Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε ίσως η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη στην Ευρώπη»

Σε πλειοδοσία ευρωπαϊσμού (βλ. Ε.Ε) και διαλλακτικότητας προχώρησε από το Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.   Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων «που θα κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ» θέλοντας να καθησυχάσει τις αγορές.  Τι απέγινε το σύνθημα καμιά θυσία για το ευρώ; 

«Αποφασίσαμε αυτό το ταξίδι γιατί θέλουμε οι κυβερνήσεις αυτών των δύο σημαντικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Γαλλίας και τη Γερμανίας, να δουν αυτό που πραγματικά εκπροσωπούμε: αυτό που μεταδίδεται στην Ευρώπη για εμάς δεν είναι αυτό που εκπροσωπούμε και αυτό που θέλουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είμαστε αντιευρωπαϊκή δύναμη. Παλεύουμε για τη διάσωση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη», τόνισε ο Α. Τσίπρας υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ίσως να είμαστε η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη στην Ευρώπη, γιατί οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα αν επιμείνουν στη λιτότητα, θα οδηγήσουν την Ενωση σε αστάθεια και την ευρωζώνη σε κατάρρευση».

Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην γραμμή περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, τόνισε ότι επιδίωξή του, αν εκλεγεί, θα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

«Ναι, θέλουμε τη στήριξη και την ενίσχυση της Ευρώπης, αλλά δεν θέλουμε να χαθούν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων. Και τα δύο πακέτα στήριξης πήγαν στο σκουπιδοντενεκέ, σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο A. Τσίπρας. «Αν συνεχιστεί αυτό θα χρειαστούμε σε έξι μήνες και τρίτο πακέτο. Οι Ευρωπαίοι και οι ηγέτες τους πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό», τόνισε.

Αμβλύνοντας τους τόνους που είχε υιοθετήσει προεκλογικά, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι: «θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την αλληλεγγύη και τη χρηματοδότηση της Ευρώπης ως βάση για τις μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις μας». «Εχουμε όμως ανάγκη να ξέρουμε ότι σε δύο-τρία χρόνια θα έχουμε βγει από αυτή τη δίνη, ότι θα έχουμε ανάπτυξη και ότι θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα χρήματα που μας έδωσαν. Δεν θα μπορέσουμε σε καμία περίπτωση να τα ξοφλήσουμε αν συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από το Βήμα

Προεκλογικοί ελιγμοί; Τακτική υποχώρηση;  Τι να πιστέψει κανείς; Όσα λέει για εσωτερική κατανάλωση ή η εικόνα που παρουσιάζει στο εξωτερικό;  Σε κάθε περίπτωση καλό είναι το οικονομικό πρόγραμμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει.   Ένας άνθρωπος με δύο πρόσωπα αργά η γρήγορα ξεχνάει ποιο από τα δύο είναι το αληθινό. 

2 thoughts on “Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε ίσως η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη στην Ευρώπη»

 • 22 Μαΐου 2012 at 04:24
  Permalink

  21/05/2012
  Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/EKM, Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι

  Δεν ξέρω αν φοβίσαμε την Ευρώπη, αλλά μάλλον την ξαφνιάσαμε απ’ ότι φαίνεται από την παρουσία σας εδώ σήμερα και ίσως αυτός να είναι ένας από τους στόχους μας. Να αναγκάσουμε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να δουν το πρόβλημα. Η κρίση του χρέους δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης και συνεπώς πρέπει να αναζητήσουν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σ’ ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Να τους αναγκάσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι κανένας λαός, πουθενά στον κόσμο, πόσο δε μάλλον στην Ευρώπη, δεν μπορεί να οδηγείται εθελοντικά στην αυτοκτονία. Γιατί αυτό που συντελείται δυο χρόνια τώρα στην Ελλάδα είναι μια υποβοηθούμενη, στο όνομα μάλιστα της αλληλεγγύης, αυτοκτονία του ελληνικού λαού.

  Συνηθίζουμε να μιλάμε για τα προγράμματα της λιτότητας. Αυτό που συνέβη και συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα λιτότητας. Είναι ένα ευρωπαϊκό πείραμα εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών σοκ που έχει οδηγήσει τη χώρα μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστικών διαστάσεων κρίση. Και σήμερα βρισκόμαστε εδώ στο Παρίσι, αύριο θα βρεθούμε και στη Γερμανία για να εξηγήσουμε στους ευρωπαϊκούς λαούς, στους Γάλλους και τους Γερμανούς ότι δεν έχουμε τίποτα εναντίον τους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.

