Α. Τσίπρας: Σύμβαση ναι, μνημόνιο όχι

         «Ο Γλέζος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εθνικός ηγέτης»

     Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο Αλέξης Τσίπρας διέλυσε ορισμένες απορίες και δημιούργησε νέες.  Υποστήριξε ότι το μνημόνιο στις 18 Ιουνίου δεν θα υπάρχει, αν βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα το έχει ακυρώσει ο λαός με την ψήφο του.  Το μνημόνιο ωστόσο είναι μέρος της δανειακής σύμβασης την οποία  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να καταγγείλει μονομερώς  «εκτός αν μας αναγκάσουν».    Αναφερόμενος στη δανειακή σύμβαση τόνισε την ανάγκη να την αναθεωρήσουμε και να την επαναδιαπραγματευτούμε, ενώ απορίες παραμένουν για την αναγνώριση όλου ή μέρους του χρέους και στο ζήτημα της συγκρότησης μιας επιτροπής λογιστικού ελέγχου. 

 

Για το μνημόνιο είπε ότι το ακυρώνει ο λαός με την ψήφο του και «τώρα ήρθε η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει το δικό του σχέδιο στην Ευρώπη, που έχει στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά χωρίς να διαλύει τους μικρομεσαίους και τους ανέργους, καθώς στόχος του είναι η ανάπτυξη.  Μιλάει δηλαδή για κατάργηση των πιο αντιλαϊκών όρων του μνημονίου μέσα από ένα νέο δρόμο ανάπτυξης.  Δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε στάση, ούτε σε μορατόριουμ πληρωμών εκτός αν μας πουν «φύγετε από το ευρώ δεν σας δίνουμε δεκάρα».  Αν γίνει αυτό τότε » θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε τις πληρωμές στους πιστωτές»  καθώς η άλλη λύση θα ήταν να «μην πληρώνουμε τις κοινωνικές ανάγκες του κράτους (μισθούς, συντάξεις, νοσοκομεία).  Πλούτος θα παραχθεί μέσα από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι τα χρήματα που λαμβάνει η Ελλάδα, δεν πρέπει να πηγαίνουν πλέον μόνο στους τόκους και τις τράπεζες, αλλά στην ανάπτυξη. «Η Μέρκελ πλέον απομονώνεται. Έχουμε παντού συμμάχους στην Ευρώπη. Παντού, εκτός από την Ελλάδα. Εδώ έχουμε τους Σαμαρά και Βενιζέλο που θέλουν να συμμαχήσουν με τη Μέρκελ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.    Πρόκειται για μια μάλλον αισιόδοξη εκτίμηση για την κατάσταση και τις συμμαχίες στην Ευρώπη, καθώς ακόμα και ο σοσιαλδημοκράτης Ολάντ επιμένει σε αναπτυξιακά μέτρα παράλληλα με τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας.

Για τις καταθέσεις των πολιτών ο κ. Τσιπρας τόνισε ότι είναι απόλυτα εγγυημένες όχι μόνο το Σύνταγμα αλλά και η Ευρωζωνη.
Δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει όλες τις αλλαγές στα εργασιακά, θα στηρίξει τους αδύναμους και όσους επλήγησαν από το κούρεμα του χρέους, ενώ επισήμανε ότι όσοι βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό θα πρέπει πρώτα να έχουν πληρώσει τους φόρους τους και να έχει ελεγχθεί το πόθεν εσχες. Σημείωσε ότι πρέπει να αποκτήσουμε περιουσιολόγιο και να φορολογείται ο καθένας ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα.

Αναφερόμενος στον Μανώλη Γλέζο, τον άδειασε μετά πολλών επαίνων.  Είπε ότι «έχει κατακτήσει τη δυνατότητα να καταθέτει τις δικές του προτάσεις» εξηγώντας ότι εξέφρασε μια προσωπική ιδέα η οποία δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Γλέζος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι εθνικός ηγέτης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ένα καθαρό και απόλυτα εξειδικευμένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής σκοπεύει να καταρτίσει και να θέσει ενώπιον των πολιτών ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ασάφειες και θολά σημεία γνωρίζοντας ότι πάνω στο θέμα αυτό θα κριθεί η εκλογική αναμέτρηση στις 17 Ιουνίου.  Προτεραιότητα για το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η «ομογενοποίηση» αυτών των απόψεων και η ευθυγράμμιση όλων των στελεχών σε μια κεντρική γραμμή.

Στοιχεία από το skai.gr

One thought on “Α. Τσίπρας: Σύμβαση ναι, μνημόνιο όχι

 • 26 Μαΐου 2012 at 13:30
  Permalink

  Η Δανειακή σύμβαση λοιπόν οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διαρκή πτώχευση της χώρας μας, στην εξαθλίωση του λαού μας, τη διάλυση του κοινωνικού μας ιστού, στην παραχώρηση του πλούτου μας για να τον εκμεταλλεύονται άλλοι, και σταδιακά στην απώλεια της Εθνικής μας κυριαρχίας. («Δεν ήλθαμε να σας υποδουλώσουμε αλλά να σας βοηθήσουμε», δήλωσε κυνικά ο κ. Σούλτς).
  Μια τέτοια σύμβαση λοιπόν την καταγγέλλεις μονομερώς στο Ελληνικό κοινοβούλιο, και δεν διαπραγματεύεσαι αν τα παραπάνω συμβούν σε δύο ή σε πέντε χρόνια. Η συνεργασία με τη Ευρώπη δεν χρειάζεται τη μεσολάβηση του ΔΝΤ.
  Τα τρομοκρατικά διλλήματα των διεφθαρμένων και υποταγμένων , δραχμή-ευρώ, δεξιά-αριστερά, Σαμαράς-Τσίπρας, δεν θα δίνονται μισθοί και συντάξεις, θα βρέχει, θα χιονίζει, θα κρυώνουμε,,,,,, το σύστημα ας τα απευθύνει σε κάφρους και όχι στους Έλληνες. Στις 17/6/2012 ο ανεξάρτητος Έλληνας θα τρομοκρατήσει τους τρομοκράτες.

  Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: