Λαφαζάνης: Η απλή αναλογική πιο σημαντική από την αυτοδυναμία

(photo credit: Δρομογράφος)

«Είμαστε πάντοτε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής, συνεχίζουμε και τώρα. Θα είμαστε και αύριο ως κυβέρνηση» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα δήλωσε «είναι πάγια θέση.  Εμείς θα στηρίξουμε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για απλή αναλογική». Και πρόσθεσε: «η αυτοδυναμία μας θα προκύψει μόνο με αυτόν τον εκλογικό νόμο που υπάρχει. Είναι δύσκολη με απλή αναλογική, όμως δεν θα βάλουμε την αυτοδυναμία πάνω από τις αρχές μας» είπε χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα είναι σε τι βαθμό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκφράζει τις προσωπικές του θέσεις και κατά πόσο απλά μεταφέρει τις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.  Ιεραρχεί πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ τις θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ψηλότερα από τον στόχο της αριστερής κυβέρνησης;  Η απάντηση  είναι κάπως σύνθετη.   Επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει την καθιέρωση της απλής, ανόθευτης και άδολης αναλογικής αλλά έχει ταυτόχρονα  διευκρινίσει  –μέσω του Πάνου Σκουρλέτη πως «δεν πρόκειται να υποστηρίξει καμία πρόταση που αποσκοπεί απλώς στο να μειώσει τη δύναμη του πρώτου κόμματος».  Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ερμηνεύει λοιπόν με τη δική του οπτική τις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και είναι σίγουρο ότι άλλα στελέχη θα τις διατύπωναν διαφορετικά καθώς η απλή αναλογική μπορεί να είναι πάγια θέση αλλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της Κουμουνδούρου βρίσκεται πολύ χαμηλά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει τη σχετική φιλολογία «φτηνά επικοινωνιακά τερτίπια» και έχει τονίσει πως «αν κάποιοι νομίζουν ότι εμάς θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί είναι γελασμένοι» αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μιλάνε για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα αποτελεί παραδοχή της ήττας τους, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο να βλέπει με εξαιρετική επιφύλαξη μια τέτοια πρόταση και να υποστηρίζει ότι μόνο στόχο έχει να ψαλιδίσει τη διαφαινόμενη πρωτιά του, να τον φέρει σε δύσκολη θέση και να αναστηλώσει ένα μνημονιακό συνασπισμό.  Ωστόσο δεν παύει για την Αριστερά να αποτελεί μεγάλο δημοκρατικό ζήτημα η κατάργηση του σημερινού καλπονοθευτικού νόμου που διαστρεβλώνει τη λαϊκή βούληση (μην ξεχνάμε ότι το 10% των ψηφοφόρων στις εκλογές του Μαϊου ψήφισε κόμματα που δεν εξασφάλισαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση).

 

Απάντηση