Παρουσίαση ψηφοδελτίων ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ

Τρίτη και 13 πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου του συνδυασμού ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ για την παρουσίαση του προγράμματος και των ψηφοδελτίων.  Στο ψηφοδέλτιο δεν συμμετέχει ο επικεφαλής του Σχεδίου Β’ Αλέκος Αλαβάνος που ωστόσο στηρίζει τη συνεργασία. Στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν εκπλήξεις καθώς συμμετέχουν και αγωνιστές οι οποίοι δεν ανήκουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή στις συνεργαζόμενες δυνάμεις.   Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά από στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είναι δημόσιοι υπάλληλοι και θα έπρεπε να υποβάλλουν παραίτηση για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους δεν συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια.

 

H Δέσποινα Κουτσούμπα  υπενθύμισε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όταν ζήτησε από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να γίνει ένα κοινό μέτωπο στο θέμα του Δημοσίου και των διαθεσιμοτήτων έστειλε συγκεκριμένη επιστολή.  Σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία να γίνει μια συζήτηση στη βάση πραγματικών προτάσεων και πρόσθεσε: «Το να μας βάζει ο Τσίπρας στις ίδιες εκλήσεις ενότητας μαζί με τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ είναι τουλάχιστον προσβλητικό». Επιπλέον η περιφερειακή σύμβουλος ανέφερε πως έχει αξία το ποιος θα κάνει πραγματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Άγγελος Χάγιος, υποψήφιος βουλευτής Α Αθήνας, τόνισε τα βασικά σημεία του προγράμματος του συνδυασμού και την επικαιρότητά τους: τη μονομερή κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, την διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων ως προϋπόθεση για να πάρει πίσω ο λαός αυτά που του ανήκουν. Μίλησε επίσης για τη σημασία της συνεργασίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Μετωπικής Αριστερής Συμπόρευσης (ΜΑΡΣ). Επίσης, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα του λαού, στο βαθμό που αποδέχεται πλήρως το πλαίσιο της ΕΕ και της ευρωζώνης. «Για μας δεν θα υπάρξει περίοδο χάριτος ούτε μίας μέρας, γιατί πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα του εργαζόμενου λαού, όπως και τα ζητήματα δημοκρατίας», κατέληξε.

Ο Στάθης Χατζόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Β Αθήνας, μίλησε για «συμπόρευση για μια αριστερά που δεν θα κινείται σημειωτόν, αλλά θα δίνει μια δυναμική απάντηση στα προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, ανεργίας, κατασχέσεων» και ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΜΑΡΣ δεν είναι μια εκλογική συνεργασία αλλά μια πολιτική συνεργασία που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Μίλησε για τον ανεπαρκή διαχωρισμό μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, θυμίζοντας ότι οι πρώτες εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενώ οι δεύτερες αποδέχονται τη γενική πολιτική του πλαισίου της ΕΕ, με συνέπεια οι λύσεις που προτείνουν να μην είναι αποτελεσματικές για τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί.

Ο Πάνος Γκαργκάνας, υποψήφιος βουλευτής Β Αθήνας θύμισε τους αγώνες των εργαζομένων που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και τόνισε ότι για να δικαιωθούν οι αγώνες αυτοί δεν αρκεί η κυβερνητική αλλαγή, αλλά «να πάρει η ανατροπή τις μεγαλύτερες διαστάσεις, για να πάρει πίσω ο λαός όλα όσα του έχουν στερήσει αυτά τα χρόνια». «Στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ είναι ο Φορτσάκης, ο πρύτανης των ΜΑΤ, ενώ στα δικά μας ψηφοδέλτια είναι οι αγωνιζόμενοι νέοι, φοιτητές, άνεργοι». Αναφέρθηκε επίσης στην υποκρισία της συμμετοχής των βομβαρδιστών ηγετών της ΕΕ στις διαδηλώσεις στο Παρίσι, μαζί και του Α. Σαμαρά, όπου δήθεν παρίσταναν τους υπέρμαχους της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο Παναγιώτης Σωτήρης, υποψήφιος βουλευτής Β Αθήνας, τόνισε ότι «το δίλημμα δεν είναι Σαμαράς ή Τσίπρας αλλά ρήξη ή μη ρήξη με το χρέος, την ΕΕ και το κεφάλαιο». Θύμισε ότι η ψήφος στα ψηφοδέλτια ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ όχι μόνο δεν είναι χαμένη ψήφος, όπως κάποιοι ισχυρίζονται επιστρέφοντας στις πιο καθεστωτικές λογικές με τις οποίες κάποτε πολεμούσαν την αριστερά, αλλά είναι μόνη κερδισμένη ψήφος αφού οδηγεί σε μια «αριστερά της νίκης, της ανατροπής και της πραγματικής ελπίδας».

Στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ μετέχουν αγωνιστές και αγωνίστριες, εργαζόμενοι-εργαζόμενες μέλη των διοικητικών συμβουλίων συνδικαλιστικών σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αγωνιστές της ελεύθερης ΕΡΤ, της Χαλυβουργίας, του ΜΕΤΡΟ, εργαζόμενοι από τους χώρους της επισφάλειας, ενεργοί άνεργοι, αγωνιστές του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος, μέλη των συνδικαλιστικών οργάνων των μηχανικών, των γιατρών, των δικηγόρων, αγωνιστές για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, αγωνιστές από το χώρο της διανόησης, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, εκδότες περιοδικών (Ένεκεν, Σύγχρονη Εκπαίδευση), μέλη του μαχόμενου νεολαιίστικού κινήματος και των συντονιστικών καταλήψεων φοιτητών και μαθητών, αγωνιστές του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος, αγωνιστές από το χώρο της αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, αγωνιστές των περιβαλλοντικών κινημάτων (ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ενάντια στα ΧΥΤΑ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης).

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Εργαζόμενοι ενεργοί στο συνδικαλιστικό κίνημα: Διονύσης Βάσσης, εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα, Χάρης Μανώλης, απολυμένος απεργός χαλυβουργός, Δημήτρης Τσίτκανος (εργάτης μετάλλου), Συλαϊδής Βασίλης (μέλος ΔΣ σωματείου Ιντρακόμ), Δραγάνης Μάκης (εργάτης βιομηχανίας ξυλείας), Βλαχάκης Κώστας (βιομηχανικός εργάτης), Μπολοβίνα Μαρία (μέλος Σωματείου Βάσης Εργαζομένων ΜΚΟ), Χαραλαμπάκη Αγγελική (ιδιωτική υπάλληλος), Αγωγιάτης Κώστας (οικοδόμος), Συνδρεβέλη Βούλα (ΔΣ Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων), Αργύρης Χρήστος (γιατρός, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ), Θανάσης Διαβολάκης (ΟΙΕΛΕ), Αργυροκαστρίτης Δημήτρης (λιθογράφος), Κούτρας Γιάννης, Χατζάρας Νίκος (μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων «Βοήθεια στο σπίτι» Κ. Μακεδονίας), Γιώργος Παυλόπουλος (συνδικαλιστής τραπεζικός υπάλληλος), Σπύρος Κοντομάρης (συνδικαλιστής στο Φυσικό Αέριο), Σύλβια Κοιλάκου (ΣΜΤ), Παναγιώτης Σωτήρης (τέως μελος της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ), Σπύρος Δρίτσας (συνδικαλιστής γιατρός), Σταύρος Μανίκας (εργαζόμενος ΕΘΕΛ), Κουτζουράδης Γιάννης (συνδικαλιστή στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ).
Αγρότες: Ζήκος Νικόλαος, Παπακανάκης Νικόλαος

Στελέχη του αριστερού κινήματος: Άγγελος Χάγιος, Χρήστος Μπίστης, Πάνος Γκαργκάνας, Γιάννης Σηφακάκης, Νίκος Γαλάνης, Αθηνάς Μος-Σήψα, Γιάννης Φελέκης, Χρήστος Τουλιάτος