  Στην Ελλάδα δίνουμε έναν αγώνα και για λογαριασμό των Γάλλων και των Γερμανών και όλων των ευρωπαϊκών λαών. Διότι, αν το πείραμα συνεχιστεί στην Ελλάδα, θα εξαχθεί και σ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γιατί ο πόλεμος που βιώνουμε στην Ευρώπη δεν είναι ανάμεσα στα έθνη και στους λαούς, αλλά από τη μια μεριά έχει τις δυνάμεις της εργασίας και από την άλλη μεριά έχει αυτό το αόρατο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, τις δυνάμεις των αγορών, τους τραπεζίτες, τους κεφαλαιοκράτες. Και τον αληθινό μας εχθρό είναι δύσκολο να τον καταπολεμήσουμε. Τους πολιτικούς μας αντιπάλους μπορούμε να τους κερδίσουμε και αποδείχθηκε από τον αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, αλλά τον αληθινό μας εχθρό είναι δύσκολο να τον κερδίσουμε διότι δεν έχει πρόσωπο, δεν έχει πρόγραμμα, δεν είναι κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές και όμως μας κυβερνά. Είναι το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, είναι οι τραπεζίτες και οι κεφαλαιοκράτες, είναι αυτοί που έχουν συνασπιστεί σε μια ευρωπαϊκή ένωση ενάντια στους λαούς και καταπολεμάνε σήμερα τους Έλληνες, θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουν να επιτεθούν στην Ευρώπη, στον πολιτισμό της, στις κατακτήσεις της, στη δυνατότητά της να παίξει έναν ουσιαστικό και αναντικατάστατο διεθνή ρόλο.

  Εμείς, λοιπόν, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο βήμα που είναι έτοιμος ο ελληνικός λαός να κάνει για να ολοκληρώσει τη νίκη του. Να ολοκληρώσει μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα, δίνοντας και στέλνοντας και ένα μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη. Να στείλει στα αζήτητα της ιστορίας το Μνημόνιο της λιτότητας και της καταστροφής και να αναζητήσει από κοινού με τους ευρωπαϊκούς λαούς μια προοπτική επανίδρυσης της Ευρώπης σε μια νέα βάση που θα έχει σαν βασικό συστατικό την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι ακόμα δεν καταφέραμε να πάρουμε την κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά βλέπουμε ότι ένας άνεμος αλλαγής φυσάει στην Ευρώπη. Το βλέπουμε όχι μονάχα από το ενδιαφέρον σας, αλλά και από το γεγονός ότι όλα όσα μέχρι χθες μας έλεγαν ότι δεν γίνονται σήμερα είναι αναγκασμένοι να τα συζητήσουν. Και είναι αναγκασμένοι να τα συζητήσουν όλα και θα τα συζητήσουν όλα και θα τα αποδεχθούν όλα στο τέλος, διότι ο δικός τους εκβιασμός είναι πολύ πιο αδύναμος από τον πραγματικό τρομοκρατικό εκβιασμό, από την πιθανότητα μιας συνολικής διάλυσης του ευρώ και της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής συνοχής.

  Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι στις 17 Ιουνίου οι δυνάμεις της ελπίδας στην Ελλάδα θα κερδίσουν τις δυνάμεις του τρόμου και του φόβου. Και η Αριστερά θα πετύχει μια σημαντική ιστορική νίκη απέναντι στον ομοϊδεάτη του κ. Σαρκοζί, στον κ. Σαμαρά που αποτελεί μια ιμιτασιόν εκδοχή του κ. Σαρκοζί στην Ελλάδα. Και πιστεύουμε ότι αυτή η νίκη θα αποτελέσει την αρχή σημαντικών ανακατατάξεων και εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών λαών.
  Ερωτήσεις – Απαντήσεις
  Ερωτήσεις δημοσιογράφων

  Λέτε ότι είσαστε υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της παραμονής στο ευρώ , αλλά την ίδια στιγμή λέτε ότι είσαστε ενάντια στο μνημόνιο που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από την ΕΚΤ. Δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα σε αυτό; Η καταγγελία του μνημονίου δεν θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας;

