Απάντηση TNF: «Το σποτ ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει 100% αντισεξιστικό απελευθερωτικό χαρακτήρα»

Αντί ανακοίνωσης η Άτυπη Κινηματογραφική Συμμορία tiiinewzfilms επέλεξε να γράψει λίγα λόγια με τους δικούς της κώδικες για τους λόγους που γύιρσε το ανεπίσημο υποστηρικτικό βίντεο για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που προκάλεσε τόση συζήτηση και -άδικες σε μεγάλο βαθμό- επικρίσεις από κάποιες φεμινίστριες (ενδεικτικό το κείμενο στο ιστολόγιο Καμένα Σουτιέν περί «συμμαχικού μισογυνισμού προ εκλογών»).

Τη σκυτάλη της επίθεσης πήρε το πόρταλ του Σταύρου Θεοδωράκη Protagon με το κείμενο «το εκλογικό trafficking της ΑΝΤΑΡΣΥΑ»

«Το βασικό θέμα του spot είναι ο εγκλεισμός και η ελευθερία αφού καταφέρεις να νικήσεις το φόβο» ξεκαθαρίζουν» οι δημιουργοί του.

Όπως σημειώνεται από τη TNF: «Αν για κάτι είμαστε χαρούμενοι, δεν είναι ο μεγάλος αριθμός views που έχει πετύχει το video, αλλά για το ότι καταφέρνει να ανοίξει συζητήσεις τόσο γύρω από τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και γύρω από τα ζητήματα του σεξισμού, του trafficking κλπ σημειώνουν.

«Το spot έχει για μας 100% αντισεξιστικό απελευθερωτικό χαρακτήρα κ ίσως είναι δύσκολο να πείσουμε όποιον/α έχει a priori αποφασίσει για το αντίθετο» τονίζει η Άτυπη Κινηματογραφική Συμμορία

Αναλυτικά λίγα λόγια για το spot της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Σεπτέμβρης 2015). Αντί ανακοίνωσης

Με αφορμή την κουβέντα που έχει ανοίξει γύρω από το προεκλογικό σποτ που δημιουργήσαμε ως Άτυπη Κινηματογραφική Συμμορία tiiinewzfilms για την ΑΝΤΑΡΣΥΑκαι την εκλογική συνεργασία με ΕΕΚ και ανένταχτους-ες αγωνιστές-τριες της Αριστεράς, θεωρούμε ότι είναι καλή ευκαιρία να αποτυπώσουμε κάποιες σκέψεις μας.

Όπως στις ευρωεκλογές του 2014 και τις βουλευτικές του Γενάρη του 2015, έτσι και τώρα νιώσαμε την ανάγκη να συνεισφέρουμε στην άνιση προεκλογική μάχη που δίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (χωρίς κρατική επιχορήγηση, χωρίς κάλυψη από κανάλια, χωρίς πολιτικούς αστέρες). Έτσι, με τη βοήθεια συντρόφων προσπαθήσαμε με μηδενικό κόστος να φτιάξουμε ένα spot που θα πάει τη φωνή της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Αν για κάτι είμαστε χαρούμενοι, δεν είναι ο μεγάλος αριθμός views που έχει πετύχει το video, αλλά για το ότι καταφέρνει να ανοίξει συζητήσεις τόσο γύρω από τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και γύρω από τα ζητήματα του σεξισμού, του trafficking κλπ.

Αξίζει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

– Το spot φτιάχτηκε πρωτοβουλιακά από την ΑΚΣ tiiinewzfilms κ δεν υπογράφεται επίσημα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μάλιστα, το video έχει ανέβει από το κανάλι μας κ όχι από το antarsyavideos. Χαιρόμαστε όταν σύντροφοι κ συντρόφισσες υιοθετούν τις δουλειές μας κ τις προωθούν, κρίνοντας πως βοηθάνε το όλο εγχείρημα. Έγκριση από κάποιο εσωτερικό όργανο δεν πήραμε, αλλά ούτε και ζητήσαμε. Από το 2006 που η ομάδα μας έκανε τα πρώτα της άχαρα κινηματογραφικά βήματα, διατηρούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για τα έργα μας.

– Το spot δεν αποτελεί παρουσίαση θέσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αυτό είναι δουλειά του επίσημου 10λεπτου. Προσπαθήσαμε να δώσουμε το στίγμα της εξόδου από τη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ, αλλά και της σύγκρουσης με κάθε καταπιεστή, που μπορεί να έρθει όταν σπάσεις το φόβο του «και πού νομίζεις ότι θα πας;»

– Δεχόμαστε κάθε κριτική καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη, εσωτερική ή εξωτερική, βάσιμη ή αβάσιμη, τίμια ή κακόβουλη με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Εξαιρώντας τις απειλές από ναζήδες, ακούμε με προσοχή κάθε επιχείρημα κ κάθε σκέψη.Αναφορικά με το σενάριο, αν κ οι ερμηνείες μπορούν να ποικίλουν, ίσως έχει αξία να ξεκαθαριστεί η δική μας αφήγηση. Οι κοπέλες είναι θύματα trafficking και σε καμιά περίπτωση δεν συναινούν στον εγκλεισμό τους. Το βασικό θέμα του spot είναι ο εγκλεισμός και η ελευθερία μόλις νικήσεις το φόβο. Επίσης, δεν συμβολίζουν την «καημένη Ελλάδα» που δέχεται την εκμετάλλευση της «κακής Γερμανίας», αλλά τις εργατικές τάξεις της Ευρώπης. Άρα κάθε ταύτιση με στείρα πατριωτικά μηνύματα είναι τουλάχιστον άστοχη, ειδικά σε μια περίοδο που πρόσφυγες πνίγονται στις ελληνικές θάλασσες και γύρω μας στήνονται θολά πατριωτικά μέτωπα. Τέλος, κανείς δεν «απελευθερώνει» την κοπέλα. Η πρωταγωνίστρια επιλέγει να υψώσει ανάστημα υπονοώντας ότι θα συγκρουστεί. Δεν έχει ανάγκη από σωτήρες, ούτε υπονοούμε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σώζει.

– Τη θεματολογία του spot την επιλέξαμε χωρίς να ρωτήσουμε κάποιον επίδοξο ή κατά φαντασία εργολάβο του κινήματος που με ιδιοκτησιακή λογική χορηγεί άδειες συγγραφής σεναρίων. Όπως κ στις ταινίες μας, λειτουργούμε με κριτήριο την ελεύθερη έκφραση και σε αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω. Ξανατονίζουμε πως κάθε κριτική για πιθανούς αδέξιους χειρισμούς είναι ευπρόσδεκτη και προς μελέτη, ακόμα κ από τους super μάχιμους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ασκούν πιέσεις σε sites του χώρου για να κατεβάσουν το video.- Το spot έχει για μας 100% αντισεξιστικό απελευθερωτικό χαρακτήρα κ ίσως είναι δύσκολο να πείσουμε όποιον/α έχει a priori αποφασίσει/πιστέψει για το αντίθετο. Τουλάχιστον αυτός ήταν ο σκοπός μας, κι αν κρίνουμε από την αποδοχή που είχε σε πραγματικές γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση, μάλλον το μήνυμα αυτό γινόταν εύκολα εμφανές. Ως μονάδες λογικά δεν έχουμε λήξει τα πάντα μέσα μας γύρω από το ζήτημα του σεξισμού, ωστόσο θέλουμε να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε τροχιά. Εκεί που θα συμφωνούσαμε όλοι κ όλες είναι πως το spot ανοίγει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα κ θα ήταν προωθητικό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έχει άποψη και αγώνες για τα θέματα αυτά, να πάρει πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων για το σεξισμό κ την έμφυλη καταπίεση.

– Όλες οι κριτικές είναι καλοδεχούμενες, όπως είπαμε και παραπάνω, όπως και όλες οι ερμηνείες. Το να χρησιμοποιούνται όμως οι ερμηνείες για να «χτυπήσουν» την ίδια την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλαδή εκείνο το τμήμα της αριστεράς που έχει την πιο ξεκάθαρη στάση σε θέματα φύλου, LGBTQ δικαιωμάτων, αντισεξισμού, είναι απλώς προβοκατόρικο. Καθεμιά και καθένας είναι ελεύθερος να ψηφίσει ότι θέλει και να δικαιολογήσει την ψήφο του όπως θέλει, όχι όμως να χρησιμοποιεί την «ερμηνεία» του σποτ για να το κάνει. Τέλος, το να αναπαράγεται μια λογική ότι «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκμεταλλεύεται τα θύματα trafficking» για να περάσει το μήνυμά της είναι απαράδεκτο! Ειδικά όταν το spot μιλά για την αποδέσμευση από την Ε.Ε., η πολιτική της οποίας έχει οδηγήσει εκατομμύρια γυναίκες σε εξαναγκαστική πορνεία. Λίγη επίγνωση του τι λέγεται δεν βλάπτει ..

Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε κανένα ζήτημα, ούτε να μπούμε στη λογική ιεράρχησης των μαχών. Και σε αυτές τις εκλογές κρίνονται πολλά, όπως όλοι/ες μας θα κριθούμε στους αγώνες που έρχονται. Στην τελική γνωρίζουμε πως τα κινηματογραφικά μας όνειρα θα πάρουν εκδίκηση όταν θα έχουμε να αφηγηθούμε νίκες στους αγώνες μας, όταν η κοινωνική απελευθέρωση θα δίνει χώρο κ έμπνευση στους δημιουργούς για ελευθερία στην έκφραση.

Απάντηση