5 σημεία συζήτησης με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Πώς αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή, ο εκφασισμός της πολιτικής ζωής και τα ρατσιστικά εγκλήματα;

1. Ιδεολογική, αξιακή φιλοσοφική μάχη των ιδεών της Χρυσής Αυγής και του φασισμού. Η ποινικοποίηση πολιτικών ομάδων μπορεί σήμερα να στρέφεται κατά των νεοναζί νοσταλγών του ολοκληρωτισμού, όμως ανοίγει την πόρτα ώστε αύριο να ποινικοποιηθεί η πολιτική δράση της Αριστεράς. Άλλωστε, η συμμαχία των δυνάμεων του «συνταγματικού τόξου» που προτείνει κυρίως το ΠΑΣΟΚ, στοχεύει κυρίως στο να θέσει εκτός όσες πολιτικές δυνάμεις αντιστρατεύονται την αστική νομιμότητα και τάξη πραγμάτων.

2. Τιμωρία της ατιμωρησίας για τις δολοφονικές ρατσιστικές πράξεις. Ένας διαχωρισμός των εγκληματικών πράξεων από τις ιδεολογικές τοποθετήσεις είναι επιβεβλημένος. Οι δυνάμει δολοφόνοι της Μανωλάδας έμειναν για χρόνια στο απυρόβλητο του νόμου. Η συνεργασία δυνάμεων καταστολής με ομάδες κρούσης της Χρυσής Αυγής είναι γενικευμένο φαινόμενο.

3. Αντιμετώπιση με όρους μαζικού κινήματος και όχι μάχη συμμοριών. Ανοιχτή πάλη ιδεών και λαϊκή δράση για να σταματήσουν οι παρελάσεις μίσους στις γειτονιές, όπως έγινε πρόσφατα στο Ελληνικό και αλλού.

4. Στα σχολεία: Μαθήματα, διαλέξεις, βιβλία για να μάθουν τα παιδιά τα εγκλήματα των ναζί. Με πρωτοβουλία των πολιτικών νεολαιών και των καθηγητών, μάχη διαφώτισης για την πρόσφατη ιστορία, απαλλαγμένη από τους εθνικούς μύθους που δίνουν τροφή στις διαστρεβλώσεις.

5. Η τερατώδης πολιτική του μνημονίου γέννησε τα πολιτικά τέρατα. Άρα, ανατροπή της αντιδραστικής πολιτικής που τα τρέφει.

[φωτογραφία από τη δημοσιογραφική αποστολή της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, στις 28 Απριλίου 2013. Φωτογραφία: Άννα Αμπάτη]

Απάντηση