Το Χρηματοδικείο των Βρυξελλών αποφάσισε: η Ελλάδα στην αγχόνη

Και μάλιστα ο μελλοθάνατος θα πρέπει να περάσει μόνος του τη θηλιά στο λαιμό του.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε κείμενο συμπερασμάτων για τα επόμενα βήματα στα οποία πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει το πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το κείμενο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι η νέα συμφωνία αλλά οι «ελάχιστες απαιτήσεις» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για αυτή. Η τελική συμφωνία αναμένεται ακόμα χειρότερη. Η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα και για αντάλλαγμα δεν εξασφάλισε ούτε καν ρευστότητα για τις τράπεζες. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να αυξήσει τη ρευστότητα μέσω ELA πριν ψηφιστούν όλα τα μέτρα.

Η κυβέρνηση υπέγραψε μεταξύ άλλων ότι

«ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.»

Το μόνο που προβλέπεται είναι μια αόριστη αναφορά να εξετάσει το Eurogroup μελλοντικά «εάν είναι απαραίτητο» (!) «πιθανά»  (!!) νέα μέτρα («ενδεχόμενη» (!!!) μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής ) για να εξομαλύνει ακόμα περισσότερο την εξυπηρέτηση του χρέους, και να εξασφαλίσει ότι η μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμα επίπεδα.  Όπως σημειώνεται αυτά τα μέτρα «θα υπόκεινται στον όρο της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε ένα νέο πιθανό πρόγραμμα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών και θα εξεταστούν μετά την θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης!».

Στα μέτρα περιλαμβάνονται ημιαυτόματες περικοπές σε περιπτώσεις αποκλίσεων από φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος αφού αναζητηθεί συμβουλή από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και υπό την αίρεση της προηγούμενης έγκρισης των θεσμών!

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel έχει χαρακτηρίσει τα μέτρα ως κατάλογο με φρικαλεότητες.  Από τα ελάχιστα που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να μην μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου ύψους 50 δις για ξεπούλημα αλλά σε πιστωτικό ταμείο υπό την υψηλή εποπτεία των θεσμών.

Τα μέτρα που δέχτηκε να υλοποιήσει η ελληνικη κυβέρνηση ξεπερνούν και την πιο αρωστημένη φαντασία.

Διαβάστε αναλυτικά τι περιέχει η «νέα συνθήκη των Βερσαλιών» 

Η Γκάρντιαν περιγράφει την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ ως «άσκηση διανοητικού βασανιστήριου».

Ο Α. Τσίπρας άκουσε κατά τη συνάντηση από την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λένε ότι η Ελλάδα είτε θα καταστεί ο ειδικού τύπου «ασθενής» της Ευρωζώνης, συμφωνώντας να περάσει άμεσα από τη Βουλή σαρωτικές μεταρρυθμίσεις είτε θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και θα δει τις τράπεζές της να καταρρέουν. Ο εν λόγω Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για «εκτεταμένο εικονικό πνιγμό», σε μια προσπάθεια να πειστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να συμφωνήσει.

 

 

1. Η Μέρκελ μίλησε για «ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία» που θα ψηφίσει τα φαστ-τρακ μέτρα στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) είναι ήδη μιλημένα κι έχουν πει το Ο.Κ.

2. Το κουστούμι του μελλοθάνατου είναι ήδη έτοιμο, όπως ανακοίνωσε η Μέρκελ. Οι νόμοι που πρέπει να περαστούν είναι ήδη καθαρογραμμένοι! Ο μελλοθάνατος θα το φορέσει οικειοθελώς ή θα του το φορέσουν με το ζόρι;

3. Έτοιμη είναι και η άτυπη τετρακομματική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ψηφίζει εδώ κι εμπρός τα φονικά μέτρα.

4. Ακόμα κι ο Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο, παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι «υφεσιακά», όμως έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στις επενδύσεις που ΘΑ έρθουν.

5. Ποιος είπε πως ό,τι γράφει δεν ξεγράφει; Η Μέρκελ μίλησε καθαρά για ΑΝΑΚΛΗΣΗ των νόμων που έχουν ψηφιστεί από την τωρινή κυβέρνηση! Στο κείμενο συμπερασμάτων τονίζεται χαρακτηριστικά: «Εξαιρουμένου του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, τις νομοθεσίες που εισήχθησαν σε αντίθεση με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αντιστρέφοντας προηγούμενες δεσμεύσεις ή αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα ισοδύναμα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν μετέπειτα.» Το μόνο που πέτυχε η κυβέρνηση είναι ότι πήρε δέσμευση ότι δεν θα χρειαστεί να πάρει πίσω τις προσλήψεις που έκανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπειρε ανέμους, τώρα θα θερίσει θύελλες. Η αριστερή παρένθεση έκλεισε οριστικά

Χρηματοπιστωτικό ίδρυμα καλεί δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να παραιτηθεί. Το είδαμε και αυτό
Χρηματοπιστωτικό ίδρυμα καλεί δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να παραιτηθεί. Το είδαμε και αυτό

                 
6. Κρίμα για το παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης μέσω social media που με τα hashtag #ThisIsACoup και #TsiprasLeaveEuSummit  καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει εδώ και τώρα από αυτή την άνευ όρων και ορίων διαδικασία εξευτελισμού και ταπείνωσης στις Βρυξέλλες. Διαβάστε την έκκληση δημοσιογράφων στον πρωθυπουργό ώστε να μην επιτραπεί ο εξευτελισμός του ελληνικού λαού.    

Απάντηση