Αλ.Παπαρήγα: απάντηση στον «τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ»

Το διμέτωπο αγώνα απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το ΚΚΕ, αν και εμφανώς με λεπτές αναπροσαρμογές στην προεκλογική του τακτική, όπως φάνηκε από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Αλέκα Παπαρήγα στον Περισσό. Από τη μία μεριά το ΚΚΕ χτυπά την «κινδυνολογία της ΝΔ», από την άλλη την «άνευ προηγουμένου τυχοδιωκτική εφησύχαση που καλλιεργεί  ο ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνοντας ότι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι αντεπίεθεση του λαϊκού κινήματος ή εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων.

Η Αλέκα Παπαρήγα περιέγραψε με μελανά χρώματα την επόμενη ημέρα για τους εργαζόμενους, «με όποια κυβέρνηση και αν σχηματισθεί»: Ανάπτυξη με λιτότητα και δημοσιονομική σταθερότητα σε βάρος του λαού, εκτίμησε η γ.γ. του ΚΚΕ ότι έρχεται, αφού αντικειμενικά η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας επαναδιαπραγμάτευσης και ενός νέου κουρέματος, αλλά και την έξοδο από το ευρώ «με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κρατικής χρεοκοπίας». Η θέση του ΚΚΕ κωδικοποιήθηκε σε 4 μόλις προτάσεις: α. Καταγγελία δανειακής σύμβασης και μνημονίου, β. πλήρης σταθερή εργασία, γ. αποκλειστικά δημόσια υγεία παιδεία ασφάλιση και δ. φορολογία κερδών 45% και κατάργηση φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο.

Με άλμα στη Λαϊκή Εξουσία

Εν συνεχεία, η Αλ. Παπαρήγα περιέγραψε με αναλυτικό σχετικά τρόπο «ποια είναι η εξουσία και η κυβέρνηση που χρειάζεται ο λαός». Πρόκειται για τη στρατηγική πρόταση της λαϊκής εξουσίας, όπου θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού με την ανάδειξη «λαϊκών αντιπροσώπων». Πρόκειται για μια πρώτη ακατέργαστη μορφή ελληνικού τύπου Σοβιέτ την οποία είχε παρουσιάσει και σε σχετική ομιλία της στην Πάτρα (την οποία το mao.gr παρουσίασε εδώ). Η αντίφαση στην πρόταση που καταθέτει το ΚΚΕ είναι ότι ενώ διασαφηνίζει τα βήματα προς την εναλλακτική της αστικής εξουσία, αποσιωπά τα πρώτα βήματα: Πώς θα γίνει η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ευρώ; Στην πρόταση που κατέθεσε σήμερα δεν υπάρχει καν το ίδιο το αίτημα. Πώς θα ανατραπεί η κυβέρνηση;

Άρνηση μετώπων

Τη χαρακτηριστική άρνηση του κόμματος να συνεργαστεί με άλλους πολιτικούς χώρους μετεκλογικά επανέλαβε η γ.γ. του ΚΚΕ. Μετά από ερώτηση του mao.gr αν το ΚΚΕ σκοπεύει μετεκλογικά να συνεργαστεί με άλλες δυνάμεις για ένα αντι-ΕΕ μέτωπο, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι «το αίτημα για αποδέσμευση από την ΕΕ είναι δεμένο με την ταξική πάλη στην Ελλάδα, συνδέεται με την εργατική λαϊκή εξουσία, η αποδέσμευση είναι ένα πρώτο βήμα». Επί της ουσίας, απάντησε ότι προϋπόθεση για τη δημιουργία μετώπων είναι η στρατηγική συμφωνία.

Επικοινωνιακοί ελιγμοί

Παρά το γεγονός ότι η Αλέκα Παπαρήγα δεν χαρίστηκε καθόλου στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός είναι ότι συντελέστηκε μια ελαφριά μετατόπιση από τις αρχικές σκληρές φραστικές επιθέσεις, σε μια πιο εμπεριστατωμένη προγραμματική κριτική. Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Περισσού αναμορφώθηκε έτσι ώστε να υπηρετεί μια νέα επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος: Το κεντρικό σύνθημα  στο πανό πίσω από την γ.γ. ήταν «πρωταγωνιστής ο λαός», ενώ έφυγαν οι ευθείες αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ. Περαιτέρω φαίνεται ότι το επιτελείο του Περισσού αποφάσισε να εκθέσει αποκλειστικά την Αλέκα Παπαρήγα σε αυτή την εκλογική μάχη, αφού μόνο το πρόσωπό της εμφανίζεται στα πλάνα, χωρίς να πλαισιώνεται από τους υπέυθυνους τύπου, Μ. Μαϊλη και Π. Μεντρέκα.

Δείχνουν ΣΥΡΙΖΑ για ύπουλο πόλεμο

Παρά το χαμήλωμα των τόνων, ενδιαφέρον είχε η απάντηση της γ.γ. του ΚΚΕ μετά από ερώτηση της Παναγιώτας Μπίτσικα (Βήμα) πώς δικαιολογείται ένα δισέλιδο άρθρο στον κυριακάτικο Ριζοσπάστη ως απάντηση σε μια ανάρτηση ενός ανώνυμου μπλογκ. Πρόκειται για μια ανάρτηση που έγινε ανάρπαστη καθώς υπογράφεται αορίστως από «μέλη και στελέχη του ΚΚΕ» τα οποία δηλώνουν ότι το κόμμα τους «βρίσκεται σε πορεία απομόνωσης από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, από τον ελληνικό λαό, εξ αιτίας της πολιτικής γραμμής που ακολουθεί, χρόνια τώρα, η ηγεσία του». Η Αλέκα Παπαρήγα είπε με άμεσο τρόπο ότι υπεύθυνος για αυτού του είδους τα δημοσιεύματα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και πως σε αυτόν απαντούσε το άρθρο του Ριζοσπάστη.  Μίλησε για κόμματα, κέντρα και παράκεντρα, και τόνισε πως μετά τις εκλογές θα γίνουν συγκεκριμένες αναφορές και καταγγελίες.

One thought on “Αλ.Παπαρήγα: απάντηση στον «τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ»

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: