ΠΑΣΟΚ: Πετυχημένη «διασωλήνωση» με επικράτηση Ανδρουλάκη

Καθαρό νικητή είχε η πρώτη μέρα των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης με σαρωτικά ποσοστά στην επαρχία επικράτησε με σχεδόν 9 μονάδες διαφορά του Γιώργου Παπανδρέου που περνάει στο δεύτερο γύρο και του Ανδρέα Λοβέρδου που ακολουθεί σε κοντινή απόσταση.  Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρωτιά Λοβέρδου που καταγράφεται στην Αττική με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μένει στην τρίτη θέση. Με καταμετρημένο το 86,73% των ψήφων, ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται με ποσοστό 33,22%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 29,32% και έπεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27,9%.

Τα ποσοστά (ενσωμάτωση: 91,30%):

Ν. Ανδρουλάκης: 37,04%

Γ. Παπανδρέου: 27,8%

Α. Λοβέρδος: 25,97%

Π. Χρηστίδης: 3,25%

Χ. Καστανίδης: 2,97%

Π. Γερουλάνος: 2,97%

 

Η συμμετοχή κρίνεται ικανοποιητική με πάνω από 270.000 να προσέρχονται στις κάλπες (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ) σε σύγκριση με τους 210.000 που ψήφισαν το 2017 στις ιδρυτικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ στις οποίες συμμετείχε και το διαλυμένο σήμερα Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.  Ωστόσο οι εικόνες δεν κρύβουν την αλήθεια, ο μέσος όρος ηλικίας των ψηφισάντων ήταν πάνω των 60.

Τυπική διαδικασία ο δεύτερος γύρος

Το ρεύμα νίκης του Νίκου Ανδρουλάκη είναι σαφές και μη αναστρέψιμο καθώς εκτός των άλλων ήταν ο μόνος που κατάφερε να εκφράσει το αίτημα της «ανανέωσης» και της «αυτόνομης» πολιτικής πορείας (χωρίς  να αποκλείει τις συνεργασίες) ξεκάθαρα σε σύγκριση με τους δύο βασικούς αντιπάλους του.  Εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο το 2013 παντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό ως προσωπική επιλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου για γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Δεν εξέφρασε ποτέ κάποια πολιτική διαφοροποίηση με τη συγκυβέρνηση με την κυβέρνηση Σαμαρά ωστόσο αποδείχτηκε ικανός σε οργανωτικό επίπεδο.  Έβαλε σαφείς διαχωριστικές γραμμές απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με θέσεις που κινούνται ένα κλικ πιο δεξιόστροφα σε σχέση με την Φώφη Γεννηματά.

Η υποψηφιότητα του ΓΑΠ ήταν από μόνη της ένα στοίχημα που θύμιζε σε πολλούς κακόγουστο αστείο και την ατάκα για την ιστορία που επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Ο δε Λοβέρδος αποτελεί με τη σειρά του ένα φθαρμένο πρόσωπο που η πολιτική του διαδρομή σφραγίζεται από τις μνημονιακές περικοπές αρχικά στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στη συνέχεια στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το νέο ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί «ολική επαναφορά» και με προνομιακή στήριξη από τα ΜΜΕ αναμένεται να ασκήσει πίεση στο εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνεχίσει τη γραμμή του «κόμματος μπαλαντέρ» αλλά χωρίς να έχει τη σύνδεση με το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ που είχε η Φώφη Γεννηματά.  Σε γενικές γραμμές αποτελεί μια μάλλον συντηρητική επιλογή εκφράζοντας θέσεις χωρίς προοδευτικό πρόσημο σε μια σειρά θεμάτων όπως πχ το μεταναστευτικό και που δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε πολιτικές συμμαχίες κάθε κατεύθυνσης

One thought on “ΠΑΣΟΚ: Πετυχημένη «διασωλήνωση» με επικράτηση Ανδρουλάκη

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: