ΑΚΕΛ: Λύση εκτός Μνημονίου σημαίνει έξω από το ευρώ

Μια αφοπλιστική απάντηση που αξίζει δέκα πρωτοσέλιδα δίνει ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε σημερινή του (28 Απριλίου 2013) συνέντευξη στην Αυγή και στη δημοσιογράφο Αναστασία Γιαμαλή. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», τονίζει ο Άντρος Κυπριανού. «Αν μιλάμε για αναζήτηση λύσης έξω από το Μνημόνιο και έξω από την τρόικα, ουσιαστικά μιλάμε για την εξεύρεση λύση εκτός Ευρωζώνης«.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, το ΑΚΕΛ έχει ήδη έτοιμη μια «εμπεριστατωμένη μελέτη περίπου 80 σελίδων«, ένα πραγματικό Plan B που επεξεργάστηκαν ειδικοί επιστήμονες και μελετά τις νομικές και οικονομικές συνέπειες μιας εξόδου από το κοινό νόμισμα και η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στο κόμμα την ερχόμενη εβδομάδα. «Η όποια απόφαση δεν θα είναι εύκολη, αντίθετα θα είναι δύσκολη και οδυνηρή» υπογραμμίζει, για να προσθέσει ότι το σκεπτικό του κόμματος για το ποια λύση θα προκριθεί «θα είναι το πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του κυπριακού λαού και ποια είναι εκείνη η επιλογή που δίνει ελπίδα και προοπτική για άμεση έξοδο από την κρίση». Για το ζήτημα πρόταση του ΑΚΕΛ είναι να αποφασίσει ο κυπριακός λαός μέσω δημοψηφίσματος.

Παρακάτω, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ διευκρινίζει ότι ακόμη και μια απόφαση για έξοδο από το ευρώ «θα πρέπει να γίνει μετά από συνεννόηση με την ΕΕ», καθώς όπως εξηγεί, «μία ξαφνική και απροειδοποίητη έξοδος θα προκαλούσε πολλά προβλήματα».

Για την ιστορία πάντως, ο τίτλος της Αυγής για τη συγκεκριμένη συνέντευξη είναι «δεν υπάρχει εύκολη λύση για την Κύπρο», ενώ στο πρωτοσέλιδο το θέμα έχει τίτλο «ο γραμματέας του ΑΚΕΛ ανοίγει τα χαρτιά του για το ευρώ». Στην πραγματικότητα, το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ταχέως λόγω των δραματικών εξελίξεων στις οφθαλμοφανείς διαπιστώσεις που αρνείται να κάνει ή να προβλέψει η Κουμουνδούρου. Ότι δηλαδή Μνημόνιο και ευρώ «είναι αδέρφια δίδυμα» που έλεγε και το παλιό ποδοσφαιρικό σύνθημα…

Απάντηση