, οι απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Βούλας, προκειμένου να νοσηλευτούν. Οι απεργοί πείνας όμως αρνήθηκαν τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αρνούνται τόσο τη νοσηλεία τους, όσο και την οποιαδήποτε παροχή ιατρικής βοήθειας.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως τονίζουν νοσηλευτές στο mao.gr είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας τους, πέρα από μια πρόχειρη εκτίμηση της θερμοκρασίας του σώματός τους, από μια φευγαλέα επαφή με το χέρι των απεργών!

Σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου, οι απεργοί δέχονται μόνο να πιουν νερό με αλάτι και ζαχαρόνερο. Κάθε απόπειρα ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού να παραβιάσει τη θέλησή τους άλλωστε, μπορεί λόγω των σωματικών αντιδράσεων που θα προκαλέσει να έχει δραματικές συνέπειες!

Λόγω της μακράς διάρκειας της απεργίας πάντως, θεωρείται αμφίβολο αν θα καταφέρει ο Τζακίρ να ζει μέχρι το δικαστήριο της Παρασκευής όταν θα εκδικάζεται η έκδοσή του στη Γαλλία…

Δώστε τώρα άσυλο

Το Σωματείο Εργαζομένων του Ασκληπιείου με ανακοίνωσή του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι απεργοί πείνας διεκδικούν «να μην εκδοθούν στην Τουρκία, όπου κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του τουρκικού κράτους. Αιτούνται, και οι τέσσερις, πολιτικό άσυλο. Ο αγώνας τους είναι, λοιπόν, κατεξοχήν πολιτικός«.

Επιπλέον, γιατροί και νοσηλευτές επισημαίνουν ότι «η άσκηση καταρχήν της ιατρικής, αλλά και της νοσηλευτικής επιστήμης, διέπεται από κανόνες ηθικής και δεοντολογίας. Ο 1ος από αυτούς τους κανόνες είναι ο σεβασμός στην προσωπικότητα και στη θέληση του ασθενούς. Με άλλα λόγια, το δικαίωμα του καθενός και της καθεμίας από εμάς να αρνηθούμε ιατρική παρέμβαση είναι αναφαίρετο και απαραβίαστο«.

Οι γιατροί του νοσοκομείου καλούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης να ικανοποιήσουν άμεσα τα αιτήματα των απεργών και ζητούν από την πολιτεία «να σταματήσει να μετατοπίζει τις ευθύνες στις πλάτες των γιατρών, των νοσηλευτών και των λοιπών εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας, που καταλαβαίνουν ότι χρησιμοποιούνται ως πιόνια σε ένα «στημένο» παιχνίδι και που, είτε πράξουν έτσι είτε αλλιώς, γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν είτε για «αμέλεια», είτε για «παραβίαση» της θέλησης του ασθενούς».

Στο θέμα παρενέβη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) η οποία τονίζει προς τον υπουργό Υγείας: «Θα πρέπει να παρέμβετε να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες νοσηλευόμενους και να σταματήσετε να κτίζετε με πράξεις και μεθοδεύσεις τη θεωρία των δύο άκρων για τη σωτηρία της κυβέρνησης των μνημονίων που συνθλίβει τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών».

Τρομοκρατούν την αλληλεγγύη

Σκηνικό τρομοκρατίας όμως έχει στηθεί αυτές τις μέρες στη Βούλα.

Την Κυριακή αστυνομικοί του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, προσήγαγαν ένα μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και τον αδερφό (!) του ενός απεργού πείνας στο τμήμα, με την αιτιολογία ότι είχε λήξει το επισκεπτήριο, παρόλο που κάθονταν στο προαύλιο. Τους άφησαν 3 ώρες μετά, όμως επανήλθαν με απειλές στις 6 π.μ. το πρωί της Δευτέρας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ένας εκ των φρουρών των απεργών πείνας απείλησε με αυτόφωρο τον γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασκληπιείο, Δημήτρη Γαρδικλή, επειδή τοιχοκολλούσε την ανακοίνωση του νοσοκομείου. Όπως είπε ο αστυνομικός, ο συνδικαλιστής …παραβίαζε τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών, δημοσιοποιώντας τα ονόματά τους και για το λόγο αυτό έκανε καταγγελία στον εισαγγελέα φυλακών, αφού φωτογράφησε τις ανακοινώσεις!

Με σημερινή του ανακοίνωση πάντως, το Σωματείο Εργαζομένων απαντά:

«Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση: Οι αγωνιστές δεν τρομοκρατούνται με τέτοιες προσπάθειες και απειλές! Ούτε οι συνδικαλιστές συνηθίζουν να περνάνε από έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως σε άλλες εποχές, τις ανακοινώσεις των σωματείων τους!

Κάτω τα χέρια από τους συγγενείς και τους αλληλέγγυους των απεργών πείνας!

Καλούμε τον Υπ. Δικαιοσύνης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στος Κούρδους απεργούς πείνας».

Ηλεκτρονικές υπογραφές για να μην εκδοθούν οι απεργοί πείνας συγκεντρώνονται εδώ.

Απάντηση