Φοβού τους Γερμανούς και δώρα μη φέροντες

 

«Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε. Υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη.» (Γ.Σ)

 

Η Άνγκελα Μέρκελ ελαφρώς αμήχανη και με εμφανή την προσπάθεια να διατηρηθεί η γερμανική  «ισορροπία τρόμου» καρότου και μαστίγιου προσπάθησε αρχικά να δείξει ότι «δεν είναι το τέρας όπως την βλέπει η ελληνική κοινή γνώμη» και ότι –με δικά μας λόγια- μπορεί να βοηθήσει αν ο ελληνικός λαός αποδεχτεί μια απόλυτη επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου για μερικές δεκαετίες…

Αντί για δώρα η γερμανίδα καγκελάριος έφερε απειλές στην Ελλάδα «Να γίνουν τώρα οι θυσίες αλλιώς τα πράγματα θα είναι δραματικά στο μέλλον».  Και ενώ από τις δύο γραμμές υπογραμμίστηκε ότι η αιμορραγία θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα…έγινε αναφορά στις νέες γενιές και στο μέλλον των …(προφανώς) αγέννητων παιδιών που θεωρητικά μπορεί να επωφεληθούν από μια Ελλάδα μέσα στο Ευρώ.

Παρ’όλα όσα η Μέρκελ ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ίσως μεταπολεμική αντιγερμανική διαδήλωση, παρά τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της επίσκεψης, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το ηγετικό της προφίλ, στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

Με τη φράση «η Μέρκελ είναι φίλη μας» ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς -σαν νέος Αρτέμης Μάτσας- τις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τη γερμανίδα καγκελάριο. Δεν συμπλήρωσε την πρόταση με το θρυλικό «και οι Γερμανοί θα νικήσουν» αλλά με το αμίμητο: «Ο ελληνικός λαός ματώνει αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ».  Ιφιγένεια λοιπόν για τη νέα εκστρατεία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου ο ελληνικός λαός.

 

Σαν γερμανίδα Μαριάννα Βαρδινογιάννη η Μέρκελ υποστήριξε ότι «είμαστε εδώ για τους ανθρώπους που υποφέρουν» και ότι δεν ήρθε ως εκπρόσωπος της τρόικας αλλά για να ενισχύσει το έργο των γερμανών γκαουλάϊτερ στην Ελλάδα, αναφερόμενη στη συνεργασία που υπάρχει ήδη τόσο με τον Φούχτελ όσο και με την Τασκ Φορς του Χόρστ Ράιχενμπαχ σημειώνοντας ότι αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για να χρυσώσει το χάπι η καγκελάριος υποστήριξε ότι η Γερμανία θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να αυξήσει την πίστωση προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στις σχετικές ερωτήσεις για τη δόση που θα έπρεπε να έχει καταβληθεί από το καλοκαίρι υποστήριξε ότι κάνει ότι μπορεί αλλά πρώτα πρέπει να λυθούν τα θέματα αξιοπιστίας, ουσιαστικά δηλαδή το αν η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο για να φέρει αποτελέσματα χωρίς να ξεσπάσει κοινωνική αναταραχή.

Καμιά υπόσχεση από τη βαρόνη Άνγκελα…ούτε επιμήκυνση, ούτε δόση, ούτε υποκατάστατα, ούτε καν ισοδύναμα. Και όμως όπως απέδειξε και η σημερινή bittersweet εικόνα των μεγάλων κινητοποιήσεων αλλά και το αντιφατικό μήνυμα των εκλογών, η κοινωνική σύγκρουση ανάμεσα στην τάση της υποταγής και την τάση της χειραφέτησης  έχει πολύ ακόμα δρόμο.

Απάντηση