Θύματα αστυνομικής βίας σε α’ πρόσωπο
Πολύ σημαντικά και τρανταχτά τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία για την αστυνομική βία στην Ελλάδα. Η συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ την Τρίτη 3/7/2012 είχε τίτλο «όχι μόνο μεμονωμένα περιστατικά». Στη δημοσιότητα δόθηκε η σχετική έκθεση. Όμως η πιο ζωντανή απόδειξη για τους στόχους και την πραγματική φύση της βίας των ΜΑΤ ήταν οι τρεις μαρτυρίες που κατέθεσαν στο ακροατήριο της αίθουσας τρία πρόσφατα θύματα της αστυνομικής βαρβαρότητας: Ο Γιάννης Καυκάς, ο Μανώλης Κυπραίος και ο Μάριος Λώλος.
Ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων που υπέστησαν οι διαδηλωτές είναι οι εκάστοτε υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, όπως κατήγγειλαν
«Το να προσωποποιούμε το περιστατικό που μου συνέβη αδικεί τους πολλούς ανθρώπους που τραυματίστηκαν τότε μαζί μου και ελαφρύνει αυτούς που το διέπραξαν», είπε ο Γιάννης Καυκάς σε έντονα φορτισμένο τόνο. Θυμίζουμε ότι ο Γ. Καυκάς, ψυχολόγος και μεταπτυχιακός φοιτητής φωτογραφίας, υπέστη παρά λίγο θανατηφόρα τραύματα στο κεφάλι στις 11 Μαΐου 2011 κατά η διάρκεια διαδήλωσης στην Αθήνα, όταν χτυπήθηκε με έναν από τους πυροσβεστήρες που φέρουν πάνω τους οι άνδρες των ΜΑΤ. «Η σιωπή ευνοεί τη συγκάλυψη η οποία οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων», τόνισε σε μια φράση μεστή νοήματος για την πραγματική δράση των κύκλων αυτών της ΕΛΑΣ. Περαιτέρω, εκτίμησε πως «στρατηγική επιλογή του κράτους είναι η αναβάθμιση της βίας» και χαρακτήρισε ηθικό αυτουργό του επεισοδίου που τον έστειλε στο νοσοκομείο τον τότε υπουργό, Χρήστο Παπουτσή. Ο Γ. Καυκάς τόνισε ότι το νομικό στάδιο της υπόθεσής του δεν έχει αποδώσει απολύτως τίποτα και απέδωσε την κωλυσιεργία αυτή στο γεγονός ότι την έρευνα διεξάγει η ίδια η ΕΛΑΣ. Προειδοποίησε τέλος πως «το επόμενο κεφάλι μπορεί να μην είναι τόσο ξερό όσο το δικό μου»…
Τη σκυτάλη πήρε ο Μανώλης Κυπραίος που σχολίασε το παράδοξο γεγονός να προελαύνουν πάνοπλοι αστυνομικοί κατά αμάχων διαδηλωτών και ζήτησε να έχουν τουλάχιστον τα δικαιώματα των αμάχων όσοι παίρνουν μέρος σε πορείες. Ο Μ. Κυπραίος στις 15 Ιουνίου 2011 ενώ κάλυπτε δημοσιογραφικά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των μέτρων, δέχτηκε από έναν αστυνομικό μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, γεγονός που οδήγησε στο να χάσει ολικά την ακοή του και στα δυο αυτιά. Μετά από επιτυχή μεταμόσχευση ανέκτησε ένα μέρος της ακοής του, όμως ακόμη και σήμερα βαδίζει με μπαστούνι λόγω έλλειψης ισορροπίας. «Η αναπηρία μου ξέρουν ότι μόνο από χειροβομβίδα κρότου λάμψης θα μπορούσε να έχει προκληθεί», σημείωσε ο Μ. Κυπραίος, σχολιάζοντας τον «λαβύρινθο» αρμοδιοτήτων και αρμοδίων που έχει στηθεί προκειμένου όπως είπε να μην αποδίδεται δικαιοσύνη. Όπως είπε, το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, που όπως έχει δηλώσει στην πραγματικότητα σημαίνει «Εμείς Δεν Ευθυνόμαστε», το έμαθε από δημοσιεύματα του Τύπου. «Πιστεύω στη δημοκρατία, τον άνθρωπο και τη δικαιοσύνη» διακήρυξε για να υπογραμμίσει: «Δεν ζητώ εκδίκηση, ζητώ να μην ξαναγίνει».
Οι φωτορεπόρτερ στοχοποιήθηκαν από τα ΜΑΤ όταν άρχισαν να φωτογραφίζουν από τη μεριά των διαδηλωτών το 2008
Τελευταίος μίλησε ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, που χτυπήθηκε από ΜΑΤ με το πίσω μέρος του κλομπ στο κεφάλι στις 5 Απριλίου 2012 κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος. «Καλά θα κάνει να τα πει στην κυβέρνηση η Διεθνής Αμνηστία, αλλά δεν θα γίνει τίποτα», είπε εισαγωγικά ο άνθρωπος που χαροπάλευε για μέρες στην εντατική εξαιτίας του δολοφονικού χτυπήματος που δέχτηκε από πίσω. Σημείωσε μάλιστα μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία για το λόγο της στοχοποίησης των φωτορεπόρτερ: «Από το 2008 οι φωτοεπόρτερ καταφέραμε να φωτογραφίζουμε από τη μεριά των διαδηλωτών ως εργαζόμενοι κι εμείς, και όχι από την πλευρά των αστυνομικών. Από τότε, δεν υπάρχει διαδήλωση, όσο μικρή και αν είναι που να μη χτυπάνε κάποιο συνάδελφό μας». Επικαλέστηκε μάλιστα έρευνα του Σωματείου, σύμφωνα με την οποία το 46% των φωτορεπόρτερ έχει δεχτεί σωματική βία από αστυνομικούς, με το 25% να έχει χτυπηθεί από έναν και το υπόλοιπ 21% να γίνεται στόχος επίθεσης από ομάδα αστυνομικών. «Ηθικός αυτουργός της επίθεσης που δέχτηκε θεωρώ τον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη», είπε ο Μ. Λώλος.
Σωστές διαπιστώσεις, ανεπαρκείς προτάσεις
Η ίδια η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει με συστηματικότητα περιστατικά που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν μείνει στο σκοτάδι. Από τις σημαντικές επισημάνσεις της οργάνωσης, το γεγονός ότι η ανωνυμία των αστυνομικών και η συστηματική έλλειψη διακριτικών συμβάλλει στο καθεστώς ατιμωρησίας, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι έρευνες δεν διεξάγονται από ανεξάρτητους φορείς αλλά από την ίδια την ΕΛΑΣ.
«Ναι» στα χημικά της ΕΛΑΣ, αρκεί να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες!
Επί του πρακτέου όμως, οι θέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας απογοήτευσαν το ακροατήριο, καθώς κινούνταν σε απόλυτα θεσμικό επίπεδο, αδυνατώντας να αναζητήσουν τη ρίζα της κρατικής πολιτικής που ανέχεται (αν δεν ενθαρρύνει) τη βίαιη και εκτός νομιμότητας συμπεριφορά των αστυνομικών. Σε ερώτηση του mao.gr αν η οργάνωση υιοθετεί το αίτημα για κατάργηση των ΜΑΤ, ως σώμα ειδικευμένο στην καταστολή διαδηλώσεων, η απάντηση του David Diaz-Jogeix, Αναπληρωτή Διευθυντή του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ήταν πως «αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του υπουργείου της αστυνομίας και της κυβέρνησης να οργανώνει όπως νομίζει καλύτερα την αστυνόμευση». Ακολούθως, σε ερώτηση του περιοδικού unfollow πώς σκοπεύει να ενεργήσει η οργάνωση μετά τις επαφές με την πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας, η αποστομωτική απάντηση της Λίας Γώγου, ερευνήτριας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν πως θα κάνουν «lobbying με τα μέλη μας και επαφές με τις αρχές».
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως στο κομμάτι «Συμπέρασμα και συστάσεις» της έκθεσης, τονίζεται ότι «μόνο εκείνα τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας που είναι εκπαιδευμένα στη χρήση εξοπλισμού που ενέχει χρήση βίας, όπως δακρυγόνων ή βομβίδων κρότου λάμψης πρέπει να εξουσιοδοτούνται να χειρίζονται τέτοιο υλικό. Κάθε περίπτωση χρήσης τέτοιου εξοπλισμού παρακολουθείται προσεκτικά από τις αρχές και συμμορφώνεται με τις διεθνείς προϋποθέσεις τη αναγκαιότητας και της αναλογικότητας στη χρήση βίας».
Μια σύνοψη των συμπερασμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας δημοσιεύεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.
(Φωτογραφία: Στο βήμα της εκδήλωσης της Διεθνούς Αμνηστίας ο Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και πρόσφατο θύμα αστυνομικής βίας, Μάριος Λώλος)
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.