  Αλ. Τσίπρας: Το αντίθετο. Αντίφαση υπάρχει από αυτούς που υποστηρίζουν ότι μνημόνιο και Ευρωζώνη δεν μπορούν να προχωρήσουν μαζί. Η πολιτική της σκληρής λιτότητας που οδηγεί σε ανθρωπιστική καταστροφή την Ελλάδα είναι μια πολιτική που επιβάλλεται μεν από το μνημόνιο αλλά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ίδια την Ελλάδα σε κατάρρευση χρηματοπιστωτική, σε πιθανή έξοδο από το ευρώ και μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα διαλύσει συνολικά την Ευρωζώνη. Φανταστείτε την Ευρωζώνη σαν μια αλυσίδα από 17 κρίκους . Αν ένας κρίκος σπάσει, βεβαίως και θα καταστραφεί ο κρίκος αλλά θα διαλυθεί και η αλυσίδα . Συνεπώς, είναι απολύτως παράλογοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να καταστρέφουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό αλλά να διατηρούν την Ευρωζώνη ανέπαφη. Και εμείς ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι οφείλουμε απέναντι στην ιστορία να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επειδή πιστεύουνε στην ιδέα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αγωνιζόμαστε για κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Διότι η ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική ή δεν θα υπάρχει.

  Μπορείτε να μας πείτε για την πρόταση της κ. Μέρκελ για το δημοψήφισμα. Είσαστε υπέρ ενός τέτοιου δημοψηφίσματος για την έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας και δευτερεύοντος τι έχετε να πείτε στον Φρανσουά Ολάντ εάν μετανιώνετε το ότι δεν σας δέχτηκε;

  Αλ. Τσίπρας: Η κ. Μέρκελ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ισότιμη εταίρος στην Ευρωζώνη που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σε χώρες της Ευρωζώνης σαν να πρόκειται για χώρες προτεκτοράτο των χωρών με πιστοληπτική δυνατότητα 3

  Α στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος , ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος έχουμε διαδικασίες που προβλέπει το δικό μας σύνταγμα συνεπώς δεν μπορεί η κ. Μέρκελ να ορίζει πότε θα κάνουμε και για ποιο λόγο θα κάνουμε δημοψήφισμα. Σε ότι αφορά τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα του να μην δέχεται με βάση το πρωτόκολλο να συναντήσει αρχηγούς κομμάτων και να θέλει να συναντά μονάχα αρχηγούς κρατών είναι απολύτως κατανοητό αλλά πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι πολύ σύντομα θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα. Και κυρίως θα κληθεί να απαντήσει αν όλα όσα έλεγε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά διότι εάν ο γαλλικός λαός έστειλε τον κ. Σαρκοζί να κάνει διακοπές στο Μαρόκο, τον έστειλε όχι για να αντικατασταθεί από κάποιον που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική αλλά από κάποιον που θα την αλλάξει αυτή την πολιτική.

  Φαίνεται ότι ήδη οι κάλπες θα είναι δημοψηφισματικές οι κάλπες κατά κάποιο τρόπο οι κάλπες; Έτσι δεν είναι; Γιατί είναι αναγκαίο να γίνει ένα επιπλέον δημοψήφισμα;

  Αλ. Τσίπρας: Οι εκλογές στην Ελλάδα θα καθορίσουν την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα, θα εκλέξουν, θα διαμορφώσουν τους συσχετισμούς και θα εκλέξουν νέα κυβέρνηση άρα οι εκλογές είναι το αληθινό δημοψήφισμα για την πραγματική εμπιστοσύνη που μπορεί να δείξει ο λαός στις πολιτικές δυνάμεις . Είναι σαφές για να ολοκληρώσω ότι το δίλημμα και σε αυτή την κάλπη δεν είναι το ψευδές δίλημμα ευρώ ή δραχμή, αλλά είναι το δίλημμα λιτότητα της καταστροφής ή προοπτική ελπίδας με ακύρωση του μνημονίου;

  Σχετικά με το μνημόνιο. Θέλετε να επαναδιαπραγματευθείτε το μνημόνιο; Αυτό όμως σημαίνει ότι υπάρχουν πράγματα μέσα στο μνημόνιο που θέλετε να κρατήσετε και πράγματα που θέτε να απορρίψετε; μπορείτε να μας εξηγήσετε τι θέλετε να απορρίψετε μέσα στο μνημόνιο και τι θα μπορούσατε να κρατήσετε;

  Αλ. Τσίπρας: Το μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση διότι η κόλαση δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην κόλαση και στην καταστροφή. Δεν έχουμε να διαπραγματευτούμε κάτι από το μνημόνιο. Ακυρώθηκε από την ψήφο του λαού στις 6 του Μάη και θα μπει οριστικά στην ιστορία από την ψήφο του ελληνικού λαού στις 17 του Ιούνη. Αυτό που χρειάζεται να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις ηγεσίες τους είναι ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια διαφορετική στρατηγική, κοινή στρατηγική για όλη την Ευρώπη, να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική επανίδρυση της Ευρώπης.

