Νέος φορέας από Αλαβάνο: «Σχέδιο Β»

Συνέντευξη Τύπου για τη συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το Σχέδιο Β για την αριστερή φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, έδωσε την Πέμπτη ο Αλέκος Αλαβάνος.

Ο κεντρικός ομιλητής αρχικά καταδίκασε την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα καταργηθεί το μνημόνιο μέσα στην Ευρωζώνη» σημειώνοντας ότι «έχει ολοκληρωτικά καταρρεύσει δεδομένου του εργαλείου της διακοπής της ρευστότητας σε ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και κάλεσε το λαό να απεγκλωβιστεί από «τη στείρα, νοσηρή και αδιέξοδη αυτή αντιπαράθεση και απέναντι στις δύο εκδοχές του Σχεδίου Α».

Επιπλέον, σημείωσε ότι το θέμα της παραμονής ή της εξόδου από την Ευρωζώνη είναι το σταυροδρόμι υπογραμμίζοντας ότι η έκδοση εθνικού νομίσματος «είναι μια μεγάλη τομή» αλλά και «απολύτως αναγκαία». Περαιτέρω, είπε ότι η αποχώρηση από το ευρώ είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία και την ανάκαμψη» όμως «από μόνη της δεν αρκεί» καθώς είναι απαραίτητη «μια σειρά μετασχηματισμών, αριστερού προσανατολισμού που απευθύνονται όμως σε όλους τους πολίτες».

Αυτές οι τομές είναι: Η άμεση παύση πληρωμών προς τους ξένους δανειστές. Η εθνικοποίηση των τραπεζών. Ο οικονομικός σχεδιασμός. Η παραγωγική ανασυγκρότηση. Η δυναμική παρουσία των δημοσίων επενδύσεων. Η συγκρότηση ενός Κοινωνικού Κράτους.

Για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αλέκος Αλαβάος πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Όπως είπε, «οι θέσεις μας συνιστούν αλλαγές επαναστατικού χαρακτήρα» συμπληρώνοντας ότι «για να προχωρήσουν χρειάζονται συστράτευση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, χρειάζονται άλλες αξίες».

Η πρωτοβουλία του Σχεδίου είναι να κάνει ένα βήμα μπροστά, είπε ο ομιλητής. «Να προχωρήσουμε στη συγκρότηση πολιτικού φορέα με προγραμματικό περιεχόμενο και τίτλο το «Σχέδιο Β’»». Για το σκοπό αυτό ανήγγειλε ιδρυτική  συνέλευση στις 18 και 19 Μαΐου στην Αθήνα. Κάλεσε στη δημιουργία ενός  «γνήσιου, εμπνευσμένου, αισιόδοξου λαϊκού κινήματος νίκης».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η κοινή δράση, και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης «παρά τις δυσκολίες και καθυστερήσεις, υπαρκτών διαφορών με αριστερές και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, με κοινωνικά κινήματα, με ευαισθητοποιημένες ομάδες, με ενεργούς πολίτες».

Απάντηση