Άνοιγμα Αλέκας υπό όρους στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μια ανεπαίσθητη μετατόπιση στην πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ παρατήρησαν όσοι παρακολούθησαν τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα για τις πολιτικές εξελίξεις. Μπορεί τους τίτλους των ρεπορτάζ να μονοπώλησε η προτροπή της γενικής γραμματέως «να διορθώσει ο λαός την ψήφο του», ωστόσο μια ερώτηση του Πριν για το πώς αντιμετωπίζει ο Περισσός το ενδεχόμενο συγκρότησης συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων σε μια  αντιΕΕ κατεύθυνση, όπως υπέδειξε και η προεκλογική επιστολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς το ΚΚΕ, απέσπασε μια ενδιαφέρουσα απάντηση.

Συνοπτικά, η Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι το κόμμα της απευθύνεται κατά προτεραιότητα όχι σε πολιτικούς φορείς αλλά σε κοινωνικές δυνάμεις. Και πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για κάθε συμμαχία είναι να ξεκαθαρίσει καθένας τις σχέσεις με τις αριστερές δυνάμεις εντός κι εκτός εισαγωγικών που συνεργάζονται με την κυβέρνηση, εννοώντας προφανώς τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, το μήνυμα ήταν «αραιώστε με τον ΣΥΡΙΖΑ και το σκεφτόμαστε».

Αναλυτικά, η Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι «από το 1996 ακόμα, το ΚΚΕ έχει προτείνει τη συμμαχία, μπορείς να βρεις πολλές ονομασίες, μέτωπο το λες, η συμμαχία είναι πιο κατανοητό, αλλά δεν έχει σημασία, είναι θέμα φραστικό, των αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, τις οποίες τις προσδιορίζουμε». Συμπλήρωσε ότι «η πολιτική συμμαχιών του Κόμματος ξεκινά -και το γράφει το Συνέδριό μας- από τα κάτω. Ακόμα κι αν είχαμε πέντε κόμματα που συμφωνούσαν μεταξύ μας, αυτή θα ήταν η προτεραιότητα, από τα κάτω. Δηλαδή εργατική τάξη, φτωχά λαϊκά στρώματα», προσθέτοντας ότι «αυτή θα είναι μια συμμαχία η οποία αναμφισβήτητα στην εξέλιξή της πολιτικοποιείται και έχει και πολιτικούς στόχους».

Η Αλέκα Παπαρήγα κατέληξε: «Πρέπει να τοποθετηθεί η κάθε δύναμη, θεωρητικά το λέω, δεν απευθύνομαι σε κάποια συγκεκριμένη, σε αυτό που λένε αριστερός χώρος και αριστερές δυνάμεις. Με την μη κυβερνώσα αριστερά τύπου ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο με την κυβερνώσα αριστερά, εμείς σχέση δεν έχουμε. Όταν λέω σχέση δεν έχουμε, εννοώ δεν μπορούμε να τις εντάσσουμε μέσα στη συμμαχία αύριο ή μεθαύριο, ή να κάνουμε συζητήσεις μαζί τους για την ενότητα της Αριστεράς. Δεν μπορείς να έχεις συνεργασία με κυβερνητικό κόμμα. Με κανένα κυβερνητικό κόμμα. Δεν θα γίνεις σαν το Μπάαθ της Συρίας -δεν το λέω για εμάς γιατί εμείς δεν κινδυνεύουμε από αυτό- που ξέρετε τι ήταν, οι συμμαχίες ήταν ιδιαίτερου τύπου, ήταν με επίκεντρο το κυβερνητικό κόμμα. Λοιπόν μερικοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Γιατί τώρα συνεργασίες και μέτωπα και συμμαχίες και την ίδια ώρα συζητάμε με κόμμα που διεκδικεί κυβερνητική θέση και μάλιστα όχι συμμετοχή στην κυβέρνηση, αλλά κυβέρνηση και πρωθυπουργία και να μιλάμε για τα κινήματα, με συγχωρείτε, είναι αστεία πράγματα«.

Όλη η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα εδώ.

One thought on “Άνοιγμα Αλέκας υπό όρους στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: