Τσίπρας στο Ακροπόλ: «Εμείς θα στηρίξουμε τους υποψηφίους του ΚΚΕ στο Β’ γύρο»

Τη Δευτέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε Αττική, Αθήνα και Πειραιά στο θέατρο Ακροπόλ.  Το θέατρο ήταν κατάμεστο, αρκετός κόσμος παρέμεινε στον δρόμο έξω από αυτό, ενώ το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδες.  Οι συγκρίσεις με την υπέρμετρη μιντιακή προβολή της εκδήλωσης της «Πρωτοβουλίας των 58» στον ίδιο χώρο αναπόφευκτες. Ναι το θέατρο γεμίζει με 1.000 άτομα και τα μνημονιακά ΜΜΕ –στην περίπτωση των «58»- μιλούσαν για 3.000!

Βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολύ περισσότερο κόσμο,  κάτι που δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς ωστόσο, καθώς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι «κυβέρνηση εν αναμονή».  Ο κόσμος που γέμισε το θέατρο και το δρόμο ήταν σχεδόν όλοι μέλη ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φάνηκε και από την προχωρημένη ηλικιακά σύνθεση του κοινού με πολύ χαμηλή εκπροσώπηση της νεολαίας. Παρά την ικανοποίηση για την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού,  η εκδήλωση μάλλον επιβεβαιώνει ότι η απήχηση της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και η συμπάθεια που έχει δημιουργήσει σε πλατιά στρώματα που πλήττονται από την κρίση δεν έχουν μετουσιωθεί σε ενεργητική στήριξη ή ανάλογη στράτευση στις γραμμές του.

Οι ομιλίες των τριών κεντρικών υποψηφίων (Ρ. Δούρου, Γ.  Σακελλαρίδη και Θ. Δρίτσα) δεν επιφύλαξαν μεγάλες εκπλήξεις ενώ τα μάτια ήταν στραμμένα στην παρθενική δημόσια εμφάνιση του υποψηφίου στην Αθήνα.  Η ομιλία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, όπως σχολιάστηκε και στα σόσιαλ μίντια, θύμιζε κάτι από φοιτητική συνέλευση σε αμφιθέατρο, καθώς είχε πάθος αλλά και αμηχανία.  Έκδηλη ήταν η διαφορά σε σύγκριση με  τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέδειξε για άλλη μια φορά ότι έχει αποκτήσει εμπειρία και άνεση στις εμπειρίες του στα «μεγάλα ακροατήρια».   Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα ήταν διανθισμένη με επικοινωνιακές ατάκες. Δεν απέφυγε τις υπερβολές, όπως ότι οι εθνικές εκλογές που έρχονται αποτελούν την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Συγκρίνοντας για άλλη μια φορά την κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ με τον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την έκπληξή του που όλες οι άλλες αριστερές και κοινωνικές δυνάμεις δεν έχουν ήδη στοιχηθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ : «Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα έπρεπε να είχαν ήδη στρατευτεί στον αγώνα που δίνουμε αλλά έχουν επιλέξει να βρίσκονται έξω από μια ιστορική διαδικασία χειραφέτησης του λαού μας. Ξέρετε δεν γίνεται κάθε τρεις και λίγο αυτό. Είναι ελάχιστοι άνθρωποι όπως ο Τάκης Μπενάς και ο Μανώλης Γλέζος που το έχουν ξαναζήσει αυτό!»

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν απέναντι στη στάση του ΚΚΕ που ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ:. «Θύματα της εμπάθειας και της ανεπάρκειας που οδηγεί σε τύφλωση, δεν βλέπουν τον ταξικό αντίπαλο να αναπαράγει τις κραυγές τους και να διαδίδει τα προϊόντα της δικής τους μονταζιέρας». Ο Ριζοσπάστης της Τετάρτης αναρωτιέται «γιατί ωρύονται» στον ΣΥΡΙΖΑ και πως » καμιά αυθαιρεσία δεν έχει η θέση του ΚΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται στρατηγικά με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τους οποίους ανταγωνίζεται στην άσκηση διαχείρισης, έστω και με άλλο μείγμα. Ορισμένα μόνο παραδείγματα το επιβεβαιώνουν.»

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα ωστόσο απέσπασε ο Αλέξης Τσίπρας –και αρκετοί σηκώθηκαν όρθιοι- με την ενωτική ρελάνς στις δηλώσεις της Λιάνας Κανέλλη ότι δεν πρόκειται να δοθεί ούτε μια ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ στον  β’ γύρο των τοπικών εκλογών ακόμα και αν απέναντι βρεθεί υποψήφιος της Χρυσής Αυγής. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ας μετρήσουν με ψυχή βαθιά τι διακυβεύεται τώρα στην πατρίδα. Εμείς πάντως με τον πιο επίσημο τρόπο το δηλώνουμε ξεκάθαρα, σε όποια γωνιά της Ελλάδας αν στον δεύτερο γύρο βρεθούν αντιμέτωποι υποψήφιοι του ΚΚΕ ενάντια σε κυβερνητικούς ή νεοναζί υποψήφιους θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος, αυτό θα κάνουμε, χωρίς δισταγμό, χωρίς δεύτερη κουβέντα,  χωρίς αστερίσκους, θα υψώσουμε ασπίδα προστασίας της δημοκρατίας, της κοινωνίας και των αγώνων του λαού μας».

Η δήλωση αυτή δεν ήταν πρωτάκουστη. Δύο μέρες νωρίτερα, ο Παπαδημούλης, μέσω twitter, είχε πει το ίδιο. Την ίδια μέρα η Λιάνα Κανέλλη, καλεσμένη σε πρωινή εκπομπή του Μega, είχε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ικανός να συμμαχήσει με τη Χρυσή Αυγή  προκειμένου να μην εκλέγονται υποψήφιοι του ΚΚΕ στις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Προκειμένου να μην βγει κομμουνιστής, θα συμμαχούσατε με τον Κασιδιάρη», είπε αναφερόμενη στην εκλογική μάχη για το Δήμο Αθηναίων. Μάλιστα, στην ερώτηση για τη στάση του ΚΚΕ στο β’ γύρο των εκλογών, αν υποψήφιοι είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με τον Ηλία Κασιδιάρη, απάντησε ότι το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει κανέναν.

 

Στην πράξη βέβαια μένει να δούμε τι θα γίνει. Στην Ικαρία π.χ θα κατέβει ξανά -ως «ανεξάρτητος» ο εκλεγμένος με πεντακομματική στήριξη Σταυρινάδης οπότε σε αυτή την περίπτωση η δέσμευση μάλλον πάει περίπατο.

Είναι τελείως διαφορετικό να αρνείται ένας εκπρόσωπος του ΚΚΕ να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν διλήμματα του β’ γύρου, καταφεύγοντας σε διπλωματικές υπεκφυγές, και άλλο να αρνείται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να εμποδίσει την εκλογή ενός ακροδεξιού υποψηφίου. Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να ξέρει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΚΚΕ θα θελήσουν να αποτρέψουν την εκλογή  νεοναζί δημάρχου και η διαβεβαίωση του Αλ. Τσίπρα συμπλέει με το αυθόρμητο αριστερό, δημοκρατικό λαϊκό αίσθημα.   Ανεξάρτητα από το βαθμό ειλικρίνειας ή επικοινωνιακής σκοπιμότητας που κρύβεται πίσω από την κίνηση Τσίπρα, το σίγουρα είναι ότι βγαίνει κερδισμένος από αυτήν.

 

Απάντηση