Σύγκλιση Αλαβάνου και ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Όλο και εγγύτερα έρχονται το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αν κρίνει κανείς από το πλήθος των εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν από κοινού στελέχη τους, αλλά και από τη σημερινή συνέντευξη που έδωσε ο Αλέκος Αλαβάνος στο Πριν.

Σε αυτήν, ο άτυπος επικεφαλής του Μετώπου απαντά σε ερώτηση για τη συνεύρεση ενός πλατιού πλέον δυναμικού που έχει ταυτόσημες απόψεις για το ευρώ και το χρέος ως εξής:

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Για να κάνω αυτοκριτική, εμείς ως Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής έπρεπε πιο έγκαιρα να είχαμε προχωρήσει στην αλλαγή που κάναμε την άνοιξη και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ήταν πιο έτοιμη να προχωρήσει σε συνεργασίες. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένα πολύ μεγάλο μετωπικό ρεύμα που μπορεί να σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Με αυτή την έννοια, δεν πρέπει να χάσουμε καιρό. Πολύ σύντομα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την έκφραση ενός ανατρεπτικού ριζοσπαστικού ρεύματος».

Στην ίδια συνέντευξη ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει για το παλιό του κόμμα ότι βρίσκεται «απέναντι». Απαντώντας στην ερώτηση αν «μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει εναλλακτική απάντηση», λέει χαρακτηριστικά: «Θα βοηθηθούμε πολύ αν βάλουμε τις συγκρούσεις σε προγραμματικό επίπεδο. Πριν πούμε ότι μια άποψη είναι αριστερή, επαναστατική ή αντικαπιταλιστική, να δούμε προγραμματικά ποια είναι η μεγάλη σύγκρουση. Αυτή κατά τη γνώμη μου έχει σχέση με τα ζητήματα του χρέους, των τραπεζών, του σχεδιασμού. Στο ευρώ γίνεται η μεγάλη σύγκρουση. Από αυτή την άποψη, υπάρχουν δυνάμεις που βρίσκονται στη μία και στην άλλη πλευρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις που έχει αυτοπροσδιορίζεται στην άλλη πλευρά. Η θέση «έξοδος από το ευρώ ίσον καταστροφή», πέρα από προθέσεις, έρχεται και επιβεβαιώνει και στηρίζει τις αντιλήψεις για την κυριαρχία της ευρωζώνης στη χώρα μας. Υπάρχει αξιόλογο αγωνιστικό δυναμικό στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θέλω να πιστεύω ότι θα ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση της ριζοσπαστικής ανατροπής. Καταλαβαίνω τι σημαίνει κομματικός πατριωτισμός, αλλά πάνω από αυτόν είναι η επιβίωση του κόσμου της εργασίας και της χώρας.

Επιπλέον, ο Αλέκος Αλαβάνος σχολιάζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Μνημόνιο μπορεί να καταργηθεί και παράλληλα να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, είπε: «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμό γι’ αυτή τη θέση – θα ήταν αυστηρός. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο 100%«.

Απάντηση