Αλαβάνος: Καμία ελπίδα για αποκατάσταση μισθών και θέσεων εργασίας εντός ευρωζώνης

Έξοδος από το ευρώ  και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα η μόνη λύση 

«Δεν υπάρχουν μέσες λύσεις για το ευρώ, είναι η εποχή των μεγάλων διλημμάτων και των μεγάλων επιλογών»

Ο Αλέκος Αλαβάνος παραχώρησε συνέντευξη στο «Βήμα TV» (δείτε εδώ το βίντεο της συνέντευξης) στο διευθυντή της εφημερίδας Αντώνη Καρακούση στην οποία τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία έξοδος από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων με αποκατάσταση των μισθών και δημιουργία νέων σταθερών θέσεων απασχόλησης χωρίς έξοδο από το ευρώ και ρήξη με την Ε.Ε στο ζήτημα του χρέους κ.α.

.Τώρα πως γίνεται σε συνέντευξη  26 λεπτών να μην βγει είδηση για τη στάση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς στις εκλογές παραμένει μυστήριο, που δικαιολογείται εν μέρει από το συνέδριο που ξεκινάει αύριο του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής για να αποφασίσει αυτό ακριβώς το θέμα.

Ο Αλέκος Αλαβάνος ήταν κατηγορηματικός η Αριστερά  δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσης και μπορεί να ανοίξει δρόμο αποκατάστασης των μισθών και δημιουργίας θέσεων εργασίας μόνο αν φύγει από το Ευρώ, συγκρουστεί με την Ε.Ε και αρνηθεί τη δανειακή σύμβαση και την αποπληρωμή του χρέους.

-Ο Α.Α υπογραμμίζει ότι αυτή η Αριστερά όπως την ξέρουμε σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον και πρέπει να αλλάξει και να ενωθεί.

-Ασκεί κριτική χωρίς να κατονομάσει στον Αλέξη Τσίπρα και το Συνασπισμό λέγοντας χαρακτηριστικά :  «Σήμερα δεν είναι έντιμο απέναντι στην κοινωνία να λες ότι «ξέρεις εγώ είμαι η Αριστερά και θα καταργήσω όλους τους νόμους του μνημονίου και θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν και θα αποκαταστήσω όλους τους μισθούς αλλά θα μείνω και στην ευρωζώνη» .

Αλέξη αυτό δεν γίνεται

 «Αυτό δεν γίνεται και εγώ ενοχλούμαι που ένα μεγάλο τμήμα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς έχει αυτή την τοποθέτηση»

Παρομοιάζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με το κινηματογραφικό έργο «ο Ναυγαγός» με τον Τομ Χανκς, ο οποίος είναι μόνος του σε ένα νησί και επιβιώνει σε μια αφόρητη ζωή αλλά παίρνει τελικά την πρωτοβουλία με τα δικά του μέσα να φτιάξει μια σχεδία και σηκώνεται και φεύγει με τη σχεδία:

«Οι δέκα ημέρες, πόσες χρειαστήκανε, που έχασε και την παρέα του, αυτή τη φατσούλα που είχε φτιάξει, που έχασε και τα φαγητά που είχε πάρει μαζί του, που η σχεδία είχε μισοδιαλυθεί ώσπου να μπορέσει να πιάσει εκείνο το μεγάλο πετρελαιοφόρο που περνούσε, οι δέκα αυτές ημέρες ήταν πιο δύσκολες από εκείνες στο νησί, είχαν πολύ περισσότερο  κίνδυνο, η ζωή του ήταν λιγότερο ασφαλής, αλλά ήταν αναγκαίες αυτές οι δέκα ημέρες για να ξαναγυρίσει στην παλιά του ζωή, άλλο ότι δεν βρήκε τη γυναίκα του πια…».

Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στην ΕΕ, δηλαδή με την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που επιβάλλει η Γερμανία δεν μπορεί να υπάρξει μια διέξοδος και η πρόταση που κάνουμε είναι αυτή, να αναζητήσεις ένα εθνικό νόμισμα από τη στιγμή που δεν μπορεί να ανταποκριθεί η ΕΕ».

Στην ερώτηση αν υπάρχει μέση λύση για την Ευρώπη;

«Αυτόν τον καιρό δεν υπάρχουν µέσες λύσεις, είναι η εποχή των µεγάλων διληµµάτων και των µεγάλων επιλογών Τα πραγματικά ερωτήματα είναι  με ποιον τρόπο θα σταµατήσει η ανεργία να χτυπάει νέους και μεγαλύτερους . Πώς θα µπορέσει να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης. Πώς θα σταµατήσουν να κλείνουν τα µαγαζιά. Από εκεί ξεκινάω και δεν βλέπω καµία ελπίδα µε το πρόγραµµα αυτό το οποίο υπάρχει

Ολόκληρη η συνέντευξη σε pdf

Απάντηση