Την Παρασκευή ξεκινά το αντι-ΕΕ συνέδριο

To μεγαλύτερο ελληνικό επιστημονικό συνέδριο από το ξέσπασμα της κρίσης οργανώνεται στην Αθήνα και ξεκινά την Παρασκευή 17 και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αίθουσα Καράγιωργα. [Δείτε το πλήρες πρόγραμμα]

Είκοσι καθηγητές Πανεπιστημίου, τρεις διδάκτορες, 10 διαπρεπείς επιστήμονες, κυρίως οικονομολόγοι,θα προσεγγίσουν το ζήτημα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας, με έμφαση στην επιστημονική προσέγγιση και την τεκμηρίωση μιας συγκροτημένης προγραμματικής πορείας για ένα εναλλακτικό σχέδιο σε σχέση με τη σημερινή πολιτική της επιβολής της τρόικα.

Το Συνέδριο διοργανώνουν οι ακόλουθοι πέντε επιστημονικοί φορείς:

  • Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών Δημήτρης Μπάτσης
  • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη του Παντείου Πανεπιστημίου
  • Όμιλος Επαναστατικής Θεωρίας
  • Όμιλος Μαρξιστικών Ερευνών
  • Σύλλογος Μαρξιστικής Σκέψης «Γιάννης Κορδάτος».

Τίτλος του Συνεδρίου είναι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Ελλάδα: Επιστημονικές και Πολιτικές Προβληματικές

Η θεματολογία είναι πολυδιάστατη: Διεθνές εμπόριο και ελληνική κρίση. Εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας. Η έξοδος από την Ευρωζώνη. Μακροοικονομετρικά υποδείγματα. Οι πολλαπλασιαστές στην ελληνική οικονομία. Χαοτική δυναμική και εξελίξεις. Μια διαφορετική οικονομική στρατηγική. Η στρατηγική των μνημονίων. Οι εναλλακτικές πολιτικές. Το μοντέλο των συνεταιριζομένων παραγωγών. Τα πανεπιστήμια στην κρίση. Κυριαρχία και Συνθήκη της Λισσαβόνας. Η διπλή υποτέλεια. Νομική πτυχή της διαγραφής του χρέους. Ανισότητα πολιτικής ισχύος στην Ευρώπη. Συνταγματική Αλλαγή. Κοινωνικοπολιτική ανάπτυξη και κρίση. Αίτια της κρίσης. Πληθωρισμοφοβία. Κοινωνικές επιπτώσεις της εσωτερικής υποτίμησης. Πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. Το κόστος της ανεργίας. Η περίπτωση της Κύπρου. Οι προγραμματικές προϋποθέσεις. Ανισομέρεια και ασθενής κρίκος. Μεταβατικό πρόγραμμα και σοσιαλισμός. Το εναλλακτικό πρόγραμμα.

Με την ολοκλήρωση του κάθε κύκλου θα υπάρχει ανοικτός διάλογος με όσους παρακολουθούν το Συνέδριο.

Στην ιστοσελίδα του «Σχεδίου Β» υπάρχει αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Απάντηση