  Αυτό που χρειάζεται να κουβεντιάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους που δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες του νότου και πολύ γρήγορα και την καρδιά και τον πυρήνα της Ευρώπης. Άρα εκεί χρειάζεται μια επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους και εξεύρεση κοινής λύσης απέναντι στο δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών.

  Θεωρείτε ότι οι προτάσεις του κόμματος σας διαστρεβλώνονται από τα μίντια;

  Αλ. Τσίπρας: Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο άλλωστε το γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο Ζαν Λυκ Μελανσόν από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τον ευρωπαϊκό αλλά και από τον γαλλικό τύπο. Όμως τώρα όταν ο λαός μας βάζει μπροστά σε αυτή την μεγάλη ευθύνη είναι αναγκασμένοι όλοι να δουν προσεκτικά τις θέσει μας και τις προτάσεις μας. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί οι προτάσεις αυτές είναι οι μόνες ρεαλιστικές για να αποφύγουμε μια ιστορική τραγωδία στην Ευρώπη συνεπώς κρατήστε αυτές τις προτάσεις γιατί σε λίγο θα δείτε να τις διατυπώνουν και άλλοι αλλά θα έχουν έρθει δεύτεροι.

  Ποια είναι η άποψη σας για τις δηλώσεις ηγετών ευρωπαϊκών κρατών που λένε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών το μνημόνιο θα πρέπει να εφαρμοστεί. Παρ’ όλο που ο ελληνικός λαός θα έχει επιβάλλει θα έχει ζητήσει την ακύρωσή του;

  Αλ. Τσίπρας: Η ουσία σε σχέση με την εφαρμογή ή όχι του Μνημονίου έχει να κάνει με το ότι πρέπει να σταματήσουν οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών λαών να ζητούν από τους ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώνουν, να βάλουν τα λεφτά τους σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Διότι το Μνημόνιο, πέρα από απάνθρωπο και βάρβαρο, είναι και απολύτως αναποτελεσματικό. Αν συνεχίσει η εφαρμογή του σε 3-4 μήνες θα είμαστε μπροστά στην ανάγκη 3ου πακέτου στήριξης και 2ης αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα. Συνεπώς, αυτοί που κάνουν αυτές τις δηλώσεις πρέπει να έχουν επίγνωση ότι ζητάνε κάτι παράλογο. Ζητάνε την επιμονή στο λάθος, πόσο δε μάλλον όταν το ζητάνε ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έκανε δώρο στην ανθρωπότητα την αξία της δημοκρατίας και σήμερα ο ελληνικός λαός με την ψήφο και τη στάση του είναι αυτός που επαναφέρει την έννοια και την αξία της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Συνεπώς, πρέπει οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια Ένωση χωρίς την αξία της δημοκρατίας, χωρίς να σέβονται την επιλογή των λαών.

  Η ερώτησή μου αφορά την ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική. Ποια είναι η στάση σας απέναντι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά και ποια είναι πολιτική σας για μια πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία, εφόσον συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε όλους αυτούς τους ανθρώπους…

  Αλ. Τσίπρας: Η στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα του ΟΗΕ στη μετανάστευση είναι υποκριτική. Διότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το σύμπτωμα και μάλιστα με όρους που είναι έξω από τις ανθρωπιστικές αξίες και όχι το αίτιο που δημιουργεί το σύμπτωμα. Διότι όσο οι κυβερνήσεις της Ευρώπης επιμένουν να στέλνουν τα εκστρατευτικά σώματα και στρατό στις χώρες εκείνες που βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, τόσο θα έχουμε κατατρεγμένους ανθρώπους οι οποίοι θα ψάχνουν να βρουν διαφυγή σωτηρίας στην Ευρώπη. Και η λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι να πνίξουμε αυτούς τους ανθρώπους στα νερά του Αιγαίου, ούτε να τους κλείσουμε σε στρατόπεδα – φυλακές, αλλά η λύση είναι να προσπαθήσουμε να τους εντάξουμε στον κοινωνικό ιστό και να μοιραστούμε με αλληλεγγύη όλες οι χώρες της Ευρώπης αυτό το πρόβλημα. Άρα, εμείς είμαστε υπέρ της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ και υπέρ της ανάγκης να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

  Υπάρχουν από τις 6 Μάη και μετά αυτοί που λένε ότι θέλουν ανάπτυξη, αλλά μαζί με λιτότητα. Θέλετε μια διαγραφή του χρέους του τύπου του Κίρχνερ στην Αργεντινή.

