Δημοσκόπηση: Το 7,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίστηκε στη Χρυσή Αυγή στη Β’ Αθηνών

Φόβος, φτώχεια και παράνοια στη Β’ Αθηνών ενισχύουν το φιλοναζιστικό κόμμα 

Ιδιαίτερα ανησυχητικά παρά κάποια ελπιδοφόρα στοιχεία και την συνεχόμενη φθορά των δυνάμεων του παλιού δικομματισμού και του Μνημονίου είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Alco,  που διενεργήθηκε στη Β’ Αθήνας για λογαριασμό του thepaper.gr.

Tα ποσοστά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.  Τα δύο κόμματα υστερούν κατά πολύ των ποσοστών που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει την μικρότερη φθορά, η ΔΗΜΑΡ χάνει σχεδόν την μισή της δύναμη, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ (πλέον είναι τέταρτο κόμμα με 7%) και της Χρυσής Αυγής που «εκτοξεύεται» από το 6,3% στο… 11,2%.

1may2

 

Όπως φαίνεται από την πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, συγκεντρώνοντας ποσοστό 16,4% έναντι 15,4% της Νέας Δημοκρατίας, με τη Χρυσή Αυγή να είναι στην τρίτη θέση με 9,7%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, ΠΑΣΟΚ με 5,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,2%, Δημοκρατική Αριστερά με 3,2% και Οικολόγοι Πράσινοι με 1,7%. Το εντυπωσιακό είναι ότι 11,1% των ψηφοφόρων επιλέγουν κόμματα που δεν συμπεριλήφθηκαν στο αρχικό ερωτηματολόγιο χωρίς να έχει διευκρινιστεί πως κατανέμονται.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες απώλειες όχι προς το ΚΚΕ ή άλλα κόμματα της Αριστεράς αλλά προς τη Χρυσή Αυγή, της τάξης του 7,6% (!).  Ένα 2,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ακολουθεί το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου (Σχέδιο Β’) και το ίδιο ποσοστό δείχνει να προτιμά το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου (Συμφωνία για Νέα Ελλάδα).

Σχεδόν εξίσου μεγάλο ποσοστό της ΝΔ της τάξης του 7% (!) φεύγει προς τη Χρυσή Αυγή.

 

Στις συσπειρώσεις, τέλος, οι νεοναζί έχουν «πιάσει ταβάνι» με 89%, ενώ ΝΔ (61%), ΣΥΡΙΖΑ (50%), ΠΑΣΟΚ (51%), ΑΝΕΛ (37%), ΔΗΜΑΡ (39%) δείχνουν να έχουν πολλά περιθώρια συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους.

Σε κάθε περίπτωση ας υπενθυμίσουμε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλήθεια στις τάσεις που καταγράφουν.

Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι όσο η Αριστερά δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο για τη δική της πρόταση και να αντιμετωπίσει και να απομονώσει πολιτικά το νεοφασιστικό κίνδυνο θα βρεθούμε μπροστά σε ακόμα πιο τρομακτικές εξελίξεις.

 

Απάντηση