Η Amazon σχεδιάζει την παράδοση παραγγελιών σε 30 λεπτά με τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια (drones)

Ποιο είναι το μέλλον της ηλεκτρονικής παραγγελίας;  Σύμφωνα με τον Jeff Bezos, ιδρυτή και προέδρου της Amazon,  του μεγαλύτερου ηλεκτρονικού καταστήματος,  τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια (drones) θα έχουν (σχετικά) σύντομα τη δυνατότητα να αφήνουν παραγγελίες στην πόρτα των πελατών σε χρόνο μικρότερο των 30 λεπτών!   H υπερ-φιλόδοξη εξαγγελία της Amazon (που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο) προκάλεσε αίσθηση αφού η υϊοθέτηση και εφαρμογή της φιλόδοξης πρότασης -που μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας- θα αποτελέσει επανάσταση όχι μόνο στο λιανικό εμπόριο, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες αλλά και τις καταναλωτικές συνήθειες.   Η αυτοματοποίηση των παραγγελιών, στην πράξη καταργεί μεταξύ άλλων τους «ντελιβεράδες» και την ανάγκη να αφήνεις φιλοδώρημα. Αν η υπηρεσία –και η τεχνολογία- «ωριμάσει» και κριθεί συμφέρουσα τότε θα πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον και ελικοπτεράκια που θα παραδίδουν 24 ώρες το 24ωρο στην πόρτα μας πίτσες, σουβλάκια, ακόμα και τα ψώνια από σούπερ-μάρκετ ή το περίπτερο.

Τα Drones είναι ελικοφόρα τηλεκατευθυνόμενα οχήματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πετούν σε χαμηλό ύψος και συνήθως χρησιμοποιούνται για βιντεοσκόπηση διάφορων γεγονότων, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.  Παρόμοια τεχνολογία είναι αυτή που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός για τα μη επανδρωμένα οχήματα –φονικά όπλα- που σκορπούν το θάνατο στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σε συνέντευξη του στην εκπομπή «60 minutes», ο Bezos αναφέρει ότι η εταιρεία του πιστεύει ότι τέτοια drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάστημα 5 ετών για να παραδίδουν παραγγελίες πελατών της Amazon στην πόρτα τους και σε χρόνους κάτω των 30 λεπτών .

Μάλιστα το όλο σύστημα της Amazon αναμένεται να είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, με το drone να φτάνει στον προορισμό του με βάση συντεταγμένες GPS που έχουν δηλωθεί κατά τη διαδικασία της παραγγελίας. Τα συγκεκριμένα ελικοφόρα μπορούν όπως αναφέρει ο Bezos να μεταφέρουν πακέτα που ζυγίζουν έως 2.3 κιλά τα οποία αποτελούν το 87% των συνολικών παραδόσεων της Amazon, σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από τις αποθήκες της εταιρείας.

Βέβαια για να γίνει πραγματικότητα η συγκεκριμένη υπηρεσία με την ονομασία Prime Air, πρέπει να λυθούν πολλά θέματα όπως να δοθεί άδεια για τις πτήσεις των Drones από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των Η.Π.Α (FAA) αλλά και να υπάρχει αξιοπιστία στη λειτουργία του συστήματος ώστε να μη προσγειώνονται «σε κεφάλια ανθρώπων». Αρχικά η Amazon περιμένει την έγκριση από την FAA μέσα στο 2015 ενώ δηλώνει ότι η ασφάλεια του συστήματος είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα της.

Όπως γίνεται αντιληπτό στην Ελλάδα,  είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε κάτι ανάλογο μέσα στην επόμενη δεκαετία.  Το θέμα  που απασχολεί τους περισσότερους άλλωστε δεν είναι πόσο γρήγορα θα μας φέρνει η Amazon τα βιβλία και τα υπόλοιπα δέματα αλλά αν θα έχουμε λεφτά να τα πληρώσουμε.

Στοιχεία από το insomnia

 

Απάντηση