Αγωνιστές/στριες του εργατικού, εκπαιδευτικού, γυναικείου, περιβαλλοντικού και αυτοδιοικητικού κινήματος
Θόδωρος Βουρεκάς, Στέφανος Πράσσος, Τάσος Σταυρόπουλος, Χρήστος Καραγιαννάκης, Βούλα Τάκη, Λάζαρος Θερμογιάννης, Σταμνίτσας Σπύρος, Τριανταφυλλίδης Φώτης
Πέτρος Κωνσταντίνου (δημοτικός σύμβουλος Αθήνας), Ντούρος Στάθης (περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας), Ζούμπος Βασίλης (περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας), Κάτσαρης Παναγιώτης (περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου), Δημήτρης Δεσύλλας (περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας), Ρίζος Σεραφείμ (δάσκαλος, δημοτικός σύμβουλος Χανίων)
Μανώλης Καμπούρης, αγωνιστής στη Ν. Φιλαδέλφεια
Χρύσα Αντωναροπούλου, επιτροπή αγώνα ενάντια στο ΧΥΤΑ Φυλής
Μαχόμενοι επιστήμονες: Νίκος Στραβελάκης, Δημήτρης Ζιαζιάς, Θωμάς Παπακωνσταντίνου, Λέανδρος Μπόλαρης, Άκης Παλαιολόγος
Ακαδημαϊκοί: Σταύρος Μαυρουδέας, Σπύρος Μαρκέτος

Δημοσιογράφοι: Λεωνίδας Βατικιώτης, Ματίνα Παπαχριστούδη, Γιώργος Ματθαίου, Βερδέ Λενα, Πομώνης Πέτρος (ΕΡΑ Ζακύνθου), Νίκος Μανάβης
Καλλιτέχνες: Πίττα Τατιάνα, Βασίλης Μυρσινιάς,

Αντιφασιστικό κίνημα: Κυρίτσης Φίλιππος, Καραγιαννάκου Γιούλη, Αργύρη Νίκη
Κίνημα για την υπεράσπιση των δημοκρατικά δικαιωμάτων και ελευθεριών: Δημήτρης Σαραφιανός, Στάθης Χατζόπουλος, Γιώργος Παριανός, Αλέκα Ζορμπαλά, Μαριάννα Τσίχλη

Από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής: ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης
Από τη μειονότητα της Θράκης ο δάσκαλος Μηλιαζήμ Τζεμαλή

 

 

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του συνδυασμού με αλφαβητική σειρά αναλυτικά: 

– Κώστας Γούσης, νέος δικηγόρος, μέλος της αντιφασιστικής καμπάνιας για την Ουκρανία. Το διάστημα που φοιτούσε στο ΑΠΘ, πρωτοστάτησε στο φοιτητικό κίνημα του 2006-7.

– Γιώργος Γρόλλιος, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δάσκαλος από το 1985 μέχρι το 1999 και ήταν ένας από τους συνδικαλιστές που ίδρυσαν και συγκρότησαν τις Συσπειρώσεις – Παρεμβάσεις στον χώρο της εκπαίδευσης.

– Γιώργος Δελαστίκ, δημοσιογράφος και διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας της ανεξάρτητης Αριστεράς «Πριν». Ασχολείται ειδικά με θέματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής, για τα οποία έχει συγγράψει εφτά βιβλία.

– Θανασούλας Δημήτρης, συνταξιούχος τραπεζικός, πρώην συνδικαλιστής της ΟΤΟΕ, ιδρυτικό στέλεχος της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος.

– Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος, συνταξιούχος μεταλλειολόγος, διετέλεσε μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ ως συνεργαζόμενος με την Πανεπιστημονική

– Γιώργος Ρούσης, αγωνιστής της κομμουνιστικής Αριστεράς, ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, μαρξιστής ερευνητής και συγγραφέας

– Σπύρος Σακελλαρόπουλος, κοινωνιολόγος και συγγραφέας, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

– Αντώνης Σταματόπουλος, τεχνίτης σιδηροδρόμων, πρώην πρόεδρος εργαζομένων σωματείου Μετρό, επιστρατευμένος απεργός.

– Τάσος Σταυρόπουλος, φιλόλογος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Eκπαιδευτικών. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Είναι γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του Σχεδίου Β.

– Μαρία Στύλλου, ηγετικό και ιδρυτικό μέλος του ΣΕΚ, υπεύθυνη του περιοδικού «Σοσιαλισμός από τα κάτω», με μεγάλη διαδρομή στο κίνημα και στην Αριστερά, ξεκινώντας από τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1950

– Ειρήνη Φωτέλλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ από το 1994. Τους τελευταίους δεκαεννέα μήνες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο «μαύρο» και για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ως ενεργό μέλος του ertopen.

– Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού «Unfollow». Τα θέματα που έχει πραγματευτεί τον έχουν φέρει σε σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα και ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας.

 

 

Απάντηση