  Αλ. Τσίπρας: Το πρώτο σκέλος της ερώτησης είναι σαν κάποιος να θέλει να έχει ήλιο, αλλά να έχει και βροχή ταυτόχρονα. Ή ήλιο θα έχει ή βροχή. Για το δεύτερο ερώτημα που αφορά την περίπτωση της Αργεντινής πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν ομοιότητες, αλλά και μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην περίπτωση της Αργεντινής και της Ελλάδας. Δεν θα αναφερθώ στις ομοιότητες γιατί είναι προφανείς, αλλά οι διαφορές είναι ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή ως εθνικό νόμισμα το νόμισμα που έχει και η Γαλλία και η Γερμανία και η Ιταλία και η Ισπανία. Ενώ η Αργεντινή είχε το δικό της νόμισμα απλά ήταν συνδεδεμένο το πέσο με το δολάριο. Με αυτή την έννοια επαναλαμβάνω αυτό που είπα αρχικά ότι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να δουν το ελληνικό πρόβλημα αυτόνομα και να βρουν λύση ξεμπερδεύοντας με το πρόβλημα που λέγεται Ελλάδα, είναι απλά ανόητοι και δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την κοινωνική σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη.

  Στην περίπτωση που καταγγείλετε το Μνημόνιο και διακόψουν τη χρηματοδότηση οι πιστωτές, πως θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Και. Επίσης, με ποιον θα κυβερνήσετε σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία;

  Αλ. Τσίπρας: Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα πρέπει να σας πω ότι οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα κινδυνεύουν αν εφαρμοστεί το Μνημόνιο. Διότι το Μνημόνιο προβλέπει ένα ειδικό ταμείο όπου όλα τα έσοδα του κράτους πηγαίνουν εκεί, προκειμένου κατά προτεραιότητα να πηγαίνουν χρήματα στους πιστωτές και ότι περισσεύει θα πηγαίνει για τους μισούς και τις συντάξεις.

  Σε ότι αφορά την αδυναμία να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις εγώ θα σας έλεγα το εξής: η απάντηση για το ότι δεν πρόκειται ποτέ με τόση μεγάλη ευκολία να σταματήσει η χρηματοδότηση στην Ελλάδα έχει δοθεί απ’ αυτά που είπε ο Jean – Luc MELENCHON. Ο οποίος εισαγωγικά μας εξήγησε με ποιο τρόπο είναι διασυνδεδεμένο το γαλλικό τραπεζικό σύστημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα , με ποιο τρόπο είναι διασυνδεδεμένη η πορεία και η μοίρα της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή οικονομία. Που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα μία ενέργεια μονομερή μάλιστα διακοπής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα θα σήμαινε ένα απονενοημένο διάβημα για την ίδια την ευρωζώνη και φυσικά για εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Εμείς όμως δεν θέλουμε να φτάσουμε έως εκεί. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να εκβιάσουμε τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Είμαστε εδώ για να πείσουμε τους λαούς να αγωνιστούμε και να πιέσουμε τις κυβερνήσεις τους να δουν κατάματα την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ιστορική ευθύνη να αλλάξουν την πολιτική της λιτότητας που καταστρέφει την Ευρώπη. Και σε ότι αφορά το ερώτημα με ποιους θα κυβερνήσουμε είναι από την πρώτη στιγμή διατυπωμένη η απάντηση μας, εμείς διεκδικούμε μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Θα απευθυνθούμε δηλαδή πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς στις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να υιοθετήσουν το πρόγραμμά μας.

  Υπάρχει σύμπτυξη μεταξύ Αριστερού μετώπου στην Γαλλία και του ΣΥΡΙΖΑ και πως σκοπεύετε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

  Αλ. Τσίπρας: Δεν γνωριστήκαμε σήμερα. Είμαστε πολλά χρόνια συναγωνιστές και σύντροφοι στα πλαίσια του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς . Για εμάς ήταν μια μεγάλη χαρά η σημαντική καταγραφή του Jean – Luc MELENCHON στις γαλλικές προεδρικές εκλογές γιατί έβαλε στη συζήτηση στην Γαλλία στην ατζέντα τις θέσεις της Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση. Και κυρίως γιατί με αυτή τη μεγάλη δύναμη της Αριστεράς στη Γαλλία ο πρόεδρος Ολάντ γνωρίζει ότι δεν μπορεί με ευκολία να αθετήσει τις υποσχέσεις του και να γίνει ένας Ολαντρέ-ου διότι θα έχει ως αποτέλεσμα αυτό την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα.

  Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: