Τι έκανες στην Ευρώπη, Αλέξη;
Θετικά αποτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αμβούργο το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου. Τα φλας έπεσαν όπως ήταν αναμενόμενο στη συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μια χειραψία ο συμβολισμός της οποίας ήταν μεγάλος: Από τη μία πλευρά τερμάτισε το άτυπο εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, από την άλλη πλευρά όμως έδειξε και τις τάσεις φιλοευρωπαϊκής συνδιαλλαγής που κυριαρχούν στην ηγεσία του κόμματος, στην προσπάθεια ο Αλέξης Τσίπρας να φανεί «πρωθυπουργήσιμος».
Με μια φράση του Πάνου Σκουρλέτη, η Κουμουνδούρου πιστεύει ότι «ο κ. Σουλτς δείχνει το αυτονόητο, που θα έπρεπε να είχε γίνει, δηλαδή ότι πρέπει η ευρωπαϊκή θεσμική διάρθρωση να συναντά όλους εκείνους που οι ίδιες οι κοινωνίες τους τους έχουν κατατάξει σε ένα συγκεκριμένο ρόλο και σκοπό. Νομίζω, θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις».
Το πρόγραμμα ήταν ως εξής:
Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ομιλία στο προεδρείο της GUE στο Ευρωκοινοβούλιο (αίθουσα PHS 1C51), ενώ αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz, πραγματοποίησε συνάντηση μαζί του. Την Παρασκευή στο Βερολίνο έγινε συνάντηση με την Sahra Wagenknecht (Αντιπρόεδρο του Die Linke και της Κ.Ο. του Die Linke) στη Γερμανική Βουλή, συνάντηση στα γραφεία του Die Linke με Gregor Gysi, Πρόεδρο της Κ.Ο. του Die Linke, Diether Dehm, βουλευτή του Die Linke και οικονομικό διευθυντή του ΚΕΑ, Wolfgang Gehrcke, βουλευτή MP, Υπεύθυνο Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Die Linke. Το Σάββατο στο Αμβούργο ο Αλ. Τσίπρας ήταν προσκεκλημένος στο Συνέδριο του Ιδρύματος Zeit – Stiftung της εφημερίδας Die Zeit, ως κεντρικός ομιλητής στην ενότητα «Το μέλλον της Ελλάδας – Το μέλλον της Ευρώπης». Επίσης, στο κέντρο του Αμβούργου ο Αλ. Τσίπρας πραγματοποίησε ομιλία στην καμπάνια του Die Linke για την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.
Χαρακτηριστικές δηλώσεις του διημέρου
Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς:
«Η πρόσκληση αυτή, επιβεβαιώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο πιο δημοκρατικός θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, επιβεβαιώνει την πεποίθηση του ίδιου του Προέδρου του Κοινοβουλίου ότι μέσα από τον διάλογο μπορούμε να πετύχουμε βήματα προσέγγισης, ακόμα κι αν διαφωνούμε».
«Η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα και οφείλουμε να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στα κοινά μας προβλήματα».
Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Gabi Zimmer:
«Μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να πείσουμε για το ότι η διέξοδος από την κρίση δεν είναι η διάσωση πτωχευμένων τραπεζών και η καταδίκη των λαών στη λιτότητα. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή».
Δηλώσεις στο περιθώριο επαφών με το κόμμα Die Linke:
«Ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι οι περίφημες «υποχρεώσεις» που πρέπει να τηρήσουμε, μας οδηγούν στην απομόνωση από την Ευρώπη και οδηγούν την ίδια την Ευρώπη σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Διότι, αν το νέο πακέτο των σκληρών και βάρβαρων μέτρων έρθει στη Βουλή, υπερψηφισθεί και υλοποιηθεί, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σ’ ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα, αλλά, ταυτόχρονα, αυτό εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη».