Ένα αγαθό άνευ σημασίας

Ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Ούτε στα βιβλία, ούτε στα τρόφιμα, ούτε στα νησιά. Κάπου όμως θα αυξηθεί, αλλά η αύξηση θα αφορά ένα «αγαθό άνευ σημασίας». Ποιο άραγε μπορεί να είναι αυτό το αγαθό; Ήδη τα ΜΜΕ μιλούν για ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα τσιγάρα, τα ποτά, τα τυχερά παιχνίδια.

Ποιανού αγαθού η αύξηση της τελικής τιμής του δεν θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή μας; Σίγουρα δεν θα ενοχληθούμε αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στα άλογα ράτσας, στα παπούτσια και τις τσάντες από δέρμα σαύρας ή κροκόδειλου, στη σαμπάνια, στο χαβιάρι και το μπρικ, στους πολύτιμους λίθους, στο κρέας στρουθοκάμηλου ή ζαρκαδιού, στα ελικόπτερα ή στα ακριβά αυτοκίνητα… όμως τι έσοδα μπορούν να προκύψουν για το Δημόσιο από τέτοιες αυξήσεις;

Αν όμως η αύξηση συντελεστεί στο τρίπτυχο τσιγάρα-ποτά-(λαϊκός) τζόγος (δεν μιλάμε για τα καζίνο), το σίγουρο είναι ότι: α) θα αυξηθεί η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων και καπνού, (β) θα πολλαπλασιαστούν τα οικιακά αποστακτήρια ενώ θα μειωθούν οι έξοδοι σε ταβέρνες και σουβλατζίδικα, αφού θα ακριβήνουν οι μπίρες και το κρασί, (γ) θα αυξηθεί ο παράνομος τζόγος. Ίσως όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να χαρακτηριστούν υγιεινά και κοινωφελή, όμως είναι η παρηγοριά των φτωχών ή, έστω, πολλών φτωχών, επομένως η αύξηση της τιμής τους θα επιβαρύνει τη λαϊκή οικογένεια ή τους λαϊκούς μοναχικούς τύπους.

Τι θα συμβεί αν αυξηθεί η τιμή πώληση των χρυσόψαρων, των ωδικών πτηνών και των σκυλιών ράτσας; Ή αν ο συντελεστής στο χλώριο για τις πισίνες πάει στο 40%; Ξέρετε τι είναι να έχεις πισίνα και να μην μπορείς να καθαρίσεις το νερό της; Θ’ αναστενάξει η Μύκονος, θα κλάψει η Σαντορίνη.
Βρείτε μου ένα αγαθό άνευ σημασίας, ζητά ο κ. Βαρουφάκης από τους επιτελείς του. Εύκολο το ’χετε;